Tik nuo ko pradėti? Klimato pokyčiai ir kova su jais gali transformuoti praktiškai visus ekonomikos sektorius, nes šiuo metu kompanijos ieško būdų, kaip sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį ir netgi ištraukti anglies dioksidą iš oro. „Ši erdvė labai plati ir sudėtinga“, – teigia Delphine Descamps, Mulliez šeimos biuro „Creadev“, kuris kiekvienais metais investuoja apie 200 milijonų eurų, generalinė direktorė.

Bet vieną dieną ji susipažino su Régine Clément, mažos, slaptos ne pelno siekiančios organizacijos, vadinamos „Creo Syndicate“, vadove. „Creo“ – uždaro į klimato kaitą orientuotų investuotojų klubo – misija yra nukreipti kapitalo srautus į investicijas, kurios galėtų sulėtinti visuotinį atšilimą.

Grupė koncentruojasi į pačius turtingiausiuosius, dirba su maždaug 200 šeimų ir investicijų komplektų, o iš viso valdo daugiau nei 800 milijardų dolerių. Tarp jos iškilių narių – legendinis investuotojas Jeremy Granthamas ir Natas Simonsas, „Renaissance Technologies“ milijardieriaus įkūrėjo Jameso Simonso sūnus.

Auchan Retail

Nariai privalo mokėti rinkliavas – „visiškai pagrįstą“ fiksuotą mokestį, teigia R. Clément, kuris sudaro maždaug pusę ne pelno siekiančios organizacijos pajamų – ir įrodyti, kad yra nusiteikę rimtai: per šešis mėnesius nuo įstojimo į grupę suplanuoti savo pirmąsias investicijas į klimatą ir tvarumą. Iš narių taip pat tikimasi turėti sukauptą bent 100 milijonų dolerių turtą ir pirmiausia gauti organizacijos valdybos patvirtinimą.

Atlieka technologinius tyrimus

Kai prie grupės prisijungė Mulliez šeima, jos atstovai susitiko su ekspertais, patyrusiais investuotojais į klimatą bei kitais šeimų biurais, kurie stebėtinai atvirai kalbėjo apie tai, ko išmoko. Internetiniuose seminaruose ir asmeniniuose susitikimuose su kruopščiai atrinktomis grupėmis (dažnai mažesnėmis nei 20 žmonių) jie aptarinėjo žemės ūkio ir kitų sričių naujoves, kurios galėtų sumažinti emisijų kiekį, tuo pačiu išmaitindamos augančią pasaulio populiaciją.

„Žmonės atvirai kalba apie savo investicijas ir tai, kas pavyko, o kas nesuveikė“, – pasakoja D. Descamps.

Nors tai yra ne pelno siekianti organizacija, neturinti savų pinigų, kuriuos galėtų panaudoti, „Creo“ elgiasi panašiai kaip investicinis bankas – vetuodama maždaug 300 sandorių per metus, suvesdama investuotojus su galimais partneriais ir atlikdama technologijų tyrimus.

Grupės nariai investuoja į viską nuo krašto – pradedant akumuliatoriais ir vandenilio kuru ir baigiant atsinaujinančios dirbamos žemės projektais ir ekologiškesnėmis produktų pakuotėmis. Jų portfeliuose galima rasti vis dar nepatvirtintų technologijų, tokių kaip anglies surinkimo metodai ir iš tiesų tolimi užmojai, kaip antai branduolių sąlajos reaktoriai.

„Creo“ nariai svarsto pačius įvairiausius ir dažnai stulbinamus projektus, kurie gali iš tikrųjų kažką pakeisti – ir uždirbti pinigų.

„Tai ne filantropija, tai investicijos“, – teigia R. Clément. Pasak jos, ypatingai turtingos šeimos turi pranašumą prieš kitus žaidėjus: tvarkydamos pinigus ateities kartoms, jos gali sau leisti palūkėti dešimt ar daugiau metų, kol investicijos atneš vaisių. Kai kurie grupės nariai europiečiai valdo turtus jau šimtus metų. Šios šeimos „natūraliai yra linkusios žvelgti į perspektyvą“, – sako ji.

