Pavyzdžiui, bendrovių, kur tas pats asmuo eina ir valdybos pirmininko, ir generalinio direktoriaus pareigas, nuosavo kapitalo grąža paprastai atsilieka 80 bazinių punktų, rodo „Bloomberg Intelligence“ analizė.

Be to, įmonės, kurių direktoriai dirba kadencijomis, dažnai skelbia geriausius akcijų kursų rezultatus.

Nors koreliacijos ne visada siejamos su priežastiniu ryšiu, ką tik paminėti faktai reiškia, kad investuotojai, spręsdami, kurias akcijas pirkti, turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į įmonės valdymą – kitaip, „G“ veiksnį ESG (aplinkosaugos, socialinės ir valdymo politikos) kategorijoje.

„Bloomberg Intelligence“ (BI) įvedė „valdybos sudėties balą“, norėdama įvertinti bendroves pagal keturis vienodos svarbos aspektus: skirtingumas (lytis ir amžius), savarankiškumas (valdybos vadovybės ir direktoriaus savarankiškumas), atnaujinimas (etatinių pareigų/kadencijų įtvirtinimas ir pusiausvyra) ir direktorių funkcijos (galimas direktorių, pirmininkų ir generalinių direktorių „perteklinis perkrovimas“ - tokia praktika, kai įmonės direktoriai dalyvauja per daug valdybų).

Mažmenininkės „Lululemon Athletica Inc.“, aukso gavybos įmonės „Newmont Corp.“ ir programinės įrangos kūrėjos „Autodesk Inc.“ valdybos pasisako už tai, kad būti užtikrintos įvairialypės perspektyvos ir derama valdymo priežiūra, sakė Robas Du Boffas, ESG BI analitikas iš Niujorko. Tarp bendrovių, kurios šioje kategorijoje surenka mažai balų, reiktų paminėti „Berkshire Hathaway Inc.“, „Liberty Media Corp.“, „Southern Copper Corp.“ ir „Dillard’s Inc.“, sakė jis.

Asociatyvi nuotr.

„Įvairiapusės ir nepriklausomos perspektyvos, laisvos nuo interesų konfliktų ir nuolat atnaujinamos, leidžia valdybai sukurti pridėtinę vertę priimant ir prižiūrint esminius strateginius sprendimus bet kurioje įmonėje“, – sakė R. Du Boffas.

„Lululeman“, „Newmont“ ir „Autodesk“ atskyrė pirmininko ir generalinio direktoriaus pareigas, suformavo valdybas, kuriose užtikrintas lygaus lyčių dalyvavimo principas arba bent jau prie to artėjama, ir kuriose dirba vienas kitas ilgą laiką įmonėje dirbantis (dešimtį ar daugiau metų) direktorius, sakė jis. Be to, trys bendrovės per pastaruosius penkerius metus paskyrė naują pirmininką ir neturi direktorių, kurie dirbtų daugiau nei trijose kitose viešųjų akcinių bendrovių valdybose (taip išvengdamos aukščiau minėto „perkrovimo“).

Priklausymas pernelyg dideliam kiekiui valdybų gali sumažinti dėmesį, kurį direktoriai skiria bendrovei, ir galiausiai pakenkia akcininkams. Nacionalinė įmonių direktorių asociacija nustatė, kad viešųjų akcinių bendrovių direktoriai 2014 metais skyrė vidutiniškai 278 valandas ruošdamiesi ir dalyvaudami įmonių valdybos posėdžiuose, 46 proc. daugiau nei 2005 metais.

Trejų metų bendras „Bloomberg World Index“ pajamingumas rodo sąsają tarp įmonių padėties blogėjimo ir to atvejo, kai vidutinis papildomų valdybos narių vietų skaičius viršija 1,5. Bendrovių, kurių generalinis direktorius priklauso dviem ar daugiau papildomų valdybų, rezultatai yra daug prastesni nei tuo atveju, kai jo ar jos dalyvavimas apsiriboja viena valdyba ar yra dar mažesnis. „Bloomberg“ „direktorių tarybos sudėties balas“ išskiria JAV perdirbėją „Marathon Petroleum Corp.“, Indijos automobilių gamintoją „Tata Motors Ltd.“ ir kinų internetinę bendrovę „Sina Corp.“ kaip labiausiai rizikuojančias sulaukti neigiamos akcijų dinamikos dėl to, kad direktoriai priklauso ne vienai valdybai. „Discovery Inc.“ ir „Cadence Design Systems Inc.“ yra vienos iš bendrovių, kur generalinis direktorius dalyvauja trijose ar daugiau viešųjų akcinių bendrovių valdybose.

Bet daugelis bendrovių perskaitė žinutę. Iš „Russell 1000“ indeksui priklausančių įmonių, tik 3 proc. generalinių direktorių (ir 8 proc. visų vykdomųjų direktorių) šiuo metu priklauso dviem ar daugiau išorinėms valdyboms. Šis rodiklis sumažėjo palyginti su 7 proc. rodikliu, fiksuotu vos prieš penkerius metus (nors pokytį iš dalies nulėmė apyvarta, teigia BI).

Atsižvelgiant į tai, kad savo funkcijoms vykdyti įmonių direktoriai turi skirti vis daugiau lauko, pagrindiniai JAV instituciniai investuotojai ir atstovaujančios konsultacinės įmonės griežčiau paskirsto išorinių valdybų pozicijų skaičių, sakė R. Du Boffas. „BlackRock Inc.“ buvo viena iš šia prasme agresyviausių įmonių, - ji 2018 metais sugriežtino išorinių valdybų pozicijų skaičių iki vienos pozicijos generaliniams direktoriams ir iki trijų pozicijų– kitiems valdybos nariams. „Vanguard Group“, garsėjanti savo indeksus stebinčiais bendraisiais investiciniais fondais, pasekė „BlackRock“ pavyzdžiu 2019 metais.

Tik 4 proc. „S&P 500“ bendrovių šiuo metu viršija generaliniams direktoriams nustatytą slenkstį, tuo tarpu 13 proc. jų bent vienas direktorius pažeidžia direktoriams konsultantams nurodytas rekomendacijas, sakė R. Du Boffas.

Tokia praktika, kai įmonės direktoriai dalyvauja per daug valdybų, gali skirtis įvairiuose regionuose ir šalyse, - ją didžiąja dalimi nulemia vietiniai įstatymai ir nustovėjusi tvarka, teigiama BI apžvalgoje. Pietų Korėjoje ir Japonijoje yra paprastai žemiausias perdėto direktorių pozicijų skaičiaus potencialas, - čia direktoriai vidutiniškai priklauso mažiau nei 0,5 išorinės valdybos, tuo tarpu tokioms valstybėms kaip Indija ir Honkongas dažnai būdingas daug didesnis analogiškas vidutinis rodiklis, - daugiau nei 1,25.

Europos šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose, įmonių valdybų taisyklės riboja papildomų direktorių tarybos vietų skaičių direktoriams iki keturių, o vykdomiesiems direktoriams – iki dviejų. Jungtinė Karalystė nėra nustačiusi jokių reikalavimų direktoriams konsultantams, bet bendrovių vadovai gali dalyvauti tik vienoje kitoje „FTSE 100“ įmonių valdyboje.