Briuselyje įsikūrusi rizikos kapitalo firma „Astanor Ventures“, įkurta Erico Archambeau ir George’o Coelho, įsteigė 325 milijonų dolerių fondą, kuris investuos išskirtinai į maistą, žemės ūkį ir vandenynų technologijas. Fondas bus skirtas Europos ir Šiaurės Amerikos startuoliams ir entrepreneriams, bandantiems spręsti maisto gamybos problemas ir stabdyti klimato kaitą, praneša „Astanor“.

Žemės ūkio startuoliai šiemet pritraukė rekordinį finansavimą, nes investuotojus domina perspektyva padaryti žemės ūkį kuo tvaresnį. Klimato kaita, auganti populiacija, o pastaruoju metu ir pandemija ragina ieškoti alternatyvių maisto šaltinių, trumpesnių tiekimo grandinių ir būdų, kaip prisitaikyti prie vis labiau nenuspėjamų orų.

„Reikia taisyti visą sistemą, – interviu sakė E. Archambeau. – O tam mums reikalingos mechaninės ir biotechnologinės naujovės.“

E. Archambeau, buvęs „Jamie Oliver Food Foundation“ pirmininkas, įsteigė firmą kartu su G. Coelho 2017 m. Jie jau investavo į daugiau nei dvidešimt Europos ir JAV startuolių žemės ūkio ir maisto gamybos srityse.

Tarp jų – Prancūzijos vabzdžių augintojai „Ynsect“ ir Berlyne įsikūręs vertikalusis ūkis „Infarm“. Kitos finansuotos kompanijos – prancūzų „iš lysvės į stalą“ prekybos platforma „La Ruche Qui dit Oui“ ir „Apeel Sciences Inc.“, Kalifornijos įmonė, kovojanti su maisto švaistymu.

InFarm

Būtina kuo skubiau pertvarkyti šiuolaikinį žemės ūkį, kuris yra sukurtas tiekti pigų ir gausų maistą kokybės, išteklių ir aplinkos sąskaita, teigia E. Archambeau. Vis daugiau žmonių nori sveikai maitintis, o COVID-19 pabrėžė atsparesnių ir trumpesnių tiekimo grandinių poreikį, sako jis.

Rizikos kapitalo fondas – remiantis „Dealroom“ duomenimis, didžiausias pasaulyje, orientuotas išskirtinai į žemės ūkį – jau pritraukė pinigų iš šeimos biurų, labdaros fondų ir „Morgan Stanley“ investicijų padalinio.

„Ieškome nusiteikusių misijai, ambicingų žmonių, – sako E. Archambeau. – Žinome, kad iškils daugybė kliūčių, tačiau taip pat manome, kad nauja ūkininkų karta supranta šias problemas. Tai neįvyks per vieną naktį, bet mes, investuotojai, esame kantrūs.“