Mažinamos vasarą lietuvių mėgstamos šviežios mėsos kainos

„Pastaraisiais mėnesiais populiariausių šviežios mėsos kategorijų prekių pardavimai mūsų tinkle augo apie 30 proc. Tam, be abejo, įtakos turėjo šalyje įvestas karantinas, kuris lėmė, jog gyventojai daugiau laiko leido namuose, daugiau gamino. Ir švelnėjant karantino sąlygoms, ir jam artėjant prie pabaigos, šviežios mėsos, ypač kiaulienos pardavimai, nors sumažėjo, pardavimų augimas lyginant su praeitais metais išliko dviženklis. Šviežia kiauliena visada buvo ir yra labai svarbus maisto produktas kasdieniame pirkėjų racione“, – sako „Rimi Lietuva“ komercijos skyriaus vadovė Ieva Gindrėnė.

Jos teigimu, mažindama šviežios mėsos kainas, „Rimi Lietuva“ atsižvelgė į šiuo, šiltuoju metų laiku, gyventojų išties mėgstamą lauke ruošiamų mėsos patiekalų meniu. „Vasarą visada didėja lauke, ant grotelių, griliuje ruošiamiems kepsniams, mėsainiams, populiariesiems šašlykams naudojamos mėsos poreikis. Atitinkamai mūsų tinklo parduotuvėse pirkėjai nuo šiol ras jiems tinkančios šviežios mėsos už mažesnę kainą. Atsižvelgiant į išaugusį poreikį, taip pat sumažinome kai kurių šviežios jautienos, paukštienos prekių kainas, nors rinkoje, priešingai nei kiaulienos, jos išlieka stabilios ar didėja“, – sako I. Gindrėnė.

Mėsos kainų pokyčių pasaulinėse rinkose prognozuoti nesiryžta

„Pandemija, karantinas ir jo lempti pirkėjų elgesio pokyčiai pakoregavo šviežios mėsos pardavimų sezonines tendencijas. Jei tradiciškai jos pardavimai didėdavo šiltėjant orams, šiemet, artėjant vasarai, jie kiek lėtėjo, nes žymiai daugiau nei paprastai jos pardavėme pandemijos pradžioje, kai gyventojai buvo susirūpinę dėl galimai strigsiančio prekių tiekimo ir jo trūkumo“, – sako Raimundas Stuglys, šviežios mėsos gamintojos „Agaras“ pardavimų skyriaus vadovas.

Jo teigimu, pandemija pakoregavo net tik pardavimų statistiką, bet ir žaliavos kainas. Plintant koronavirusui, uždarius sienas, įvedus karantiną, pagrindinėse Europos šviežios mėsos tiekėjų rinkose – Vokietijoje, Danijoje, Prancūzijoje ėmė trūkti darbo jėgos, pasikeitė ir šviežios mėsos vartojimas, o tai lėmė žaliavos kainų mažėjimą.

Kaip keisis šviežios mėsos kaina ateityje R. Stuglys nesiryžta prognozuoti. Pasak jo, kainos priklauso nuo daugelio aplinkybių, kurios šiam momentui dar nėra aiškios. „Atsidarius kitoms rinkoms, tokioms kaip Kinija, šviežios mėsos žaliavos kaina turėtų augti. Jos augimą ateityje taip pat gali lemti tokios aplinkybės kaip griežtėjantis reguliavimas, stiprėjantis įvairių visuomeninių, aplinkosauginių organizacijų spaudimas. Iš kitos pusės, situacija Europoje dar labai nestabili ir dėl afrikinio kiaulių maro, kuris lėmė ilgą laiką, nuo praėjusių metų rudens, stebėtą šviežios kiaulienos kainos didėjimą“, – sako „Agaras“ pardavimų skyriaus vadovas. Jo teigimu, geriausia, kai žaliavos kaina išlieka stabili ir galima prognozuoti pardavimus.

Išplėstas šviežios ir gaminimui lauke paruoštos mėsos asortimentas

Kainas mažinanti „Rimi“ neseniai išplėtė šviežios mėsos kategorijos prekių asortimentą. Prieš paskelbiant karantiną, pradėta prekiauti šviežia ėriena iš Kristinos Kučinskienės ūkio. Didžiuosiuose prekybos tiklo centruose šiuo metu prekiaujama ėrienos kumpio pjausniais, ėrienos šonkauliais, sprandine bei nugarine. Nuo praėjusio rudens sostinės Šiaurės miestelio „Rimi“, ten įrengtoje kameroje, brandinama jautiena – vilniečiai bei miesto svečiai gali įsigyti įvairių jos dalių, tinkančių vasaros sezono laukio kepsniams.

Ruošiantis vasaros sezonui „Rimi“ asortimentą taip pat papild ė prekybos tinklo centrinės virtuvės meistrų sukurti šviežios mėsos gaminiai. Kiaulienos mėgėjai gali rinktis kepamas kiaulienos dešreles, skirtingai paruoštus kiaulienos kumpio šašlykus, kiaulienos sprandinės pjausnius. Teikiantys pirmenybę vištienai ir susiruošę į gamtą, didžiuosiuose „Rimi“ prekybos centruose ras įvairiai paruošto viščiukų šlaunelių šašlyko, marinuotų blauzdelių bei šlaunelių. Be minėtų kiaulienos, jautienos, vištienos, ėrienos, „Rimi“ tinkle taip pat prekiaujama šviežios avienos, veršienos, triušienos, kalakutienos, antienos prekėmis ir gaminiais.