Pernai atliktas Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos tyrimas konstatavo ypač konservatyvų lietuvių požiūrį į kontracepciją – net 61% vaisingo amžiaus moterų tvirtino nenaudojančios jokių kontracepcijos priemonių.

„Mūsų atlikto tyrimo metu išryškėjo ženklūs akademinio jaunimo ir visos visuomenės požiūrių į kontracepciją skirtumai“,- spaudos konferencijos metu sakė tyrimui vadovavęs VU Gamtos mokslų fakulteto profesorius Osvaldas Rukšėnas.

Anot jo, tai, jog net du trečdaliai jaunimo rūpinasi apsauga nuo neplanuoto nėštumo, rodo jaunų žmonių atsakingumą lytinio gyvenimo sferoje bei priartina mūsų visuomenę prie civilizuotų valstybių.

Apklausa parodė, kad daugiausia lietuvių - maždaug pusė jaunų žmonių (47% moterų ir 51% vyrų) - naudojasi prezervatyvais. Didelė dalis jaunų žmonių renkasi šiuolaikiškas efektyvias kontraceptines priemones – net 32% merginų nėštumo prevencijai vartoja kontraceptines tabletes.

Pasak Jūratės Burinskienės, farmacinės kompanijos „Schering“ atstovės, kontraceptinių tablečių vartojimo lygiu Lietuvos jaunos moterys nenusileidžia europietėms. Vakarų Europoje kontraceptinės tabletės (30%) užima pirmą vietą tarp kontracepcijos metodų ir populiarumu pranoksta prezervatyvus (20%).

Daugiausia žinių apie lytinius santykius jauni lietuviai teigia gaunantys iš informacijos priemonių (33-37%) ir draugų (30-32%). Tuo tarpu šeimos ir mokyklos vaidmuo gerokai kuklesnis: tik kas dešimtas jaunas žmogus žinias apie lytinį gyvenimą įgyja mokykloje, o šeimoje šia tema yra kalbėjęsi vos 12% vaikinų ir 22% merginų. Šeimos įtaka yra didesnė tik pirmajame lytinio sąmoningumo formavimo etape, t.y. – supažindinant mergaites su menstruacijomis. 48% merginų teigia apie mėnesines sužinojusios iš šeimos.

Kontracepcija tampa aktuali Lietuvoje tuo pačiu metu kaip ir Vakarų Europoje, nes pirmuosius lytinius santykius lietuviai išgyvena sulaukę vidutiniškai 17-18 m. amžiaus, t.y. tuo pačiu metu kaip ir kitų šalių gyventojai. Tačiau informacijos apie kontracepciją šaltiniai skiriasi. Lietuvoje kur kas dažniau apie kontracepciją sužinoma iš draugų ir masinės informacijos priemonių ir vos 13 proc. Lietuvos merginų šią informaciją gauna iš gydytojo.

Kaip kinta visuomenės lytinio gyvenimo nuostatos Lietuvoje ir Europoje, bus galima sužinoti jau kitąmet. 2006 m. startuoja naujas Europos šeimos planavimo tyrimas, kuriuo siekiama įvertinti įvairių Europos šalių gyventojų požiūrį ir elgseną lytinio gyvenimo srityje. Šiame didelio masto tyrime dalyvauja įvairūs Europos regionai, tarp jų ir Baltijos šalys. Apklausos rezulatai bus pristatyti 2007 m.

Skirtingų kontracepcijos metodų paplitimas Lietuvos jaunimo tarpe, %

Kontracepcijos metodaiMoterysVyrai
Prezervatyvai4751
Kontraceptinės tabletės3215
Nutrauktas lytinis aktas910
Ekstrinė kontracepcija31
Vietinio veikimo priemonės31
Hormoninis pleistras22
Natūralus šeimos planavimas21
Kiti metodai21
Nežino ar partnerė vartoja-18

Šaltinis: VU Gamtos mokslų fakulteto organizuotas tyrimas “Lietuvos jaunimo lytinis sąmoningumas”