Kompozicijos - įdomiau

Minėtos gėlės yra labiausiai paplitusios, tačiau įdomių kompozicijų galima sukurti drauge susodinus žydinčias svyrančias gėles ir turinčias dekoratyvius lapus. Pavyzdžiui, gebenes su pelargonijomis, fuksijas su tramažolėmis.

Verta turguje ar didesnėje daigais prekiaujančioje parduotuvėje paieškoti ir mažiau paplitusių svyrančių augalų: lantanų, svyrančiųjų begonijų, bakopų, lobelijų, skevolų, sanvitalijų. Kai kurios jų net lietuviškų vardų neturi, vadinamos lotyniškai, bet žinant, ko reikia, rasti įmanoma.

Terasų ir balkonų loveliuose įmanoma užauginti ir gražiai žydinčių, paprastai tik gėlynų lysvėse auginamų augalų. Tai stambiažiedės ir visad žydinčios begonijos, pelargonijos, petunijos, lobelijos, sprigės, puikūnai, serenčiai, vienmečiai šalavijai ir netgi paparčiai, raganės ir kt.

Nebūtinai loveliai ar gėlinės, konteineriai ar dideli vazonai turi būti prisodinti tik svyrančių gėlių. Kompozicijos bus spalvingesnės, gyvybingesnės ir linksmesnės iš įvairesnių augalų.

Pagal spalvas ir aukštį

Drauge sodinant skirtingus augalus reikia atsižvelgti į jų spalvą ir aukštį. Be to, kompozicijos turi derėti prie namo sienų spalvos bei tekstūros, palangių, balkonų formos ar konstrukcijos, grindinio (jei indas statomas ant jo), prie esamos ar norimos sukurti erdvės. Kai kur tiks, žinoma, loveliai ar kompozicijos vien iš svyrančių žydinčių vienspalvių gėlių. Priklauso nuo mūsų norų ir kuriamos aplinkos. Žinoma, visur turi vyrauti harmonija akims ir sielai - ją mes matome ir jaučiame. Ji ten, kur geriau pailsime, atsipalaiduojame, patiriame malonumą.

Lovelių tvirtinimas ir žemių mišiniai

Medinius (tiesa, mažai kas tokius naudoja, nes jie sunkūs, nors gėlėms geriau tinka) ar plastmasinius lovelius tvirtiname balkono viduje arba išorėje. Svarbu, kad laikytųsi gerai. Kitaip rizikuojame gauti baudą, jei mūsų gėlynas nudardės žemyn ar, neduok Dieve, kam ant galvos.

Būtina labai atidžiai parinkti žemių mišinį - jis turi būti derlingas, purus, laidus vandeniui. Tinka durpių substratas ar žemių mišinys su kompleksinėmis trąšomis bei mikroelementais lauko gėlėms. Mūsų daržų žemė - daugiausia priemolis, tad gėlėms induose auginti sumaišau jį su durpių substratu. Toks mišinys pasidaro puresnis, geriau nei priemolio žemė praleidžia vandenį ir iš jo ne taip greitai išgaruoja drėgmė, kaip iš durpių.

Į lovelius žemių pripilu ne iki pat viršaus, palieku maždaug per porą pirštų nuo jų viršaus, kad sodinant gėles žemė nebyrėtų per kraštus, o laistant į šonus netekėtų vanduo.

Nebūtina į lovelius pripilti žemės, galima į juos sustatyti vazonus su gėlėmis. Nors augalams geriau (ir praktiškiau) sodinti juos į žemę: lovelyje žemė ne taip greitai išdžius, augalai augs vešliau ir atrodys gražiau.

Gėlių parinkimas

Sodinu į lovelį gėles, kurių auginimo sąlygos tokios pačios ar labai panašios. Parenku pagal tai, kurioje (rytinėje, vakarinėje, pietinėje ar šiaurinėje) namo pusėje yra balkonas.

Aukštesnes sodinu lovelio centre ar sienos pusėje. Lovelyje nesodinu aukštaūgių gėlių, kurių apatinė dalis būna be lapų. Žemas gėles sodinu iš kraštų ar iš matomiausios pusės, jos tinka kompozicijai įrėminti - gėlininkų vadinamajam pagrindui. Dažniausiai lovelio viduryje sodinu gėles su tamsesnės spalvos žiedais, o pakraščiuose - šviesesnes.

Pietų ir rytų pusė

Saulę mėgsta ir saulėtoje vietoje gerai auga surfinijos, petunijos, verbenos, lakišiai, diascijos, portulakos, skevolės, pelargonijos. Jas laistau dažniau negu tas gėles, kurias auginu mažiau saulėtoje vietoje.

