Nors prekybos tinklai nebuvo tas sektorius, kurį finansiškai paveiktų pandemiją, „Norfa“ įmonių grupės savininkas Dainius Dundulis tikino, kad virusas neigiamai palietė kitas gyvenimo sritis.

Dėmesio centre – verslų tvarumas

„Supratome, kad stabilumo šiame gyvenime nėra ir laikas nuo laiko būna sudėtingų situacijų. Maisto mažmena nepatyrė jokių finansinių problemų, bet iš psichologinės pusės gana problematiški metai“, – teigė D. Dundulis.

Energetikos sektorius taip pat nepatyrė didelių nuostolių: nors pandemijos pradžioje buvo fiksuotas verslo klientų sunaudotos energijos nuosmukis, situaciją smarkiai pagerino privačių asmenų elektros vartojimo augimas.

„Lietuvoje pats vartojimas ir dinamika buvo labai įdomi – verslai per pirmą ketvirtį krito apie 12 procentų, iš kitos pusės – labai stipriai augo privačių asmenų vartojimas. Tai parodo, kad mūsų gyventojai ir verslai labai skaitmenizuoti, lankstūs ir greitai persitvarkė. Realiai, kai žiūrime į visus metus, juos pabaigėme beveik be nukritimo energijos naudojime“, – tikino „Ignitis“ grupės valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

Darius Maikštėnas

Pašnekovas pridūrė, kad šiais metais, kaip niekada, daug dėmesio bus skirta ir žaliajai energetikai.

„Daugelis analitikų kalba ir mato, kad šita krizė keičia verslų, valstybių ir jų vyriausybių dinamiką. Dar geriau suprantama, kad iš to egoistiško atskirų individų, verslų ir valstybių veikimo reikia pereiti į sutelktą partnerystę, nebandant gauti maksimalios naudos kitų ar gamtos sąskaita. Kuo toliau, tuo labiau reikės sutelkto veikimo.

Jei pandemija yra greita, situacija kinta dienomis ir savaitėmis, klimato kaina ir kiti gamtos iššūkiai – dešimteriopai palies žmoniją, tik ne taip greitai. Naujoji piliečių ir politikų karta supranta, kad reikia tvariai investuoti į ateitį ir žaliasis kursas išliks didžiųjų investicijų vieta“, – tikino D. Maikštėnas.

Nauji metai pareikalaus dar didesnio valdžios ir verslo bendradarbiavimo

Pasak Verslo konfederacijos prezidento Andriaus Romanovskio, šie metai bus tikras brandos egzaminų laikas valstybei – kaip išnaudoti gerą ekonomikos situaciją ir atlaikyti sveikatos krizę.

Andrius Romanovskis

„Valdžia turės parodyti, ar ji sugeba iš tos gerosios naujienos, kad ekonomika atlaikė, padaryti išvadas ir gauti naudos. Kita vertus, turime ir blogąją naujieną – sveikatos fronte mes pralaimėjome, praradome daugybę piliečių gyvybių, todėl labai svarbu, kad verslas ir valstybė susivienytų“, – laidoje kalbėjo A. Romanovskis.

Jam antrino ir D. Dundulis, tikinęs, kad valdžia turėtų pasitikėti ir bendrauti su verslu, tada pastarasis galės pasiekti geresnius rezultatus.

Dainius Dundulis

„Dėl verslo paramos praėjusiais metais – girdėjau tokius atgarsius, kad įmonėms, kuriems paramos reikėjo, sunku buvo gauti ją, viskas labai biurokratiškaׅ. Todėl šiais metais labai svarbu, kad verslai ir valstybė gebėtų bendradarbiauti“, – įsitikinęs verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)