Tokia ironiška ir žaisminga nuotraukų galerija siekiama atkreipti dėmesį į vieną didžiausių pasaulio problemų – maisto išmetimą. Neįprastų formų daržovės, kurios nei skoniu, nei maistinėmis savybėmis nenusileidžia standartinėms, dėl šiuo metu galiojančių griežtų prekybos centrų reikalavimų nepasiekia parduotuvių lentynų. Didžiausi šalyje Kietaviškių šiltnamiai tęsia prieš dvejus metus pradėtą socialinės atsakomybės projektą – „Geras skonis nepaiso standartų”.

Siekiant nutraukti maisto švaistymo grandinę, originalių formų ir dydžių daržovės neatlygintinai dovanojamos daugelio vilniečių pamėgtam salotų barui „Mano guru”. Tokiu būdu ne tik įgyvendinamas principas „jokių atliekų“, bet ir paremiama socialiai atsakinga kavinė, jau daugiau nei dešimtmetį įdarbinanti ir naują gyvenimo pradžią suteikianti asmenims, sergantiems priklausomybės ligomis arba išėjusiems iš laisvės atėmimo vietų.

Atrado vietą nestandartinėms daržovėms

„Vis daugiau įmonių pradeda kalbėti apie tvarumą, plastiko, atliekų mažinimą. Smagu, kad esame realių darbų ir pokyčių pavyzdys. Standartai egzistuoja tik dokumentuose! Taip ir su daržovėmis – susiraukšlėjęs pomidoras ar į žirgą panašus agurkas – toks pat skanus ir naudingas. Norime parodyti žmonėms, kokius pokštus iškrečia gamta ir šį kartą kiek su humoru priminti, kokios vis dėlto puikios yra tos „negražiosios“ daržovės, – pasakoja socialinių projektų kūrybinė vadovė Skaistė Sližė.

Žaismingose nuotraukose niekas neredaguota, nepridėta, nesurežisuota – tai bendras Kietaviškių ir menininkės, maisto fotografės Justinos Ramanauskienės kūrybinis darbas. „Imperfect daržovių“ nuotraukas galite gyvai pamatyti „Mano guru“ vitrinose, Vilniaus gatvių stenduose, socialiniuose tinkluose.

Atrado vietą nestandartinėms daržovėms

Statistiniais duomenimis, kiekvienas lietuvis per metus išmeta daugiau nei 60 kg dar tinkamo vartoti maisto, o kasmet maisto atliekos pasaulyje sudaro apie 1,6 mlrd. tonų! Bendru Kietaviškių ir „Mano guru” projektu šį skaičių bus galima nors šiek tiek sumažinti. Vasaros metu salotų barą pasieks per 5 tonas prekinės išvaizdos neturinčių, tačiau vartojimui tinkamų daržovių. Dar 45 tonos nestandartinės išvaizdos daržovių paverčiamos sultimis, tad įmonė skaičiuoja, kad taip bus išsaugota per 50 tonų maisto per metus, o tai atitinka 95 tonų CO2 emisijų, kurios nepateks į aplinką.