Kalifornijos Kupertino mieste įsikūrusi technologijų milžinė teigė prieš kelias savaites sužinojusi, kad Taivano gamintojas neteisingai klasifikavo darbuotojus studentus ir kai kuriems iš jų leido dirbti naktimis bei viršvalandžius, šitokiu būdu pažeisdamas „Apple“ tiekėjų elgesio kodeksą. Darbuotojai „dėjo nepaprastai daug pastangų“, bandydami nuslėpti pažeidimus. „Apple“ savo partneriui paskyrė bandomąjį laiką, kol bus baigti korekciniai veiksmai, teigiama JAV kompanijos pranešime.

„Pegatron“ yra vienas iš nedaugelio partnerių, kuriems „Apple“ visame pasaulyje patiki surinkti savo gaminius, tokius kaip „iPhone“. Kaip ir didesnės konkurentės „Foxconn“ bei „Hon Hai Precision Industry Co.“, Taivano įmonė yra pasaulinės „Apple“ tiekimo grandinės, kurią daugelį metų kritikuoja darbuotojų teisių aktyvistai, dalis.

Vertingiausia pasaulio kompanija šiuo metu gamina keturis naujus „iPhone“ 5G modelius ir kartu su „Pegatron“ plėtoja „iPhone“ surinkimą už Kinijos ribų. Vargu ar šioms operacijoms turės įtakos „Pegatron“ veiklos sustabdymas, apie kurį pirmiausia pranešė vietinis „The Paper“ leidinys, kadangi jis apima tik naują verslą. Tačiau toks „Apple“ žingsnis pasitarnaus „Pegatron“ konkurentei „Luxshare Precision Industry Co“, kuri yra ties riba tapti pirmąja žemynine įmone, surinkinėjančia „iPhone“. „Pegatron“ akcijos pirmadienį Taipėjuje nukrito 2,1 proc.

„Tai neturėtų paveikti „Pegatron“ šiuo metu vykdomų „iPhone“ operacijų. Tačiau tikėtina, kad kitais metais „Pegatron“ praras kai kuriuos naujus „Apple“ telefonų užsakymus, o juos perims „Luxshare“, kuris yra pasirengęs tapti naujuoju „iPhone“ surinkėju 2021 m.“, – pažymėjo „GF Securities“ analitikas Jeffas Pu.

„Apple“ nebe pirmus metus atidžiai stebi savo gamintojus po to, kai 2010 m. paaiškėjo kelios savižudybės pagrindiniame partneryje „Foxconn“, išprovokavusios pasipiktinimą dėl atšiaurios darbo aplinkos, kurioje gaminami aukščiausios klasės prietaisai. Po šio incidento „Apple“ parengė bendrus standartus ir pradėjo šimtų įmonių, gaminančių komponentus jos prietaisams, auditą, grasindama nutraukti verslą su tais, kurie nesilaikys darbo teisės. Tačiau jau vien pats grandinės mastas apsunkina šį darbą. „Foxconn“ ir „Catcher Technology Co.“ – vieni iš rangovų, praeityje kritikuotų dėl vietinių taisyklių nepaisymo.

„Apple“ teigė neradusi įrodymų, kad „Pegatron“ būtų skatinusi priverstinį ar nepilnamečių darbą, tačiau užklupo tiekėją suklastojus dokumentus, kad nuslėptų pažeidimus. „Pegatron“ pranešė atleidęs vadybininką, prižiūrėjusį studentų darbo programą.

„Pegatron“ savo programoje klaidingai klasifikavo studentus darbuotojus ir klastojo dokumentus, siekdamas nuslėpti darbo kodekso pažeidimus, įskaitant leidimą studentams dirbti naktimis ir (arba) viršvalandžius ir kai kuriais atvejais atlikti darbus, nesusijusius su jų specialybe, – teigiama pranešime. – Už šiuos pažeidimus atsakingi „Pegatron“ darbuotojai dėjo nepaprastai daug pastangų, bandydami išvengti mūsų priežiūros mechanizmų.“

„Pegatron“ pranešė, kad pažeidimai buvo nustatyti Šanchajaus ir Kunšano gamyklose rytinėje Kinijos dalyje, o studentai, dirbantys naktinėmis pamainomis, viršvalandžius ir pozicijose, nesusijusiose su jų specialybe, „nusižengė vietinėms taisyklėms ir nuostatams“. Įmonė pareiškė, kad ėmėsi „skubių veiksmų“, kad sustiprintų savo procedūras, o metrikas, naudojamas vertinant aukštesniąją vadovybę, papildys elgesio kodekso laikymusi.

„Aptikę šią reikalavimų neatitinkančią veiklą, mes nedelsdami pašalinome studentus darbuotojus iš gamybos linijų ir bendradarbiavome su savo klientu bei trečiųjų šalių ekspertais, siekdami padėti jiems sugrįžti į namus ar mokyklas su tinkama kompensacija bei visa reikalinga parama ir palaikymu“, – teigiama „Pegatron“ pranešime.