Mato potencialą akvakultūroje

Dauguma „Creo“ investicijų netradicinio pobūdžio, tačiau „tai ir puiku, nes šioms šeimoms patinka žengti nepramintais takais“, teigia „Spring Lane Capital“ generalinis direktorius Christianas Zabbalas, pirmininkaujantis „Creo“ valdybai. „Tai, ką „Creo“ daro šiandien, iš principo yra tai, ką institucinis kapitalas darys jau labai greitai.“

Mulliez šeimai priklauso milžiniškas prekybos centrų tinklas „Auchan“ – iš esmės prancūziškas „Walmart“ atitikmuo. Jų pokalbiai su kitais „Creo“ nariais galiausiai lėmė sprendimą savo klimato portfelyje daugiausia dėmesio skirti maistui. Žemės ūkis atsakingas už maždaug 10 proc. visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, o geresnė ūkininkavimo praktika galėtų padėti kovoti su klimato kaita – tiek mažinant taršą, tiek sulaikant daugiau anglies dvideginio dirvožemyje.

Vertikalus ūkininkavimas

Tuo tarpu tvarios akvakultūros formos galėtų patenkinti baltymų paklausą kur kas švaresne mėsa nei kitos rūšys. Šeima jau investavo į urbanistinio ūkininkavimo kompaniją „Gotham Greens“ ir dvi akvakultūros įmones: „Kingfish Zeeland“, valdančią aukštosiomis technologijomis paremtus žuvininkystės ūkius, ir „InnovaFeed“, auginančią vabzdžius kaip pašarus ūkiuose veisiamoms žuvims.

Šiais metais Mulliez šeimos biuras vadovavo „Hungry Harvest“ skirtų lėšų rinkimui. „Hungry Harvest“ – startuolis, kuris savo prenumeratoriams kas savaitę siunčia dėžes su šviežiomis daržovėmis. Kai D. Descamps „Creo“ užklausė, ar grupė žino ir daugiau investuotojų, kuriuos domintų projektai, susiję su maisto švaistymo mažinimu, ją supažindino su Ženevoje įsikūrusiais investuotojais „Quadia“, kurie rugsėjo mėnesį padėjo užbaigti 13,7 milijonų dolerių investavimo raundą.

Nepasotinama paklausa

„Creo“ priklausančios šeimos nori „žygiuoti parado priešakyje“, teigia valdybos pirmininkas Jasonas Scottas. Jis nesutinka, kad į klimatą orientuotos investicijos – išpūstas burbulas. „Kalbame apie tai, kaip keičiasi maisto auginimo ir transportavimo būdai, žmonių mitybos įpročiai, energijos tiekimas į žmonių namus, žmonių vairuojami automobiliai, miestų plėtra, – aiškina jis. – Kalbame apie nuodugnų pasaulio ekonomikos pertvarkymą.“

Kai prieš penkerius metus sujungus du į klimatą orientuotus investuotojų tinklus gimė „Creo“, tai buvo tik neformalus panašiai mąstančių šeimų susibūrimas. „Žmonės vakarienei sumesdavo kreditines korteles. Pradžia buvo išties gana kukli“, – prisimena J. Scottas. R. Clément tapo „Creo“ vykdančiąja direktore 2016 m. „Ji pavertė šį reikalą galinga platforma, – sako J. Scottas. – Tokiai paramai, kokią teikia „Creo“, egzistuoja iš esmės nepasotinama paklausa.“

Pirmasis pasaulyje vertikalus urbanistinis ūkis atsiras Švedijoje, Linkiopinge

Per ketverius metus ne pelno siekiančios organizacijos narių skaičius išaugo keturis kartus, o jų turtas padidėjo aštuoneriopai – nuo mažiau nei 100 milijardų dolerių 2016 m. Siekiant neatsilikti nuo augančios paklausos, „Creo“ personalas per pastaruosius metus padvigubėjo iki 10 darbuotojų JAV ir dviejų Jungtinėje Karalystėje. Grupė neieško narių gatvėje.