Rytinis balkonas ar terasa gauna švelnesnės rytinės saulės. Toje pusėje galima kabinti kokį nors krepšį iš natūralaus plaušo bei didesnius pakabinamus vazonus (plastmasinius) su vienarūšėmis gėlėmis ar jų kompozicijomis. Šešėliuota vieta joms idealiai tinka, nes nedidelis žemės kiekis inde ne taip greitai išdžiūsta kaip saulėtoje (pietinėje) pusėje.

Saulę mėgstantys augalai rytų pusėje auga taip pat gerai ir juos tenka laistyti rečiau nei pietinėje pusėje - taigi rinktis yra iš ko.

Rytų pusėje gerai augs ir besidriekiantys bei šliaužiantys augalai, nes saulė nenukepins jų lapų. Iš tokių balkonams ir terasoms tinka šliaužiančioji tramažolė, šliaužiantieji čiobreliai. Jie mėgsta rytinę saulę ir auga vešliau negu pietinėje pusėje.

Vakarinis balkonas

Vakarinė namo pusė ir balkonas dažniausiai yra atviri vėjams (pas mus vyrauja vakarų ir šiaurės vakarų vėjai). Kabančius krepšelius ir balkono lovelius gerai pritvirtinkite ir pasirinkite tvirtus augalus: krūmines ir svyrančias pelargonijas, šlamučius, suteras, skevolės, šalavijus ir kt. Beje, atspariausios vėjui ir saulės spinduliams, mažiausiai nukenčia nuo lietaus ir tinka auginti pusiau pavėsyje mano mėgstamiausios pelargonijos. Jos pakelia kone visas negandas.

Pietryčių ir pietvakarių pusė

Toje pusėje esančiame balkone ar terasoje, ypač jei netoliese auga medžių ar gretimo namo siena uždengia tiesioginius saulės spindulius, sąlygos daug švelnesnės, palyginti su tiesiogine atokaita pietiniame balkone. Beje, pietinis balkonas, jei jį kas nors užstoja, irgi gali būti šešėlyje. Tokiu atveju galima rinktis iš augalų, augančių pavėsyje ar pusiau pavėsyje. Tai sprigės, lobelijos, šalavijai, šlamučiai, pelargonijos.

Sprigės nepakenčia tiesioginių saulės spindulių, neatsparios sausroms, o pusiau pavėsyje puikiai veši. Visus augalus, auginamus induose, laistyti reikia dažnai. Sprigės ypač mėgsta drėgną žemę, bet negalima jų perlaistyti tiek, kad žemė ilgą laiką būtų šlapia, nes augalai nunyks.

Mažiausia saulės - šiaurėje

Šiaurinė pusė beveik visada yra šešėlyje. Tokiai vietai augalus reikia rinktis itin atidžiai ir paieškoti tinkamų. Manau, tiks gumbinė svyrančioji ir krūminė begonijos, Valero ir Naujosios Gvinėjos sprigės, lobelijos, fuksijos, torenijos, šilingės, suteros.

Šioje pusėje iš lovelių žemės mažiau išgaruoja drėgmės, todėl jos pakanka ilgam - reikia rečiau laistyti bei tręšti. Bet blogai, kad palaisčius augalus drėgmė dar išlieka ilgą laiką ir esama pavojaus, kad augalų šaknys nuo jos pertekliaus ims nykti. Todėl racionaliausia palaisčius vandens perteklių nupilti. Bet pirmiausia tokiame inde turi būti padarytas labai geras drenažas.

Kas per daug - negerai

Nekabinkite svyrančių gėlių kompozicijų ant medžių šakų, taip pat vazonų, vežimų, karučių ir kitų daiktų su svyrančiomis gėlėmis nestatykite žalioje vejoje - bus sviestas sviestuotas. Juk gėles induose ir imta auginti, kad būtų galima jas laikyti ten, kur nėra žalumos, vejos. Taigi vazonus ar krepšius dėkite tik ten, kur trūksta žalumos, neauga žolė: ant terasos grindų, akmenų ir panašiose vietose. Jei neturite terasos ar balkono, geriau gėlę pasodinti į gėlyno lysvę, nei kankinti ją kokiame nors puode.

Įstiklintas balkonas

Tiems, kurie įsistiklino balkonus (žinoma, paliko vieną ar kelis atidaromus langus orui įleisti), atrodo, kad jų uždarame balkone nė viena gražiai žydinti ar svyranti gėlė neištvers saulės kaitros - tik kaktusai. Ne visai taip. Siūlau iš pradžių į didelius vazonus ar kitus indus pasodinti vijoklinių augalų: vynvytį, sausmedį, tunbergiją, vijoklinių žirnelių, pupelių, ipomėjų ir kt. Kai šie augalai paaugs, susidarys natūrali užuolaida (priedanga) nuo saulės ir už jos galėsite auginti pelargonijas, verbenas, lakišius ir kitokias gėles.