1. Išorėje – bankas, viduje – graikų kaimelis iš ateities

Sidnėjaus miestą puošiantis „Brookfield Multiplex“ pastatų kompleksas už dizainą buvo apdovanotas ne vienu apdovanojimu ir aukštai pakėlė pastatų aplinkos tvarumo ir gerovės standartus.

Projektuojant 11 aukštų ir beveik 3066 kvadratinių metrų pastatų kompleksą buvo atsižvelgta ne tik į pastato draugiškumą žmogaus sveikatai, bet ir tvarumą: didelis dėmesys skirtas vidaus aplinkos kokybei ir energijos našumui.

Tvaraus pastatų komplekso projektas reikalavo ne tik sugalvoti „žalių“, bet ir inovatyvių dizaino sprendimų. Projektuotojai įgyvendino savo misiją įrengdami pasyvaus atšaldyto pluošto oro kondicionierių, sumažino vandens sunaudojimo, efektyviau išnaudojo apšvietimą, padidino ventiliacijos greitį.

„Macquarie“ banko pastatas viduje primena graikišką kaimelį

Bene įdomiausia interjero dizaino sprendimų dalis – jis atrodo kaip vertikalus ateities Graikijos miestelis: kiekvienas pastatų aukštas suskirstytas į 5 „kaimynystes“, talpinančias po 100 žmonių.

Energiją tausojančio statinio idėja sužavėjo tarptautinę banko ir finansinių paslaugų grupę „Macquarie“, kuri nusprendė čia įsikurti. Pastatų kompleksas buvo pritaikytas banko veiklai. Taip pat atsižvelgta ir į „Macquarie“ reikalavimus darbuotojams sukurti galimybę pasirinkti jiems patogiausią ir produktyviausią darbo vietą: pavargus sėdėti prie vieno konkretaus stalo, galima persikelti į modernias grupines darbo vietas ar stovimų vietų zoną.

Pastatų kompleksas tapo vienu tvariausių šalyje, tad sulaukė ir Australijos žaliųjų pastatų tarybos pripažinimo ir buvo apdovanotas aukščiausiu įvertinimu – 6 žaliosiomis žvaigždėmis.

2. Įmonės biure – paskatinimas žaisti

Įsikūręs Silicio slėnyje, „Googlebiuras užima kiek daugiau nei 46451 kvadratinių metrų. Statant šį pastatą didelis dėmesys buvo skiriamas tvariai ir energiją tausojančiai aplinkai: naudotos aplinkai draugiškos statybinės medžiagos, kuriose buvo daug perdirbtų sudedamųjų dalių.

Tačiau statant šį pastatą reikėjo išspręsti ne vien ekologiškumo klausimą – projektuotojai sukūrė uždarą stiklinį 3 asmenų darbo kabinetą – „stiklinę palapinę“, kurio lubos sugeria garsą.

„Google“ skatina savo darbuotojus žaisti

„Google“ savo biuruose yra sugalvoję ir kitų inovatyvių sprendimų, pavyzdžiui, spalvotos sienos, lubos ar interjero detalės. Nors iš pradžių spalvų paletei įkvėpimo semtasi iš paties „Google“ logotipo, dabar ji gana išsiplėtė ir ofiso erdvės tapo dar spalvingesnės.

Kitas įstabus ir gana paradoksalus įmonės biurų bruožas yra jų dizainas, skatinantis žaisti: „Google“ Venecijos ofise turi alpinizmo sieną, beveik visuose biuruose galima žaisti vaizdo žaidimus, biliardą, plaukioti, sportuoti ar net žaisti tinklinį.

„Google“ skatina savo darbuotojus žaisti

Milžinė „Google“ siūlo ir alternatyvias darbo vietas, kurios atrodo kaip įprastos poilsio zonos. Suteikdama galimybę keisti darbo vietą, įmonė bando skatinti darbuotojų produktyvumą ir sprendžia didėjančio darbuotojų, nedirbančių nuolatinio darbo „Google“, skaičiaus problemą.

Projektas įgyvendintas Silicio slėnyje laimėjo keletą dizaino apdovanojimų, taip pat ir nacionalinį AIA Garbės prizą.

