Viena jų – maisto papildų gamybai, kita – kosmetikos gamybai. Jam jau pavyko sukurti ir įregistruoti du prekės ženklus Lietuvoje.

Šiuo metu jis vienas pirmųjų Lietuvoje galintis gaminti maisto papildus sveikai gyvensenai. Verslininkas atvirauja – iššūkių netrūksta kasdien.

– Licenciją maisto papildų gamybai Lietuvoje gavote vos 33 metų. Tokio pobūdžio licencijas gauna tik didieji gamintojai, kurių kapitalas siekia milijonus eurų, o jų komandas sudaro dešimtys ir šimtai darbuotojų. Kaip Jums tai pavyko?

– Būdamas toks, koks esu, – pritraukiu „magiškus“ žmones, kurie turi didelę širdį, aštrų protą, aukštą intelektą. Likimas suvedė su reikiamais žmonėmis, gavau priėjimą prie moderniausių laboratorijų, milijonus kainuojančios įrangos ir kokybiškos žaliavos.

Artimai draugauju su savo srities profesionalais sveikatingumo ir gamybos sektoriuje Europoje ir Lietuvoje. Komandoje dirba būrys talentingų žmonių. Kad šie maisto papildai išvystų dienos šviesą, teko kurti naujas partnerystes su užsienio verslais, laboratorijomis, mokslininkais ir žaliavų tiekėjais.

Kasdien mokiausi naujų dalykų. Juk tam, kad produktas būtų legalus reikia – išmanyti gamybos technologiją, grįstą profesionaliais gamybos standartais – ISO2200, GMP, GHP, kurti dokumentaciją produktams – kokybės sertifikatai, produktų techniniai aprašymai, laboratoriniai tyrimai, notifikuoti produktus, bendrauti ir bendradarbiauti su Valstybinėmis įstaigomis, taisyti klaidas, kurių pasitaiko procese, nes niekas negimė viską mokėdamas.

Tačiau tame ir visas grožis – nuolat tobulėti, augti, mokytis iš klaidų, įgauti naujų žinių, nebijoti suklysti ir mokėti „atsistoti“ ir padaryti viską dar geriau – siekti maksimalaus rezultato.

Pradžia visuomet būna sunki, tačiau dabar jau matau skirtumą tarp to, kas buvo prieš 4 metus, kai pradėjau kurti produktus, matau, kad ženkliai pasistūmėjome į priekį. Išaugau gamybos cechą Lietuvoje. Naujausi produktai pagaminti Europos Sąjungoje, bendradarbiaujant su partneriais. Vienas to nebūčiau pajėgęs. Dabar svajoju nustebinti ir pasaulinę rinką.

– Savo prekės ženklą pavadinote ypatingu vardu – „GERA KARMA“. Tad kas slepiasi po šiuo pavadinimu?

– Šio projekto idėja kuri gimė Ispanijoje, kur praleidau vienerius metus. Tris mėnesius gyvenau Ibisos saloje. Ėjau sąmoningu gyvenimo keliu. Aštuonerius metus nevartojau alkoholio, domėjausi meditacija, kvėpavimo technikomis, sveika mityba – buvau išbandęs ir veganizmą, ir vegetarizmą, ir žaliavalgystę, vėliau – ir keto, Paleo mitybą .

Tiesiog, norėjau viską pabandyti pats, norėjau žinoti ir jausti, kaip kas veikia, kas būna, kai atlieki tam tikras praktikas.

Man patinka išbandyti naujus dalykus, įdomu tyrinėti save, savo sąmonę, protą, kūną. Todėl per 12 metų esu sukaupęs daug patirties ir žinių. Šiandien man – 36 metai.

Nenoriu vadinti savęs „guru“ – tai tik skambi etiketė, kurią sau klijuoja tie, kurie nepasitiki savimi arba trokšta šlovės ar „pripažinimo“. Mane domina praktika – darymas, o ne skaitymas ar kalbėjimas. Kai padarai, kai atlieki – tada žinai.

