Darbdaviai taip pat gali padėti abiejų tipų darbuotojams pasikeitusias darbo aplinkybes išnaudoti savo naudai, rašo Prateek Kewalramani, „Fitbit“ vadovas Vidurio Rytams ir Afrikai, portale gulfbusiness.com.

Fizinio aktyvumo namuose skatinimas

Daug žmonių, dirbančių iš namų, paskęsta darbuose, užsimiršta ir neretai dirba per daug. Kartais žmonės patys nebesupranta, jog jiems tiesiog būtina pertrauka, būtina skirti bent kiek laiko galvą išvėdinsiančiam fiziniam aktyvumui.

Žinoma, yra žmonių, kuriems nereikia aiškinti apie judėjimo naudą, jie ir toliau bėgioja, važinėja dviračiu ar kitaip aktyviai leidžia laisvalaikį, tačiau yra ir tokių, kuriems šiuo klausimu praverstų padrąsinimas, patarimai, konsultacijos, kaip padėti savo kūnui ir savijautai namuose. Visai nesvarbu, ar prie širdies mieliau joga, ar intensyvios treniruotės – svarbiausia judėti.

Atskirti darbą iš namų ir asmeninį gyvenimą bei rasti sau priimtiną rutiną gali būti labai sunku, ypač tais atvejais, kai darbą iš namų tenka derinti su vaikų priežiūra ar nuotoliniu mokymu. Darbdavio pareiga tokiais atvejais priminti darbuotojams, kad sportas ir aktyvi fizinė veikla yra puikus būdas įveikti stresą ir visai nesvarbu, ar jį sukėlė sunkumai įgyvendinant projektą, ar namie iš nuobodulio sienomis laipiojantys vaikai.

Nauji kovos su stresu būdai

Kai prislegia sunki streso našta, gali padėti sąmoningumo skatinimas bei meditacija, ekspertai būtent šias priemones mini kaip veiksmingiausias. Psichinė sveikata kaip svarbiausias prioritetas – sveikos darbo aplinkos (ar tai būtų namai, ar biuras) užtikrinimo pagrindas.

Nors šiuo visiems sudėtingu laikotarpiu gyvos konsultacijos bei mokymai neįmanomi, darbdavio pareiga pasirūpinti, kad nuotoliniu būdu dirbantys darbuotojai išmoktų streso valdymo technikų, kurias sėkmingai taikytų namuose.

Darbuotojams galima, pavyzdžiui, pasiūlyti sąmoningo kvėpavimo ir miego kokybės gerinimo programų. Sąmoningas kvėpavimas, anot ekspertų, labai naudingas kontroliuojant kraujospūdį, mažinant stresą ir kovojant su nerimu.

Kalbant apie miego kokybę, apstu lengvai pasiekiamų programų, galinčių padėti darbuotojams ugdyti kokybiškesnio miego įgūdžius. Šią praktiką išbandžiusieji kalba apie daugybę jos privalumų, o bene dažniausiai minimas – sąmoningumo praktikos, padedančios įkvepiančiai pradėti rytą. Daug žmonių pastebi, kad, pasiekę užsibrėžtų miego tikslų, gali džiaugtis mažesniu stresu ir išaugusiu produktyvumu.

Visi turi jaustis komandos dalimi

Kai darbuotojai dirba nuotoliniu būdu, nieko keisto, jog pradeda jaustis izoliuoti ir atitrūkę nuo bendrų reikalų. Dabartinėmis darbo sąlygomis galima rasti daugybę bendradarbiavimo platformų, padedančių nuotoliniu būdu dirbantiems žmonėms nesijausti vienišiems ir atskirtiems, svarbiausia, kad dauguma jų – nemokamos.

Dauguma darbuotojų bent dalį laiko tikisi dirbti iš namų

Darbdavys gali žengti ir daugiau labai paprastų žingsnių, padėsiančių jo darbuotojams pasijusti svarbiems ir reikalingiems. Pavyzdžiui, galima pakviesti visus dalyvauti virtualiame viso biuro vakarėlyje telefonu ar per vaizdo konferenciją. Prisiminti darbuotojo gimtadienį ir nusiųsti jam mažą dovanėlę yra dar vienas veiksmingas būdas parodyti, kad kiekvienas žmogus – vertingas ir svarbus kolektyvo elementas, net jeigu šiuo metu ir dirba nuotoliniu būdu.

Vienas iš geriausių būdų, kaip pagerinti darbuotojų ryšį, yra įvairūs internetiniai iššūkiai, kuriuose gali dalyvauti visi nepriklausomai nuo to, kur tuo metu yra. Kartais sunkiu metu tereikia atitrūkti priversiančios pramogos, ir pasaulis nušvinta naujomis spalvomis net ir karantino akivaizdoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)