Gaminančiais vartotojais nusprendusių tapti įmonių atstovams platformoje pristatyta ir speciali skaičiuoklė, kurioje galima sužinoti jiems rekomenduojamą saulės elektrinės galią. Maksimali nutolusios saulės elektrinės dalies galia, kurią gali įsigyti verslo klientas, yra 500 kW. Privatiems klientams, kaip ir iki šiol, maksimali galia siekia 30 kW.

„Šią naujovę pristatėme matydami nuolat augantį atsinaujinančios energetikos poreikį verslo segmente. Be to, Europos Komisijos patvirtintas „Naujasis žaliasis kursas“ remia investicijas į gamtai draugiškas technologijas ir tvarius sprendimus verslui. Todėl prognozuojama, kad švarią energiją savo reikmėms naudojančių bendrovių vis daugės.

Be to, šiais metais verslo klientai pirmą kartą galėjo pretenduoti į nutolusiems saulės parkams skiriamą paramą, kurią inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra. Tikimasi, kad dar iki šių metų pabaigos sulauksime naujo paramos etapo, kuriam ruoštis įmonės gali jau dabar“, – sako sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis“ vadovas Darius Montvila.

Norint sužinoti, kokio galingumo nutolusi saulės elektrinė yra rekomenduojama, verslo klientai www.saulesparkai.lt esančioje skaičiuoklėje gali įvesti suvartojamos elektros energijos kiekį bei nurodyti savo elektros energijos kainą. Skaičiuoklė taip pat pateikia apytikslę sumą, kuri būtų sutaupyta elektrinės naudojimo laikotarpiu.

„Ignitis saulės parkų“ platformoje galima rasti skirtingų vystytojų, tarp kurių yra tokios saulės energetikos bendrovės kaip „Green Genius“, „Egrupė“, „Ignitis gamyba“, „Saulės grąža“ ir kitos, projektus.

Platforma savo veiklą pradėjo 2019 m. spalio 1 d., įsigaliojus įstatymų pakeitimams, leidžiantiems elektrą iš saulės gaminti vienoje Lietuvos vietoje, o vartoti – kitoje. Nuo veiklos pradžios „Ignitis saulės parkais“ pasinaudojusių privačių klientų skaičius jau artėja link pusantro tūkstančio.

Kiekvienoje nutolusioje saulės elektrinėje įrengtas skaitiklis, skaičiuojantis į tinklus pateikiamą pagamintos energijos kiekį realiu laiku, o ESO sugeneruotą elektros energiją padalina visiems elektrinių savininkams proporcingai jų nupirktam galingumui. Kiekvieno elektrinės bendrasavininko ar nuomininko namuose taip pat įrengiamas išmanusis skaitiklis automatiniam suvartojimo duomenų nuskaitymui, matuojantis, kiek elektros energijos namų ūkis suvartojo. Mėnesio gale duomenys yra sulyginami su ESO pateiktais saulės parko gamybos duomenimis. Kliento elektros energijos sąskaita apskaičiuojama pagal pagamintos ir sunaudotos elektros sąnaudas.