3. Įsikūrė net 75 pastatuose

Beaverton’o mieste įrengtas vienas didžiausių „Nike“ biurų, užimantis daugiau nei 115 hektarų plotą, įsikūrė net 75 pastatuose, tarp kurių plyti ir įmonės vardu pramintas ežeras. Įžengus į šį biurą, lankytojai gali pasijusti tarsi atkeliavę į sporto žvaigždžių alėją, mat pastatai pavadinti būtent jų vardais.

„Nike“ darbuotojams leidžia patinginiauti

Tačiau tai – tik kruopelė įvairiausių biure slypinčių ypatybių. Čia galima rasti ir daugiau nei 5574 kvadratinius metrus užimančią sporto salę, treniruočių centrą, jogos studijas, skvošo ir rakečių sporto kortus. „Nike“ darbuotojai turi galimybę ir lakstyti futbolo aikštėje ir plaukioti olimpinio dydžio baseine.

Nors sportinių drabužių gamintojas ir pardavėjas „Nike“ susijęs su aktyvia gyvensena, įmonės darbuotojams leidžiama ir patinginiauti. Jiems leidžiama ilsėtis atskiruose kambariuose, kuriuose kada tik nori gali ir medituoti, ir pasnausti.

4. Bendradarbiai – keturkojai draugai

Nors dauguma biurų įrenginėjami taip, kad patenkintų žmonių poreikius, startuolio „Bark“, pardavinėjančio prenumeruojamas šunų žaislų dėžes, atveju jie – ne vieninteliai svarbūs darbuotojai. Kasdien į ofisą atkeliauja apie 80 šunų, tad projektuojant biurą buvo stengiamasi įrengti jį kuo draugiškesnį šiems keturkojams augintiniams.

„Bark“ biure karaliauja augintiniai

Biure įrengta šunų žaidimų zona – tik pradžia. Visos kėdės ir sofos, esančios įmonės patalpose, yra aptrauktos specialia neperšlampama medžiaga tam, kad apsaugotų nuo įvairių „nelaimingų atsitikimų“, o konferencijų kambariuose esantys kilimai pagaminti iš ypatingos medžiagos, kad taip lengvai nesuplyštų, jei keturkojai darbuotojų draugai sugalvotų juos pakramtyti.

Čia įrengtos ir nestandartiniai, į dviaukštes lovas panašūs kubai, įmontuoti į sieną. Jie turi ypatingą paskirtį: darbuotojai juos gali dalytis su šunimis. Tiesa, jie izoliuoja garsą ir vaizdą tam, kad šunys nesiblaškytų ir nematytų kitų keturkojų.

„Bark“ biure karaliauja augintiniai

Net čia įrengtos darbo vietos yra draugiškos šunims: jos įrengtos šalia sofų, kad augintiniai galėtų sėdėti šalia, jeigu tądien darbuotojas nori dirbti prie stalo.

5. Gali „pakeliauti“ darbe

Airbnb HQ“ biuras San Franciske puikus jų įmonės misijos – skatinti dalijimosi ekonomiką – iliustravimas: jie sukūrė tiek skirtingų darbo vietų variantų, kad darbuotojai gali neprisirišti prie vienos, jomis dalintis ir keisti kasdien.

Kitaip sako patys įmonės įkūrėjai, darbuotojams mažiau laiko praleidžiant prie stalo, reikia mažiau stalų, tad galima sukurti įvairiausių darbo zonų. Darbuotojai gali dirbti grupėmis prie įprastų daug vietų turinčių stalų arba prisėsti jų sukurtose laiptų ar amfiteatrų tipo erdvėse, organizuoti susitikimus stovyklavietę primenančiose palapinėse. Norintiems dirbti individualiai, įrengtos stovėjimo budelės, taip pat pusiau atviri sėdėjimo kambariai, hamakai.

Santorini erdvė „Airbnb“ biure

Keliautojai „Airbnb“ įmonės puslapyje ieško, kur galėtų kuo pigiau ir geriau apsistoti kitoje šalyje, tad nenuostabu, kad ir jos darbuotojai gali „pakeliauti“ darbo metu. Biure galima rasti erdvių, primenančių įvairias pasaulio vietas: Santorinį, Kairą, pilį Anglijoje ar Vieną. Darbuotojai taip pat gali pasilepinti įvairiose laisvalaikio erdvėse: žaisti stalo futbolą ar išgerti kavos „Mumbai“ kavinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)