Skelbiama, kad, pradėjus įgyvendinti viešojo maitinimo įstaigų subsidijavimo schemą, ja bent kartą tam, kad pavalgytų ne namuose, pasinaudojo kone visi be išimties šalies gyventojai.

Iniciatyva buvo sukurta siekiant paskatinti Jungtinės Karalystės gyventojus sugrįžti į kavines ir restoranus – vienas asmuo galėjo pasinaudoti dešimt svarų neviršijančia vienkartine nuolaida maistui ir nealkoholiniams gėrimams. Akcija galiojo nuo pirmadienio iki trečiadienio visą rugpjūtį.

Britų iždo sekretoriaus Rishi Sunako sugalvota iniciatyva buvo tokia populiari, jog nemaža dalis viešojo maitinimo įstaigų paprašė šalies valdžios programą pratęsti, atsirado ir tokių kavinių bei restoranų, kurie nusprendė akciją tęsti ir rugsėjį – savo sąskaita.

R. Sunakas sako: „Artėjant kampanijos, kurios tikslas buvo paskatinti britus valgyti ne namuose ir palaikyti verslą, pabaigai, noriu padėkoti visiems valgytojams, kurie iš naujo įsimylėjo vietos kavines ir restoranus, tų kavinių ir restoranų vadovams, negailėjusiems pastangų užtikrinant, kad lankytojai pas juos galėtų jaustis saugūs, dėkoju ir virėjams bei padavėjams iš visos Jungtinės Karalystės, kurie dirbo negailėdami savęs. Visi šie žmonės padėjo viešojo maitinimo sektoriuje išsaugoti per 1,8 mln. darbo vietų. Ši schema mums priminė, kad esame tauta, mėgstanti valgyti ne namuose, todėl dar kartą raginu britus to nepamiršti ir nepraleisti progos ir toliau prisidėti prie ekonomikos atsigavimo“.

Iždo departamento duomenimis, ši subsidijų schema šalies mokesčių mokėtojams kainuos 500 mln. svarų, nors galutinė sąskaita ir priklausys nuo to, kokia bus paskutinė rugpjūčio savaitė – galbūt valstybės išlaidos ims ir dar išaugs.

Štai kas teigiama praeitą savaitę paviešintame Bendruomenių rūmų dokumente: „Jeigu schema ir toliau bus vykdoma taip, kaip tai buvo daroma iki rugpjūčio 23-osios (...), bendra jos kaina valstybės biudžetui sieks apie 485 mln. svarų. Kai kurie verslai savo dalies dar nepareikalavo, taigi galutinis skaičius gali būti didesnis. Paraiškų subsidijoms skaičius auga kiekvieną savaitę, verslai tai gali padaryti iki gruodžio pabaigos“.

Nors subsidijų schema pasirodė itin priimtina tiek patiems valgytojams, tiek kavinių bei restoranų tinklams, iniciatyva sulaukė ir nemažai kritikos, pavyzdžiui, dėl to, ar tai tikrai geriausias būdas panaudoti šalies mokesčių mokėtojų pinigus.

Taip pat nuogąstaujama, kad dalis valgytojų planus valgyti mieste ėmė koreguoti reaguodami į subsidijuojamas dienas, o tai, kaip praeitą mėnesį iždo departamentą perspėjo HMRC vadovas Jimas Harra, „verčia abejoti tikrąja šios iniciatyvos verte“.

Kad ir ką kalbėtų skeptikai, kai kurie restoranų ir kavinių tinklai sako, kad dienos, kada britai pas juos gali pavalgyti pigiau, verslui duoda labai daug naudos. Atsiranda tokių, kurie jau dabar sako, kad ir toliau tęs tokią iniciatyvą, nors valdžia subsidijų idėjos ir atsisakys.

Kavinių ir restoranų grupė „Mitchells & Butlers“, kontroliuojanti „Harvester“, „Stonehouse Pizza & Carvery“ ir „Toby Carvery“, nuo pirmadienio iki trečiadienio pirmas dvi rugsėjo savaites siūlys 50 proc. nuolaidą pagrindiniams patiekalams. „Revolution Bars“, iš viso valdantis 74 barus, 50 proc. nuolaidą maistui ir nealkoholiniams gėrimams nuo pirmadienio iki trečiadienio siūlys visą rugsėjį.

„Prezzo“ tinklas visą rugsėjį nuo pirmadienio iki trečiadienio už 10 svarų siūlys dviejų patiekalų pietus arba vakarienę, o „Pizza Hut“ minėtomis dienomis lojalius klientus džiugins dviem patiekalais už vieno kainą. „Tesco Cafe“ visą rugsėjį nuo pirmadienio iki trečiadienio žada taikyti 50 proc. nuolaidą visam meniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)