Baigusi architektūros studijas M. Pelegrimienė kurį laiką dirbo architekte, administravimo ir vadybos, nekilnojamojo turto srityse. Tačiau mintyse vis kirbėjo noras turėti savo verslą. Pagaliau 2016-aisiais ji nusprendė įkurti kepyklėlę. O su prekybos tinklu „Maxima“ užmegztas bendradarbiavimas leido kepyklėlės produkcijai pasklisti po visą šalį, rašoma pranešime spaudai.

Kvepiantis verslas – tarsi saugus užutėkis

„Norėjau kitokio verslo, jaukaus, greitai besikeičiančio, kūrybiško“, – sako M. Pelegrimienė. Nedidelis, nuosavas verslas jai – tarsi saugus užutėkis, nešantis daug džiaugsmo.

Tiesa, pašnekovė pripažįsta, kad „Ližė Smaližė“ atsirado ne tiek iš pomėgio, kiek iš išskaičiavimo. Ji pati prie krosnies dabar jau sukiojasi retai, o savo kūrybišką architektės prigimtį išnaudoja kurdama akį traukiančias pakuotes.

Tad kaip gimsta kepinių receptai? „Vien tik sau nuopelnų neprisiimčiau, jie priklauso kepyklos konditerėms, – tikina M. Pelegrimienė. – Tai kolektyvinis, kūrybinis procesas. Visuomet ieškome kažko naujo, kitokio – kuriame naujus ir pritaikome senus, gerai žinomus receptus, keičiame jų sudėtį. Taip vis daugiau išmokstame, sužinome, atrandame.“

Ližė Smaližė kepyklėlė

M. Pelegrimienė pabrėžia, kad visi kepinių ingredientai – tik švieži ir natūralūs. Tešla gardumynams dažniausiai minkoma be kvietinių miltų, juos atstoja speltos, avižiniai, grikių, migdolų, ryžių ar net žirnių miltai. Nerasite kepykloje ir margarino ar kitų riebalų pakaitalų, tik sviestą, jei tinka – naudojamas rudasis cukrus, natūralus medus, tiršta grietinė, šviežia varškė. Naujuosius „Maximai“ pateiktus kepinius saldiname tik džiovintais vaisiais ir uogomis: datulėmis, razinomis ar šilkmedžio uogomis.

Kepinius skanauja nuo pajūrio iki sostinės

Žaismingas „Ližės Smaližės“ pavadinimas anaiptol nereiškia, kad kepyklos asortimentas skirtas vaikams, tiesa, yra ir jiems tinkamų, sveikuoliškų gaminių. Šį pavadinimą kepyklėlei sugalvojo Miglos dukra. „Labai norėjome lietuviško pavadinimo, o šis, vos ištartas, lipo ir prilipo“, – šypsosi M. Pelegrimienė.

Nors kepyklėlė ir nedidelė, jos asortimentas tikrai nekuklus. Kasdien „Ližės Smaližės“ krosnyse iškepa dešimtys skirtingų rūšių kepinių, o iš viso ji gali pasiūlyti per 80 skirtingų gaminių. Maža to, kepyklėlės gardumynus skanauja ne tik kauniečiai, bet ir kitų miestų gyventojai – jau dvejus metus jais prekiaujama „Maximos“ parduotuvių „Linkėjimų iš kaimo“ skyriuose.

Ližė Smaližė kepyklėlė

„Pirmaisiais metais šiam prekybos tinklui siūlėme šešis skirtingus kepinius, dabar jų skaičius išaugęs daugiau nei dvigubai. Žmonės ypač vertina mūsų tautinio paveldo produktų liniją, sūdyto sviesto sausainius, o šią vasarą pasiūlėme ir dar vieną naujieną – sveikuoliškus sausainius be pridėtinio cukraus ir kvietinių miltų“, – vardija M. Pelegrimienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)