Kada į savo lovą?

Kaip atpratinti vaiką miegoti kartu su mama vienoje lovoje? Ar tiesa, kad mažyliui gali kenkti su tėvais miegoti vienoje lovoje? Mama Inesa iš Jurbarko

Sunku atsakyti, ar kenkia kūdikiui miegoti vienoje lovoje su tėvais. Kol vaikutis mažiukas, iki metų, jam mamos labai reikia. Patogu ir pasiguldyti kūdikį šalia, mat mama pavargusi ir geriau pailsi kai nereikia keltis bei eiti į kitą kambarį. Sunku atsakyti, nuo kada jį pratinti miegoti atskirai. Tačiau apie trečius gyvenimo metus vaikutis pamažu tampa asmenybė (iki tol jis buvo tarsi mamos dalis) ir, kaip ir kiekvienas žmogus, turi turėti savo vietą.

Atpratinti miegoti kartu su tėvais mažylį nėra lengva. Nenuostabu, mat sunku atsisakyti to, kas malonu. Todėl ir daryti tai reikėtų pamažu. Jeigu yra sąlygos vaikutį perkelti į kitą kambarį, galima kartu leistis ieškoti lovos. Paaiškinti, kad jis turės savo kambarį ir lovą. Paguldžius galima paskaityti pasakėlę, padainuoti lopšinę, paglostyti galvelę ir pasakius „labanakt“ išeiti. Kol užmigs, galima palikti įjungtą naktinę lemputę, aišku, jei mažylis bijo tamsos. Kai kuriems pypliukams saugiai leistis į miegų karalystę padeda mėgstamas žaisliukas, kuris tuo metu, kai nėra mamos, tampa jos pakaitu. Taip vaikutis gali suvokti, kad turi gyventi savo gyvenimą.

Kartais lovoje, kurioje miega mama su vaikučiu, nebelieka vietos tėčiui ir šis priverstas apsigyventi kitame kambaryje. Tuomet mažylis tampa tarsi kliūtis artimiems tėvų santykiams. Vaikučio santykiai su mama yra artimi, tačiau negalima pamiršti ir tėčio. Galų gale šis reikalingas ir tam, kad mažylis sugebėtų po truputį atsiskirti nuo mamos, o ne taptų nesutarimų priežastimi.

Bėda, arba pasakyti lengviau negu padaryti

Ne visi vaikai susitaiko su nauja padėtimi. Būna, kad išsigąsta ir atbėga vidurnaktį į tėvų miegamąjį.

Sprendimas

Jų gali būti du. Pirmas, paprastesnis, priimti į lovą besiprašantį mažylį. Jei taip pasielgsite, greičiausiai naktiniai žygiai tęsis šimtus kartų ir visiems trims nuolatos trūks miego.

Kitas būdas - nusiteikti, kad kurį laiką teks keltis raminti vaikučio, palydėti į lovelę, paguldyti ir pasakius „labanakt“ išeiti. Jei turėsite kantrybės, tikrai pavyks.

Tie patys drabužiai

Nežinau, kaip elgtis su trejų metukų dukterimi. Ji turi kelis mėgstamus drabužius ir tik juos rengiasi. Visi kiti guli spintoje neliesti. Mama Laura, Panevėžio r.

Šio amžiaus vaikai išgyvena vadinamąją trejų metukų krizę. Jie jau turi savo norus, beje, tokius didelius, kad neretai jie neatitinka gebėjimų. Nori daryti tai, ko dar nesugeba. Trejų metukų mažylis jau žino ko nori ir nėra blogai, kad veržiasi pats rinktis drabužius. Taip, jis nieko nenutuokia apie madą ir spalvų derinimą. Viskas kur kas paprasčiau: arba mažyliui patinka drabužiai, arba ne.

Dažniausiai drabužiams skiria daug dėmesio tie vaikai, kurių tėvai tai daro. Gali būti, kad šio amžiaus mažyliui dar nėra pasibaigęs neigimo laikotarpis ir jeigu tėvai pasiūlo kitus drabužius, būtinai su tuo nesutiks. Tačiau jeigu tėvai įsivelia į kovą, ji niekada ir nesibaigia. Visada geriau yra pagalvoti, kaip susitarti su pypliuku. Konfliktas neturi jokios prasmės ir tikrai nėra auklėjimo priemonė. Be to, kai jis kyla, blogai jaučiasi visi šeimos nariai. Galų gale koks skirtumas, kokios spalvos drabužiai, ar jie dera tarpusavy. Svarbu, kad vaikas gerai jaustųsi.

Bėda, arba ką žmonės pasakys

Mažylis išdidžiai žygiuoja gatve, o žmonės atsigręžia. Jis atrodo išties nekaip - treji marškinėliai, šalikas ir basutės.

Sprendimas

Jeigu tėvai savo atžalėlei žieminius batus nupirko pavasarį, gali būti, kad jis norės su jais eiti. Ir tegul eina. Mano pačios vaikas kartą vasarą ėjo į parduotuvę su slidininko batais. Ir nieko nenutiko. Keli žmonės atsisuko, ir tiek. Juk tai, ką žmonės pamanys, nėra taip svarbu, palyginti su tuo, kad išvengta konflikto namie. Galų gale mažylis pats pamatys, kad taip nepatogu. Vaikams išties visiškai nerūpi, ką pasakys žmonės.

Nuogas namie

Mano beveik trejų metukų sūneliui patinka bėgioti nuogam, net jeigu namie šalta. Ar tai nestebina? Mama Elona, Vilnius.

Vaikai mėgsta bėgioti nuogi, mat tai labai patogu. Net kūdikiai krykštauja, kai juos nurengiame ir nusegame sauskelnes. Palikti pasispardyti plikučiai jaučiasi labai laimingi. Tačiau namie negali bėgioti nuogi, kai yra šalta. Ir į darželį ar gatvę taip negali išeiti. Drabužiai reikalingi, kad būtų paisoma tam tikrų visuomenės taisyklių.

Ne visus vaiko norus galima tenkinti. Jeigu mama negali aprengti drabužiais, vaikutis bėgioja nuogas ir sušąla, manau, nėra gerai. Juk ji suaugusi moteris ir privalo pasakyti savo mažyliui, kad kartais gyvenime reikia elgtis taip, o ne kitaip, kad yra toks stebuklingas žodelis „reikia“. Jei ateityje vaikas bėgs iš pamokų, mama ir vėl turės sugebėti su šia bėda susidoroti. Labai svarbu, kad nuo mažų dienų pypliukas žinotų, jog gyvenime egzistuoja ribos.

Bėda, arba nuogas vaikas paplūdimyje

Nuogi vaikai paplūdimyje nieko nestebina ir atrodo, kad mažai kas piktinasi, jog jie nuogi. Bet ne visi vandeny turškiasi plikučiai. Kažin ar išvykus prie jūros ar ežero reikia rengti vaikus?

Sprendimas

Ar vaikas bėgioja paplūdimyje nuogi, priklauso nuo tėvų požiūrio, susiklosčiusių aplinkybių, galų gale ir jo amžiaus. Manau, kol vaikutis labai mažas ir jo nuogumas nekrinta į akis. Tačiau trejų metukų vaikutį reikėtų aprengti. Juk ne veltui siuvami žavūs vaikiški maudymosi kostiumėliai.