Tas dairymasis buvo virtęs konkrečiais ketinimais rengti su vakariečiais karinius mokymus Kryme, bet viskas baigėsi skandalu, kai į Krymo uostą Feodosiją atplaukusius amerikiečius jūrų pėstininkus pasitiko audringi protestai.

Be abejo, Krymo įvykius ir apskritai geopolitines batalijas dėl nuotakos Ukrainos stebi bei aptaria įvairių šalių žiniasklaida.

Pirma pusė – „Ukraina kaltina Rusiją kurstant naują „Krymo karą“ iš britų dienraščio „The Indipendent“

„Ukraina apkaltino Rusiją kurstant antiamerikietiškus ir prieš NATO nukreiptus protestus Krymo pusiasalyje, kur dislokuotas Rusijos Juodosios jūros laivynas. Prezidento Viktoro Juščenkos partija „Mūsų Ukraina“ išsakė savo kritiką po visą savaitę trukusių protestų, kurie, atrodo, vyriausybę užklupo nepasiruošusią.

Emocijos plykstelėjo prieš liepą pusiasalyje planuojamus daugianacionalinius karinius mokymus. Autobusai su JAV jūrų pėstininkais rezervistais buvo apmėtyti akmenimis, Ukrainos socialistai pareikalavo gynybos ministro Anatolijaus Gricenkos atsistatydinimo, o rusų deputatai pakvietė atskirti Krymą nuo Ukrainos ir prijungti jį prie Rusijos.

Tuo pat metu Ukrainos politikai jau antrą mėnesį mėgina sudaryti koalicinę vyriausybę po to, kai paskutiniai parlamento rinkimai įrodė greičiausiai neįveikiamą skilimą tarp prorusiškų ir provakarietiškų stovyklų. Klausimas dėl NATO irgi kelia rimtų nesutarimų: prezidentas V. Juščenka nori, kad jo šalis artėtų prie Europos Sąjungos bei NATO ir ilgainiui įstotų į abi šias organizacijas. Daugelis ukrainiečių būtų laimingi, jų šaliai tapus ES dalimi, bet du trečdaliai iš 47 milijonų šalies gyventojų kategoriškai priešinasi NATO.

Daugelis Krymo gyventojų greičiau save sieja su Maskva nei su Kijevu ir nori, kad rusų laivyno bazė liktų Sevastopolyje. Šaliai vadovaujantys provakarietiški „oranžiniai“ politikai pareiškė Maskvai, kad nepratęs bazės nuomos, kai ji 2017-aisiais baigsis.

Antiamerikietiškos ir prieš NATO nukreiptos aistros plykstelėjo, kai į Krymo uostą Feodosiją atplaukė laivas su JAV jūrų pėstininkais rezervistais. Buvo planuojama, jog jūrų pėstininkai padės Ukrainos kariškiams ruošti vietos karines jūrų bazes mokymams, vis dėlto jų atvykimas sukėlė audringus protestus.

Protestuotojams į pagalbą leidosi rusų deputatai, ir tai paskatino V. Juščenką skubos tvarka priimti įstatymą, leidžiantį deportuoti užsieniečius, dalyvaujančius protesto akcijose. Prorusiškos jėgos apkaltino Ukrainos prezidentą ir NATO planuojant Kryme įkurti Aljanso bazę ir laikyti čia toksines atliekas. Abu kaltinimai buvo atremti, o vyriausybė padarė prielaidą, jog prie protestų prisideda Rusijos specialiosios tarnybos. Partija „Mūsų Ukraina“ nuėjo dar toliau – tiesiai apkaltino Maskvą eskaluojant krizę. „Kai kurių politinių jėgų tiesiogiai dalyvaujant Maskvai tyčia eskaluojama situacija Kryme dėl tarptautinių karinių mokymų kenkia ne tik šalies įvaizdžiui, bet ir jos nacionaliniam saugumui bei nacionaliniams Ukrainos interesams“, – sakoma partijos pareiškime.

