Patiks net užkietėjusiems mėsos mėgėjams

IKEA pirkėjų pamėgti, tradiciniai švediški mėsos kukuliai atgimė naujai. Pasaulyje pristatoma jų versija be mėsos. Tai didelės naujienos ne tik veganams, vegetarams bei fleksitarams, bet ir mėsos mylėtojams – priešingai nei vegetariški kukuliai, šie skoniu kone identiški klasikiniams.

„Tikime, kad dideli pokyčiai prasideda nuo mažų žingsnių, o maistas turi būti geras visomis prasmėmis – tiek žmonėms, tiek planetai. Sukurti augalinius kukulius, kurie skoniu ir tekstūra nesiskiria nuo mėsos, yra dar vienas IKEA žingsnis tvaresnės ateities link. Nors augalinių kukulių maistinė vertė panaši į tradicinių iš mėsos, neigiamas poveikis aplinkai – net 25 kartus mažesnis“, – sako IKEA maisto departamento vadovas Mindaugas Šiaulys.

Pasak jo, visame pasaulyje žmonės vis labiau galvoja apie tai, kokį poveikį jų maisto pasirinkimai daro planetai. Gyvulininkystė – viena taršiausių veiklos sričių, išskirianti beveik 15 proc. pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Tyrimai rodo, kad atsisakius mėsos ir pieno produktų, kiekvienas galėtume sumažinti po savęs paliekamą anglies dvideginio pėdsaką net iki 73 proc. Tuo tarpu augalinis maistas mažiau teršia aplinką.

„Naujieji augaliniai kukuliai pagaminti iš žirnių baltymų, avižų, bulvių, svogūnų ir obuolių, tačiau jų pagaminimo metodas leido atkurti į mėsą panašią tekstūrą bei skonį. Tad tai gali būti alternatyva mėsos mėgėjams, kurie nori sumažinti suvartojamą jos kiekį arba tiems, kurie yra visai jos atsisakę, tačiau ilgisi panašaus skonio“, – sako M. Šiaulys.

Švediška ikona japoniškai

Prie kampanijos už tvarumą prisijungė žymūs virtuvės šefai, kulinarai bei restoranai. Visą rugpjūtį jie kvies šį tradicinį švedišką patiekalą paragauti naujai.

Net kelių, vienais geriausių Lietuvoje pripažintų restoranų šefas ir savininkas Egidijus Lapinskas augalinius kukulius rugpjūtį įtrauks į savo japoniško maisto restorano „Rise“ meniu. Jis pastebi, kad žmonėms vis labiau rūpi ne tik maisto kaina, bet ir kaip bei iš ko jis pagamintas, ar etiškai užaugintas, sveikas. Augalinius kukulius restorano svečiams jis patieks japoniškame donburi ryžių dubenėlyje kartu su fermentuotomis daržovėmis ir teriyaki padažu.

Egidijus Lapinskas

„Pats maisto gamyboje, kiek įmanoma, stengiuosi išvengti jo švaistymo. Nesvarbu, ar tai daržovės, vaisiai, mėsa ar žuvis – visada siekiu maksimaliai sunaudoti kiekvieną produktą, kad netektų jo išmesti. Mano tikslas, kad atliekų liktų kuo mažiau ne tik gamyboje, bet ir vartojimo procese, todėl pagrindine virėjo užduotimi laikau gaminti kokybiškai ir skaniai“, – apie savo asmenines pastangas tvarumo link kalba šefas E. Lapinskas. 

Kanarų virtuvės įkvėptas patiekalas

Žinomas kulinaras ir keliautojas Vytaras Radzevičius prie šio judėjimo prisijungė nedvejodamas. Anot jo, mažiau taršūs pasirinkimai yra ne mados klyksmas, o aktualija. „Atėjo laikas gyventi darnoje su gamta ir tai galime daryti pradėdami nuo savęs. Kiekvienas iš mūsų čia yra svarbus“, - įsitikinęs keliautojas.

Savo naujai atidarytame, Merkinėje įsikūrusiame vasaros kieme „Pasaulio puodai“, jis pastebi, kad vis daugiau svečių renkasi augalinius patiekalus. Inovatyvius kukulius čia jis derins prie Kanarų salų virtuvės.

„Man kilo mintis patiekti juos su kanarietiškom bulvytėm „Papas arrugadas“. Bulvytės išverdamos su lupena itin sūriame vandenyje – ši tradicija atsirado Kanarų salose verdant bulves vandenyno vandenyje. Bulves nukaitus, jos pasidengia druskos plutele, o vidus lieka nesūdytas. Raudonasis „Mojo“ padažas turi aštrumo ir viską tobulai sujungia“, – kuo vaišins smalsuolius išduoda V. Radzevičius.

Vytaras Radzevičius

Unikalius receptus su augaliniais kukuliais kurs ir indiško restorano „Gaspar‘s“ šefas Gaspar Fernandes bei italų virtuvės atstovas Gian Luca Demarco. Prisijungs ir veganiško bei vegetariško maisto restoranai „Vieta“ bei „Vegcafe“.

Tvaresnio patiekalo kaina – tokia pati

Augalinių kukulių bus galima paragauti ir tradiciniu švedišku būdu su bulvių koše ir bruknių uogiene – taip jie bus patiekiami IKEA restorane. Tvaresnio patiekalo kaina nesiskirs nuo tradicinio.

„Tikime, kad visi mūsų pasirinkimai daro poveikį planetai, tad net retkarčiais pasirinkę augalinę alternatyvą vietoje įprastos, galime prisidėti prie kovos su klimato kaita. IKEA visame pasaulyje kasmet parduoda apie milijardą mėsos kukulių. Galime įsivaizduoti poveikį, jei bent dalį šio kiekio pakeis augalinės jų alternatyvos. Savo pirkėjams siekiame sudaryti galimybes rinktis, kartu suprantame, kad tvaresnės alternatyvos turi būti tokios pat prieinamos ir patrauklios kaip mums įprasti pasirinkimai, nes tik taip žmonės rinksis mažiau taršius sprendimus“, – sako IKEA atstovas.

Visą rugpjūtį augalinių kukulių paragauti bus galima šiuose restoranuose:

– Sušių restoranas „Rise“, Gedimino pr. 43, Vilnius;
– Indijos įkvėptos virtuvės restoranas „Gaspar‘s“, Pylimo g. 23-3, Vilnius;
– Terasa „Pasaulio puodai“, Gardino g. 28, Merkinė, Varėnos raj.;
– Veganiško ir vegetariško maisto restoranas „Vieta“, Šv. Ignoto g. 12, Vilnius;
– Veganiško ir vegetariško maisto restoranas „Vegafe“, Totorių g. 3, Vilnius;
– IKEA restorane, Vikingų g. 1, Vilnius, augaliniai kukuliai nuo rugpjūčio 1 d. papildys nuolatinį meniu;
– Šaldytų augalinių kukulių nuo šiol visada bus galima įsigyti IKEA švediškų maisto prekių parduotuvėje.