Gausesnis lietuviškų obuolių derlius

Asociacijos prezidentės Vitalijos Kuliešienės teigimu, po itin prasto praėjusių metų obuolių derliaus, šie metai – geresni. Visgi ji pripažįsta, kad nepalankios orų sąlygos lemia tai, kad obuolių derlius šiemet kuklesnis, nei norėtųsi.

„Su praėjusiais metais lyginti sunku, nes pernai visoje Lietuvoje buvo didžiulės šalnos. Praeitais metais lietuviškų obuolių rinkoje buvo tik apie 20 proc., sodininkams tai išties didelė nelaimė. Dėl ne itin palankių oro sąlygų – ankstyvos šalnos, sniego – šiemet derlius yra vidutinis. Žinoma, situacija kiek skiriasi ir priklausomai nuo regiono – vienur daugiau, kitur mažiau“, – situaciją komentuoja „Vaisiai ir uogos“ prezidentė.

V. Kuliešienė pripažįsta, kad tokia situacija kiek liūdina, kadangi šalies rinkoje jaučiama obuolių paklausa – didžiulė.

„Tikrai sutikčiau su teiginiu, kad lietuviams obuolys – be konkurencijos mėgstamiausias vaisius. Aišku, rinkoje yra ir slyvų, vyšnių, braškių, kuriuos lietuviai noriai perka ir valgo. Visgi pagal užauginamą produkciją galime konstatuoti, kad obuolys dažnam gyventojui yra nepakeičiamas visus metus“, – teigia ji.

Obuolių pardavimai – augantys

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad augantį obuolių populiarumą atskleidžia pastarųjų metų pardavimų duomenys.

„Nors mažiausi šių vaisių pardavimai vyrauja vasaros pradžioje, šis sumažėjimas nėra reikšmingas. Pastebime, kad lietuviai obuolius noriai perka visus metus – jų pardavimai kasmet auga apie 10 proc.“, – komentuoja V. Budrienė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį į karantino laikotarpiu susiklosčiusią tendenciją. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės, šiuo laikotarpiu obuolių tinklo parduotuvėse pirkta itin gausiai.

„Karantinas buvo vienas geriausių obuolių pardavimų laikotarpių šiemet. To priežastys gali būti kelios. Pirma, galbūt žmonės pradėjo pirkti ir valgyti daugiau vitaminų turinčių vaisių ir daržovių, o obuolys šiuo atžvilgiu – universalus vaisius. Antra, žmonės, atsižvelgdami į rekomendacijas, rečiau eidavo į parduotuvę, bet jų pirkinių krepšelis buvo gausesnis. Taigi, greičiausiai, ir obuolių užsipirkdavo daugiau nei įprasta“, – teigia V. Budrienė.

Anot jos, prekybos tinklo parduotuvėse siūloma 30–40 rūšių obuolių, tad pirkėjai turi platų pasirinkimą.

Lietuviški obuoliai – paklausiausi

„Iki“ komunikacijos vadovė teigia, kad, nors prekybos tinklo parduotuvėse galima rasti aukštos kokybės obuolių iš Lenkijos, Olandijos, Italijos ir Ispanijos, lietuviški obuoliai – perkamiausi.

„Lietuviai yra dideli vietinių obuolių gerbėjai – jų pardavimai kiekvienais metais tik auga. Pastebime, kad pirkėjai nori įsigyti vaisių, kurie pasižymi šviežumu, aukšta kokybe ir yra užauginti vietiniuose ūkiuose. Tai, greičiausiai, lemia lietuviškų obuolių populiarumą“, – sako V. Budrienė.

Anot jos, atsižvelgdamas į klientų poreikius, prekybos tinklas žada didinti lietuviškų obuolių tiekėjų skaičių.

„Norėdami savo klientams pasiūlyti platų šių vaisių asortimentą, netrukus ketiname pradėti bendradarbiavimą su dar keliais lietuviškų obuolių ūkiais. Siekiame, kad kiekvienas pirkėjas, norintis įsigyti šių vaisių, visus metus rastų sau patinkantį variantą, priderintą prie jo skonio ir poreikių“, – teigia ji.

Pasak V. Budrienės, šiuo metu prekybos tinklui „Iki“ obuolius tiekia ūkinininkas Vitalijus Petronis ir įmonė „Domeina“, kuri šiuos vaisius superka iš įvairių vietinių ūkių.