Polivitaminai nenaudingi

Vasarą gausu įvairių vaisių ir daržovių. Jie švieži, todėl labai naudingi: jų neapdoroja ilgalaikiam saugojimui, neveža iš tolimų šalių. Švieži vaisiai ir daržovės nesukelia alergijos, todėl jų galima valgyti nesibaiminant. Prisiminkite „šviesoforo taisyklę“: jeigu jūsų lėkštėje yra raudonų, geltonų ir žalių daržovių, vadinasi, joje yra visų reikalingų vitaminų ir mikroelementų.

Reikėtų atsargiai vertinti polivitaminus. Mokslininkai įrodė, kad daugelio vitaminų perdozavimas nėščiosioms gali pakenkti. Alergologai mano, kad vitaminų ir mikroelementų stoka geriau nei jų perteklius. Todėl valgantiems daug daržovių, vaisių ir žalumynų, polivitaminai nenaudingi. Norėdamos savo ir kūdikio organizmą aprūpinti visomis medžiagomis, moterys turi kreiptis į specialistą, kad šis sudarytų taisyklingą dietą, ir toliau nerūpestingai mėgautis gardžiu, naudingu natūraliu maistu, neperkraudamos organizmo nereikalingomis cheminėmis medžiagomis.

Troškuliui - vanduo

Vasarą gausiai vartokite skysčius. Viena svarbiausių taisyklių: nėščia moteris neturi jausti troškulio. Tik skysčius reikėtų rinktis atsargiai. Saldieji gėrimai: kompotai, konservuotos sultys, nektarai – organizme sulaiko skystį, todėl jų verčiau atsisakyti. Rinkitės tyrą vandenį – filtruotą arba iš patikimo šaltinio – jo galite gerti, kiek norite.

Maudytis sveika

Nedaug kas prilygsta maudymuisi ir dušui! Įvairios vandens procedūros patinka nėščioms moterims ir yra naudingos. Plaukiojimas ekologiškai švariuose telkiniuose ar baseinuose gerina kraujotaką, mažina patinimus, kraujospūdį, šalina dusulį. Ramus, malonus plaukiojimas gerina savijautą, o kūną parengia gimdymui. Malonios temperatūros dušas arba ne šiltesnė nei 37 C vonia net karščiausiomis dienomis padeda jaustis žvaliai. Jeigu vasarą liekate mieste, specialiuose pasirengimo gimdymui kursuose jums papasakos, kaip galima įveikti miesto tvankumos sukeltą nuovargį.

Jeigu gydytojas leidžia vykti prie jūros – būsimai mamai tai puikiausias būdas sustiprinti sveikatą, tapti žvalesnei ir geros nuotaikos. Kurortiniu sezonu vandens temperatūra būna priimtina, todėl maudynėms apribojimai netaikomi. Sūrus vanduo palankiai veikia organizmą, jį prisotina naudingų medžiagų. O gydomosios purvo vonios leistinos tik stebint gydytojui. Daugumos būsimųjų mamų sveikatai pakanka maudymosi švariame jūros vandenyje.

Degintis – su saiku

Nėščiosios paplūdimyje turi būti atsargios: atviroje saulėje galima degintis tik iki 10 valandos rytą ir po 16-17 valandos popiet. Kitu metu reikia būti pavėsyje. Stebėkite savo odos būklę – nėštumo metu joje ypač dažnai susidaro pigmentinių dėmių. Naudokite natūralius odą saugančius kremus. Daugelis jų tinka ir nėščiosioms, tačiau vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į etiketę.

Stenkitės kuo daugiau būti ore. Jūros oras labai naudingas organizmui.

Drabužiai – iš medvilnės

Laukiantis mažylio, reikia ypač atidžiai rinktis kosmetikos priemones. Jau minėjome, kad nėštumo metu oda aktyviai dalyvauja apykaitos procesuose, atiduoda ir sugeria kur kas efektyviau nei paprastai. Atsisakykite rutulinių dezodorantų ir kitokių nenatūralių kosmetikos priemonių. Kur kas naudingiau ir maloniau išsimaudyti duše, nusišluostyti rankšluosčiu, pasimėgauti oro vonia ir apsivilkti natūralaus pluošto baltinius.

Rinkitės medvilninius, lininius ir kitų natūralių medžiagų drabužius – oda turi kvėpuoti. Tai ypač svarbu apatiniams baltiniams. Medvilniniai – geriausia pienligės profilaktika, o kasdieniai įklotai (ypač dezodoruoti) ar sintetinės kelnaitės – papildoma rizika. Bandažas turėtų padėti, gerinti savijautą, o ne tapti papildomo diskomforto priežastimi. Nėštumo metu nebūtina nešioti bandažą, juolab per vasaros karščius. Tokiais klausimais visada galima pasitarti su akušere.