Manau, kad žmogaus būties esmė – išmokti kontroliuoti savo ego, mokytis kuklumo, nuolankumo, mokytis priimti visus ir viską, neteisti, susitaikyti, mylėti, gerbti. Tai yra be galo kilnūs dalykai. Daugeliui pasiekti tokį „dažnį“ yra labai sunku – visi turime savų „blokų“, įsitikinimų, neigiamų emocijų, nusistatymų, „ožiukų“, prikaupę esame „purvo viduje“, o „purvinas“ žmogus negali „vibruoti“ aukštais dažniais – taip jau veikia visata, kūnas, protas, siela. Sielos neapgausi, jai nepameluosi. Ji žino, kas yra tiesa, o kas yra melas. Reikia tik įsiklausyti. Bet čia – kita tema, jau išsiplėčiau. Palikime tai kitiems pokalbiams.

Ispanijoje gimė vizija, kurią įgyvendinau grįžęs į Lietuvą. Norėjau ir dabar noriu – padėti žmonėms, kurie neturi tokios patirties, kuriems trūksta žinių, valios, trūksta motyvacijos, trūksta įkvėpimo kažką keisti gyvenime, sveikti, tobulėti.

Alkoholį nustojau vartoti, kai man buvo 24 m., išbandžiau gausybę dvasinių praktikų. Nenorėjau būti „gyvenimo būdo treneriu“, kurie už patarimus ar mitybos programas gauna pinigus.

Man tai pasirodė kiek kvaila, todėl visą savo energiją skyriau inovatyvių, kompleksinių, gan stiprios sudėties, bet svarbiausia – natūralių produktų sveikatingumui kūrybai. Norėjau pinigus gauti už produktus, o ne už „plepalus“.

Andrejus Petruša

Tuo pat metu, norėjau, kad produktai būtų tikrai solidūs ir kad tai nebūtų tik „butaforija“. Tai čia ir buvo mano misija ir idėja.

Mano produktų linijos pavadinimas atspindi principą, kad viskas turi būti nukreipta į žmogų, į kilnius tikslus, į meilę sau, meilę kitam, palaikymą, augimą ir tobulėjimą. Žmonės kartu dirbdami, gyvendami, būdami šalia vieni kitus įkvepia. Tad pavadinimas „gera karma“ pasirodė labai tinkamas. O šis prekės ženklas pamažu išaugo į dar vieną naują prekės ženklą – „BIYOMA“.Visi mano kuriami produktai dabar yra su naujuoju vardu, kuris reiškia „visumą“ arba sinergiją tarp visų elementų – Žemės, Oro, Ugnies, Vandens. Arba – sinergija tarp Žemės ir Dangaus. Sinergiją tarp gamtos ir visų gyvų sutvėrimų – įskaitant ir žmones. Dabar turime net 11 kompleksinių maisto papildų, noriu turėti mažiausiai 25.

– Siekėte nustebinti pasaulį?

– Kuriant šią liniją, siekėme sukurti produktus, kurie padarytų įspūdį ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Vienam tai buvo sudėtinga, tad ieškojau partnerių, aktyviai bendradarbiavau su savo srities profesionalais – patyrusiais žaliavų tiekėjais tiek Lietuvoje, tiek užsienyje: JAV, Olandijoje, Latvijoje, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje.

Tiesiog – per tiek metų užmezgiau labai daug ryšių, turiu daug pažinčių, daug draugų, daug kolegų. Esu bendraujantis, komunikabilus, smalsus ir profesionalus žmogus, todėl užsitarnavau tokių pat žmonių pagarbą.

Kai žmonės tave gerbia – jie dalinasi, draugystei augant – atsiranda palaikymas, šiltas ryšys, tikra draugystė. Pats, beje, esu Tarptautinės Aukšto Intelekto Organizacijos narys jau gal 15 metų.