Partijos „Mūsų Ukraina“ teigimu, tokio pobūdžio mokymai reguliariai vykdomi nuo 1997 m., panašius rengia ir Rusija.

Krymo gyventojus glumina planuojamas šių metų mokymų scenarijus: NATO pajėgos dalyvauja atkuriant tvarką atsiskyrusiame pusiasalyje, kuris atsidūrė konfrontacijos tarp totalitarinės bei demokratinės vyriausybės centre.“

Antra pusė – JAV laikraščio „The Intenational Herald Tribune“ publikacija „Pirmas „ukrainietiško“ karo šūvis“

„Kai amerikiečių jūrų pėstininkai rezervistai išsilaipino Ukrainoje, jų laukė paprastutė misija: kariniame poligone įrengti naujas dušo kabinas, tualetus ir išvykti. Amerikiečiai negalėjo nematyti prieš NATO nukreiptų barikadų ir demonstrantų, šaukiančių: „Okupantai, grįžkite namo!“

Analitikai teigia, kad prezidento V. Juščenkos oponentai – taip pat ir Maskva – pajuto valdžios silpnumą po to, kai jo partija užėmė trečią vietą kovą vykusiuose parlamento rinkimuose ir prasidėjo ilgos derybos dėl naujos vyriausybės sudarymo. Jie naudojasi šansu sugriauti Ukrainos viltis 2008-aisiais gauti kvietimą į NATO.

V. Juščenka nuo pat prezidento rinkimų kampanijos 2004-aisiais pradžios narystę NATO įvardijo savo prioritetiniu uždaviniu ir dabar derybose su koalicijos nariais ieško potencialių partnerių, kurie padėtų siekti šio tikslo.

Prezidento šalininkai mano, kad, jei Ukraina neįstos į NATO, Kijevas neišvengiamai bus grąžintas į Maskvos įtakos zoną arba rizikuoja tapti neapginta niekieno teritorija tarp Rusijos ir Vakarų. Be to, priėmimas į NATO vertinamas kaip pirmas žingsnis siekiant pagrindinio prizo – narystės ES.

NATO visada sakė, jog durys Ukrainos narystei atviros, todėl dabar Aljansas atrodo sutrikęs dėl jam rodomo priešiškumo. Kitose buvusiose komunistinėse Rytų Europos šalyse jį priėmė daug svetingiau. Neseniai vykusių visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, tik 20 procentų ukrainiečių palaiko šalies narystę NATO.

Baiminamasi, kad, suteikus NATO placdarmą Kryme, neišvengiamai pablogės santykiai su Rusija, o Ukraina taps Amerikos marionete. Kritikai taip pat teigia, kad karinių NATO standartų laikymasis gali kainuoti per brangiai.

Prie Juodosios jūros esanti bei su Rusija sieną turinti Ukraina, be abejo, NATO būtų svarbi strateginė partnerė. Baltijos šalys ir Lenkija, kurias gąsdina kylanti Maskvos galia, yra pačios aktyviausios Ukrainos artėjimo prie Vakarų šalininkės.

NATO įrengė Ukrainoje 27 informacinius stendus ir pakvietė įstatymų leidėjus, religinius lyderius bei kultūros veikėjus – netgi 2004-ųjų „Eurovizijos“ nugalėtoją Ruslaną – į NATO būstinę Briuselyje susipažinti su organizacija.

Kremlius niršta dėl buvusio Šaltojo karo priešininko potencialaus priartėjimo prie pat Rusijos sienų. Prieš NATO nukreiptus protestus plačiai nušvietė Rusijos televizijos kanalai, kuriuos žiūri ir nemažai ukrainiečių.

Vis dėlto NATO šalininkai pastebi, kad V. Juščenka turi erdvės manevruoti, ypač jei jis suartės su promaskvietiškai nusiteikusio Viktoro Janukovičiaus vadovaujama Regionų partija, kuri skirtingai nei kitos prorusiškos partijos teigia, jog nėra nusistačiusi prieš Aljansą.“

„Dvi pusės“ – antradieniais ir ketvirtadieniais 11.50 val. (kart. 16.50 val.).