Panašu, kad vieną ramiausių Afganistane Goro provinciją jau pasiekia įvykių kaimyninėse
ir
provincijose atgarsiai. Čia kone kasdien vyksta sąjungininkų pajėgų ir talibų kovotojų susirėmimai.

Kaip neseniai Laisvosios Europos radijui pareiškė nepriklausomas gynybos ekspertas iš Londono Ianas Kempas, talibų suaktyvėjimas Afganistane susijęs su bandymais sumenkinti paramą NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) atėjimui į pietines šalies provincijas. Pasak jo, talibai siekia parodyti, kad NATO negalės čia ramiai veikti.

Iki šiol savo misiją Afganistano šiaurėje ir vakaruose vykdančios ISAF pajėgos pietinių šalies provincijų kontrolę turėtų perimti iki liepos pabaigos.

Praėjusių metų birželį pradėta lietuvių misija Afganistano centrinės dalies šiaurės vakaruose esančioje Goro provincijoje Lietuvoje vertinama nevienareikšmiškai. Misijos šalininkai teigia, kad tai - Lietuvos indėlis į tarptautinio saugumo užtikrinimą ir puikus Lietuvos karių profesionalumo patikrinimas. Tarptautinių misijų priešininkai teigia, kad Lietuva be reikalo kišasi į kitų valstybių reikalus ir rizikuoja savo karių gyvybėmis.

Prieš kelias savaites su Lietuvos Lauko pajėgų vado brigados generolo Arvydo Pociaus vadovaujama delegacija teko lankytis Afganistane. Tai buvo puiki proga patikrinti tiek vienų, tiek kitų argumentų tvirtumą ir savo akimis išvysti tai, kas iš tikrųjų vyksta šioje valstybėje.