Studijavau įvairius dalykus, nuo informacinių sistemų, inžinerijos, rinkodaros, verslo, ekonomikos iki medicinos, gamybos, mitybos ir t.t. – studijos tęsiasi nuolat. Jau ketverius metus pilnu etatu studijuoju maisto papildus, todėl, kaip juokaudamas sakau – jau turiu „maisto papildų bakalauro laipsnį“, o mano produktai bus mano maisto papildų magistro studijos.

Kurdamas produktus nuolat bendrauju ir su įstaigomis Lietuvoje – KTU maisto fakultetu, Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, Higienos institutu, Kauno mokslo ir technologijų parku. Susidraugavau su danų projektu „SB Food Inno“ ir „Interrg South Baltic“ – tai projektas skirtas sujungti, apjungti ir padėti maisto produktų inovatoriams Europoje, Baltijos šalyse. Susipažinau su visa komanda – esame labai geri draugai ir vieni kitus labai palaikome, gavau daug geros patirties, kontaktų ir įkvėpimo.

– Kokie Jūsų ateities planai?

– Kol kas užsiimsiu jau gaminamais produktais, jų įvedimu į rinką, naujų produktų kūrimu – turiu dar daug idėjų, noriu turėti bent 25 produktus, tad bus ir naujienų, tiesiog – ne viskas iš karto, kadangi naują produktą sukurti, pagaminti, įvesti į rinką reikia daug energijos, resursų.

Tikiuosi, kad ateinantys 2021 m. bus dar produktyvesni, nes į komandą jungiasi labai talentinga daktarė bei mokslininkė ‪Aida Budrevičiūtė. Drauge pateikti produktus į rinką galėsime greičiau ir profesionaliau, dirbsime komandoje ir sieksime bendrų rezultatų. Šiuo metu plečiamės, ieškome naujų sprendimų, kad galėčiau kurti naujus – sudėtingesnius produktus.

– Ar jau uždirbote pirmąjį milijoną?

– Neskubu prie milijono. Manau, kad dažnas nežinotų, ką su juo daryti, arba padarytų daug klaidų.

Geriau natūraliai augti – žingsnis po žingsnio, kad išvengtumėte nereikalingo streso ir maksimalizuotumėte sukauptą patirtį, žinias, įgūdžius. Lėtai, bet užtikrintai!

MVerslo subjektai, išlikti globalioje rinkoje gali tik nuolat kurdami ir diegdami inovacijas. Inovacijų kūrimas padeda prisitaikyti prie kintančios aplinkos, išlikti paklausiam, plėtoti aplinkai draugiškus sprendimus, siekti tvarumo.

Naujovių ir unikalaus požiūrio taikymas versle skatina augimą, gebėjimą prisitaikyti, o kartu ir atveria galimybes nustebinti pasaulį. Ieškodamas tinkamos formulės maisto papildams nusprendžiau koncentruotis į vieną iš perspektyviausių ir inovatyvių sričių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje – augalinius ekstraktus, medicinius grybus, geriausiai įsisavinamas vitaminų ir mineralų formas.

Nepaisant to, mums gyvybiškai būtina keisti maitinimosi įpročius, keisti gyvenimo būdą į sveikesnį, labiau subalansuotą, ypač tai aktualu šiandien, kuomet Pasaulis susiduria su pandemija.

– Kur galima rasti sveikatą?

– Sveikata reikia rūpintis kompleksiškai – maistas, mityba, streso valdymas, kokybiškas poilsis. Reikia „atrasti save“, nugalėti „vidinius demonus“, švarinti kūną ir protą, keisti aplinką į labiau harmoningą, vengti žalingų įpročių, „toksiškų“ santykių ir draugysčių, saugoti savo energiją.

Sveikata prasideda ne nuo apsilankymo vaistinėje ar pas šeimos gydytoją, o pirmiausiai nuo inventorizacijos vidiniame pasaulyje. Gera savijauta labai susijusi ne tik su fizine gerove, bet ir stabilia psichologine, dvasine būsena. Reikia džiaugtis kiekviena akimirka, vertinti mus supančius žmones, nes jie yra tikrasis laimės faktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)