Galbūt tai padėtų sumažintį tautiečių, traukiančių apsipirkti į Lenkiją, kiekį? Į šiuos klausimus bandė „Atsakingo požiūrio“ diskusijoje atsakyti ekonomistas Aleksandras Izgorodinas ir Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius.

Didesnis PVM – tik Danijoje

Diskusijas apie PVM mažinimą itin paskatino COVID-19 sukelta ekonominė krizė – norint skatinti vartojimą, palaikyti ekonomikos variklio degimą, tai laikyta vienu iš variantų. Vis tik, Lietuvoje PVM lieka tas pats – 21 proc., o lengvatos netaikomos net maisto pramonei. Be mūsų šalies lengvatų maistui netaiko dar trys: Bulgarija (PVM – 20 proc.), Danija (PVM – 25 proc.) ir Estija (PVM – 20 proc.)

„Tuo tarpu, jeigu palygintume su kaimyninėmis šalimis, pamatytume, kad Latvijoje pridėtinės vertės mokestis dėl lengvatų kai kuriuose sektoriuose siekia vos 5–12 proc., Lenkijoje – nuo 5 iki 8 proc. Tiesa, dažniausiai, kalbant apie maisto pramonę, Lenkijoje dažniausiai taikomas 5 proc. PVM“, – dalijosi A. Izgorodinas.

Tad, visgi, kodėl mes esame viena iš nedaugelio Europos Sąjungos valstybių, kurioje PVM lengvatos maistui netampa realybe? Atsakymas paradoksalus: E. Mackevičiaus teigimu, maisto prekės, reikalingos išgyventi, Lietuvoje laikomos prabangos preke.

Apsipirkimas Lenkijoje

„PVM yra keturis kartus didesnis, nei kaimyninėje Lenkijoje. Tas dalykas sukuria nelygias konkurencines sąlygas. Ši problema atsirado nuo 2008 metų – anksčiau buvo 5 proc. PVM mėsai. Mes matome, kaip stipriai pradėjo augti pardavimai, nebuvo jokių perpardavinėtojų. Iš esmės prekiaudavo tik ūkininkai – savo užaugintą produkciją. Staiga, kai PVM buvo padidintas keturiskart, situacija apsivertė visai į kitą pusę. Buvo labai paprasta nusipirkti Lenkijoje mėsos su 5 proc. PVM, o Lietuvoje pardavinėti už lietuviškas kainas“, – problematiką atskleidė Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius.

Trečdalis mėsos rinkos – šešėlyje

E. Mackevičius atskleidžia, kad šiandien net turgavietėse kainos yra tokios pat, kaip parduotuvėse.

„Tačiau juk turgavietės nemoka PVM. Iš visos oficialios turgaviečių apyvartos – 60 mln., taikomas 1 proc. PVM. Tai yra naudojimasis situacija. Kodėl valstybė to klausimo radikaliai nesprendžia, pasakyti sunku. Nes iniciatyvų visada yra – mes nuolat sakome, kad reikia spręsti, galvoti“, – aiškino jis.

Klausimą bando spręsti šešėlio valdymo komisija – vis tik, jaučiamas didelis įvairių grupių pasipriešinimas. Tačiau, pašnekovo teigimu, tai nėra naudinga visuomenei.

„Jeigu mes turime trečdalį mėsos rinkos šešėlyje, tai reiškia, kad mes nekontroliuojame situacijos. Galime kalbėti ir plačiau apie maisto produktus – tas pats vyksta su daržovėmis. Atkreipkite dėmesį, kad tas pats vyksta su jomis. Įvairios įmonės yra įsipareigojusios, kad jeigu PVM bus sumažintas bet kokiu tarifu, prekių kainos iškart nukris“, – sakė Egidijus Mackevičius.

Egidijus Mackevičius

Vis tik, įvairios diskusijos dėl PVM mažinimo ir lieka tik diskusijomis. Dažnai sprendimas netaikyti lengvatų ar nemažinti PVM argumentuojamas tuo, kad sumažinus šį mokestį keliskart, neteksime ir tam tikro kiekio biudžeto pajamų.

„Tačiau kažkodėl lenkai, kai tai padarė laiku, sukūrė milijardines įmones. Jie sukūrė tokią sistemą, kad pas juos dirba visi, gali pasiūlyti tokias eksporto kainas, kad praktiškai negali konkuruoti normalus Lietuvos verslas. Tačiau pas mus niekas nemato vizijos“, – pridūrė E. Mackevičius.

Pašnekovas pastebėjo, kad standartinis PVM Lenkijoje siekia 23 proc., tačiau sumažinus jį tam tikruose sektoriuose iki 5 proc., sugeneruojama tiek pajamų, jog valstybės biudžetas ne tik nenukenčia, bet ir pasipildo.

Neišnaudotos galimybės

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius įsitikinęs – sumažinus PVM tarifą, tarkime, mėsai, pardavimai augtų bent trečdaliu.

„Kadangi PVM būtų sumažinamas keturis kartus, biudžetas, žinoma, nukentėtų. Bet atsirastų kitos pajamos: mūsų sektoriuje dirba 7 tūkst. darbuotojų, tai jeigu parduotume daugiau, jų skaičius augtų, taip pat ir atlyginimai. Tai yra labai didelis potencialas“, – aiškino jis.

Pašnekovas sutiko, kad Lenkijoje kainos mažesnės ne tik dėl PVM lengvatų – prisideda ir nukritęs zloto kursas, didelė rinka. Vis tik E. Mackevičius mano, kad pritaikius įvairias lengvatas Lietuvoje, mes į Lenkiją vis dar važiuotume, tačiau nebe tam, kad ieškotume pigesnių maisto produktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)