Vargšai mano bendrakeleiviai: jie ir tūžo, ir liūdėjo, ir nesuprato, kaip Ispanijoje
Sangria
gali skirtis nuo Lietuvoje perkamos Sangria. Sunku buvo juos įtikinti, kad šis gėrimas niekada nebuvo vynas, nesvarbu, kad kilęs iš Ispanijos.

Taip, tikima, kad jis sukurtas Ispanijoje. „Sangre“ ispaniškai reiškia „kraujas“.Tradiciškai gėrimas ir yra raudonas. Bet šiais laikais galime rasti ir balto, vadinamo Sangria blanco. Ir baltasis, ir raudonasis Sangria gėrimas paplitęs visame pasaulyje, nes gerai gaivina. Daugiausiai geriamas šiltu metu, bet mėgėjai geria ir žiemą.

Sangria svarbiausia sudėtinė dalis yra sausas vynas. Kartais tvirtinama, kad tai turi būti Riochos regiono vynas. Iš tikrųjų nebūtinai – tinka kiekvienas ne itin brangus vynas. Kitos sudedamosios dalys: vaisių sultys, mineralinis vanduo, vaisiai ir uogos, koks nors stiprusis gėrimas – romas, brendis, džinas ar degtinė,tinka ir likeris.

Tas Sangria, kuris importuojamas į Lietuvą, pagamintas gamyklose. Jame yra ir vyno, ir vaisių sulčių, ir stipriojo gėrimo, tik nėra vaisių. Todėl jis lietuviams primena vyną. Ir tokį jį geria daugelyje šalių. Bet populiaresnis Sangria su vaisiais, beje, bet daromas pačių vartotojų. Kiekvienas restoranas turi savą Sangria receptą. Be to, jo galima pasidaryti ir namuose .

Šio gėrimo tikslas – suteikti malonumo, atgaivinti ir šiek tiek „pašildyti“. Kadangi alkoholio jame nedaug, jį mėgsta ir jaunimas, ir vyresnieji. Vaikams ir abstinentams daromas nealkoholinis Sangria.

Mūsų restoranuose Sangria jau prarado populiarumą. Bet kodėl nepadarius tradicinio su vaisiais? Juk taip galima sukurti originalų gėrimą ir pelnyti svečių pagyrų. Prisimenu malonius, bet eilinius Sangria restoranuose, bet prisimenu ir išskirtinio skonio, patiektus prašmatniuose priėmimuose Ispanijoje.

Svarbiausias dalykas, gaminant savo Sangria, yra sudedamųjų dalių kokybė ir šviežumas. Visos skystosios sudedamosios dalys prieš maišymą turi būti atšaldomos. Kad visus produktus pavyktų geriau sumaišyti, reiktų juos palaikyti šaltai bent valandą prieš patiekiant. Jei yra galimybė, galima šaldytuve palaikyti ir per naktį, bet vaisius šaltai padėti tik prieš valandą, kad neišmirktų, ypač uogos.

Tinka ir konservuoti vaisiai. Iš vaisių populiariausi apelsinai, citrinos, obuoliai, persikai, vyšnios, iš uogų – braškės, gervuogės, juodieji serbentai. Pietinėje Ispanijoje dedami persikai ir nektarinai, o gėrimas vadinasi zurra. Meksikiečiai raudonąjį vyną užpila ant gazuoto mineralinio vandens ir limonado mišinio. Vyno mišinys su tekila ir pomidorų sultimis vadinamas sangrita.

Jei norite putojančio gėrimo, vietoj vyno naudokite ispanišką putojantą vyną cava. Gėrimui saldumo suteiks šiek tiek cukraus. Svarbu nepamiršti, kad Sangria labai skanus tik labai šaltas. Prie maisto Sangria derinamas pagal jame įmaišytą vyną. Prie mėsos geriau tiks svaresnis vynas, o prie lengvesnio maisto – lengvesnis. Tas pats pasakytina ir apie alkoholio tūrį gėrime. Bet svarbiausia – gėrimas bus geras, jei suderinsite sudedamąsias dalis pagal skonį ir kiekį. Nustebinkime svečius puikiu Sangria!