„Mes augame tik per pažintis. Niekada patys nekviečiame šeimos prie mūsų prisijungti“, – teigia R. Clément. Nors „Creo“ nereikalauja, kad jos nariai atsisakytų investicijų į iškastinį kurą ar kitus taršos šaltinius, grupė stengiasi užtikrinti, kad jie būtų iš tikrųjų pasiryžę misijai. Turtingų šeimų pasitikėjimą reikia pelnyti saugant jų paslaptis. Neskaitant Granthamų ir Simonsų, grupės gretose yra ir kitų žinomų milijardierių, kurių vardų „Creo“ atskleisti neketina. Organizacijos mantra – „jokių turistų“.

Nekiša viena kitai kojos

Pasak narių, „Creo“ sėkmės raktas – tai, kad viename kambaryje arba „Zoom“ konferenciniame pokalbyje susitinka keli labai turtingi investuotojai. „Matome žmonių su kelių dešimtmečių patirtimi ir žmonių, kurių patirtis tėra vienas mėnuo“, – pasakoja ilgametis grupės narys, rizikos draudimo fondų valdytojas Reubenas Mungeris, įkūręs „Vision Ridge Partners“ kaip savo šeimos biurą ir vėliau pavertęs jį investicine firma. Daugiau nei 1 milijardą dolerių valdanti kompanija specializuojasi tvaraus turto srityje.

Padeda ir tai, kad šeimos paprastai nesistengia kišti viena kitai kojos ir kad „Creo“ už sandorius neima jokių mokesčių. „Slaptų kabliukų nėra daug“, – teigia Ch. Zabbalas. „Creo“ pamėgino pritraukti dar daugiau kapitalo, pasitelkdami ne tik šeimas, bet ir didelius institucinius investuotojus, taip pat norinčius pradėti investicijas į klimatą.

Auchan Retail

Ne pelno siekianti organizacija dirba su Kvebeko pensijų fondu „CDPQ“, valdančiu 333 milijardus dolerių turto, kuris jau pradėjo 500 milijonų dolerių vertės investicijas į klimatą ir tvarumą. Pensijų fondo tikslas – investuoti kartu su šeimomis arba firmomis į vėlyvojo etapo rizikos kompanijas.

Pirmasis sandoris, paskelbtas rugsėjį, vykdomas su „S2G Ventures“, Čikagoje įsikūrusia kompanija, orientuota į maistą ir žemės ūkį, kurią remia Lukas Waltonas, „Walmart“ turto paveldėtojas. „Bloomberg Billionaires Index“ duomenimis, L. Waltono grynoji vertė viršija 22 milijardus dolerių.

Tesla Has Clear Path for First German Plant

„Creo“ nariai gali patvirtinti, kad jų investicijos atsiperka. Akumuliatorių technologijų kompanija „QuantumScape Corp.“, vertinama 3,3 milijardo dolerių, neseniai gavo išankstinį finansavimą iš „Prelude Ventures“ – įsteigtos Simonsų – ir „Capricorn Investment Group“. Abi įmonės – „Creo“ narės. Ne pelno siekiančios organizacijos nariai taip pat anksti investavo į „Tesla Inc.“ ir „Beyond Meat“ – du startuolius, kurių akcijos 2020 m. pasiekė rekordines aukštumas. Šitokia sėkmė padeda įtikinti skeptiškiau nusiteikusius šeimų narius ir konsultantus.

„Galimybės milžiniškos, tačiau pradedančiajam gali kilti sunkumų, – pripažįsta Ch. Zabbalas. – Investuojant kartu su kitais kolegomis, turinčiais daugiau žinių, pradedantiesiems investuotojams lengviau žengti pirmąjį žingsnį.“