Pasak „Bolt“ elektrinių paspirtukų plėtros vadovo Baltijos šalyse Eimanto Baltos, „Bolt“ nuolat edukuoja gyventojus ne tik kaip saugiai ir tvarkingai važinėti patiems, bet ir nelikti abejingiems dėl kitų netinkamo elgesio – pamačius ne vietoje pastatytą paspirtuką, jį pakelti, perstatyti, o, jei to padaryti neįmanoma, pranešti „Bolt“.

„Matome, kad gyventojai elgiasi vis pilietiškiau. Vos prasidėjus kampanijai pastebėjome, kad vis daugiau žmonių vietoj to, kad problemą aptarinėtų uždarose socialinių tinklų grupėse, apie netvarkingai priparkuotus ar sugadintus paspirtukus praneša tiesiogiai mums, tad mes galime operatyviai sureaguoti. Nors ši edukacinė-reklaminė kampanija laikina, akivaizdu, kad mums pavyko atkreipti gyventojų dėmesį bei priminti atsakingo vairavimo taisykles – tikimės, kad pakelėse besimėtančių paspirtukų matysime vis mažiau ir rečiau“, – sako E. Balta.

Programėlėje įdiegtos išskirtinės saugumo funkcijos

Vis daugiau klientų miestuose, kur veikia „Bolt“ paspirtukų nuomos paslauga – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje – paspirtuką renkasi kaip alternatyvią transporto priemonę kelionei į darbą, universitetą ar atgal, jis pasitarnauja kaip greitas būdas pasiekti reikiamą tašką, išvengiant eismo spūsčių ir parkavimo išlaidų.

Didžiuosiuose miestuose per pietus ir vakarop didelis kelionių paspirtukais srautas fiksuojamas prie verslo centrų – jais žmonės vyksta pietauti ar grįžta po darbų namo.

Pasak E. Baltos, sparčiai didėjančios paspirtukininkų gretos skatina bendrovę ieškoti naujų sprendimų didžiausiam prioritetui – klientų saugumui – užtikrinti.

„Pristatėme svarbų „Bolt“ mobiliosios programėlės atnaujinimą – papildomų saugumo funkcijų rinkinį pradedantiems ir pažengusiems elektrinių paspirtukų vairuotojams, kad jų keliavimo patirtis būtų saugesnė ir malonesnė. Viena iš parinkčių leidžia vienu spustelėjimu programėlėje apriboti transporto priemonės greitį iki 15 km/h. Tokią galimybę paspirtukams prijaučiantiems gyventojams Lietuvoje kol kas siūlo tik mūsų platforma,“ – sako E. Balta.

Mobiliojoje „Bolt“ programėlėje, pasirinkus elektrinių paspirtukų nuomą, galima rasti papildomas saugumo parinktis: „Kaip važiuoti“ (praktiniai patarimai važiuosiantiems elektriniu paspirtuku pirmą kartą), „Pradedantiesiems“ (pradedančiojo režimas, kuris apriboja greitį iki saugaus greičio ir teikia patarimus, kaip važiuoti saugiai), „Patarimai saugesnei kelionei“ (svarbūs priminimai apie saugų važiavimą) ir „Taisyklės“ (išsami informacija apie sąlygas, susijusias su mikromobilumu konkrečiame mieste). Pirmą kartą važiuosiančius programėlė atpažįsta pati, tad prieš pirmąją kelionę vairuotojas taip pat instruktuojamas, kaip pradėti važiuoti, į ką atkreipti dėmesį bei, žinoma, kaip ir kur geriausia parkuoti paspirtuką.

„Siekiame, kur įmanoma, naudoti atsinaujinančią energiją paspirtukų krovimo ir eksploatavimo patalpose, naudoti pažangiausią valdymo programinę įrangą, kuri leistų sutrumpinti elektrinių paspirtukų surinkimo ir pakrovimo maršrutus bei optimizuotų visas tam tikslui reikalingas keliones. Mums svarbus dialogas su miestais, kuriuose veikiame, tad siekiame tobulinti mobilumo ir transporto paslaugas juose, prisidėti prie miestų planavimo ir gyventojų poreikius atliepiančios XXI a. infrastruktūros kūrimo“, – sako E. Balta.

Edukacija būtina

Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą, svarbus ne tik įrangos funkcionalumas, bet ir praeivių, ir važiuojančiųjų paspirtukais, ir kitų transporto priemonių vairuotojų sąmoningumas. Paspirtukų vairuotojai privalo vadovautis KET bei bendrosiomis atsakingo elgesio taisyklėmis.

„Vairuotojai, kelionei pasibaigus netvarkingai, ne vietoje paliekantys paspirtukus, įkvėpė šiųmetinės kampanijos „Nedėk skerso“ vizualus. Medžiuose kabantys, į pievelę numesti ar vidury šaligatvio palikti paspirtukai – realios situacijos. Apie jas sužinome iš pareigingųjų klientų ir eilinių miestiečių mums atsiųstų nuotraukų. Akivaizdu, kad nuolatinis edukavimas, kaip paspirtuku važinėtis saugiai bei kaip tinkamai jį parkuoti, yra būtinas,“ – įsitikinęs E. Balta.

Siekiant edukuoti visuomenę, „Bolt“ savo tinklaraštyje taip pat parengė išsamią atmintinę, kurioje pateikiami praktiški patarimai pradedantiems ar jau pažengusiems paspirtukų mėgėjams. Ją galima rasti ČIA. Be to, visos taisyklės yra pristatomos ir „Bolt“ programėlėje.

„Bolt“ primena, kad, kur galima, elektrinių paspirtukų vairuotojai turėtų važiuoti dviračių takais. Važinėti galima tik po vieną, rekomenduojama dėvėti savo šalmą. Prasilenkiant su pėsčiaisiais ir dviračiais, patariama sulėtinti greitį. Prieš užbaigiant kelionę, svarbu įsitikinti, kad paliktas paspirtukas neblokuos dviračių ar pėsčiųjų tako – netinkamai palikti paspirtukai gali būti pavojingi. Svarbu paspirtuką pastatyti taip, kad jis netrukdytų praeiviams ir dviratininkams, ne skersai tako, o išilgai jo šalikelėje, geriausia – šalia dviračių arba parkavimo vietų.