Ketvirtadienį šiitas N. al Malikis, kuris „nacionalinės vienybės“ vyriausybei vadovauja nuo gegužės 20-osios ir yra žadėjęs padaryti galą arabų sunitų sukilimui prieš Jungtinių Valstijų remiamą vyriausybę, pasakė: „al Qaeda“ lyderis Irake Abu Musabas al Zarqawis eliminuotas“.

Televizija „Iraqiya“ paskelbė, kad per reidą neramiame Baakubos mieste, esančiame 65 kilometrai į šiaurę nuo Bagdado, taip pat nukauti septyni al Zarqawio padėjėjai. Anot Amerikos dienraščio „Washington Post“, informacija apie tikslią „al Qaeda“ vado buvimo vietą gauta iš Jordanijos agentų Irake. Šios šalies specialiosios tarnybos išanalizavo balandį paskelbtą vaizdajuostę su dykumoje automatu šaudančiu al Zarqawiu, ir ekspertams pavyko nustatyti, kur filmuota. Pranešama, kad kol kas neaišku, kiek iš viso žmonių žuvo ar buvo sužeista.

„Tiems, kurie pasirinko smurto kelią, tai yra signalas keisti kryptį, kol dar nevėlu. Dėkoju mūsų pajėgoms, mūsų policijai ir tarptautinėms pajėgoms už tai, ką jos daro persekiodamos teroristus“, – spaudos konferencijoje sakė Irako premjeras. „Kaskart, kai tik pasirodys koks Zarqawis, mes jį nukausime, – pareiškė jis. Irakiečių žurnalistai per spaudos konferenciją pranešimą apie „al Qaeda“ lyderio nužudymą palydėjo plojimais ir džiaugsmo šūksniais.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs JAV pajėgų Irake vadas generolas George'as Casey pranešė, kad al Zarqawio tapatybė patvirtinta, ir perspėjo, jog jo pasekėjai vis dar kelia grėsmę Irakui. Amerikos ambasadorius Zalmay Khalilzadas taip pat sakė, kad al Zarqawio žūtis yra didelė sėkmė, bet irgi perspėjo, kad ja smurtas šalyje nesibaigs. Jordanijoje gimusį al Zarqawį JAV kaltino dėl įkaitų užsieniečių žudymo ir mirtininkų išpuolių Irake, per kuriuos žuvo šimtai žmonių. Al Zarqawis – grėsmingiausias Irako sunitų sukilėlių lyderis, buvo tapęs savotišku pasipriešinimo amerikiečiams simboliu. Už jo galvą Amerika buvo pažadėjusi 25 milijonus JAV dolerių.

Al Zarqawis užaugo pramoniniame Zarkos mieste, esančiame į šiaurę nuo Jordanijos sostinės Amano. Ten ūmaus būdo ir mažai raštingas al Zarqawis tapo smulkiu nusikaltėliu. Vėliau jis įsitraukė į politiką ir devintame dešimtmetyje išvyko į kovotojų rengimo stovyklas Afganistane.

Sugrįžęs į tėvynę, atsidūrė už grotų už mėginimą įvykdyti valstybės perversmą. Jaunystėje jį pažinoję žmonės teigia, kad al Zarqawis buvo įsitikinęs, jog pasaulyje yra tik du tipai žmonių – musulmonai ir netikėliai, o gyvenimas – tai amžina jų tarpusavio kova.

Ekspertai teigia, kad jo grupuotė buvo gana savarankiška. Kai kurie apžvalgininkai sako, jog jis galėjo būti net Osamos bin Ladeno varžovas. Viename savo kreipimųsi al Zarqawis yra pareiškęs, kad JAV Irake bei Afganistane padeda Iranas. Prisimenant šios šalies prezidento pareiškimus apie Vakarus ir konkrečiai Ameriką, toks vertinimas atrodo, švelniai tariant, savotiškai.

Gegužės pradžioje buvo pasirodę pranešimų, jog al Zarqawis mėgina suburti Irake savo armiją. Britų dienraščio „The Sunday Times“ teigimu, žymiajam teroristui ėmę trūkti su gyvybe pasirengusių atsisveikinti užsieniečių samdinių, tad jis nutaręs keisti taktiką ir imtis partizaninio karo.

Apie al Zarqawio žūtį pranešama ne pirmą kartą. 2005-ųjų gegužę buvo pasirodžiusi informacija apie tai, jog jis buvo sunkiai sužeistas į galvą slėptuvėje El-Kaime vakarų Irake. Tada al Zarqawis tris valandas praleido Ramadžio miesto ligoninėje ir spėjo pasitraukti, likus tik 10 minučių iki specialiosios paskirties dalinio pasirodymo. BBC ketvirtadienį vis rodė retus filmuotus kadrus su nenumaldomu „Al Qaedos“ kovotoju: pasakojo apie jo kilmę, brendimo metus, kalbėjo komentatoriai, patys aukščiausi politikai, Londono akademinės bendruomenės atstovai musulmonai. Nuolat buvo kartojami vaizdai iš tos vietos, kur nukautas al Zarqawis. Apie pusiaudienį jau buvo galima pamatyti negyvo al Zarqawio nuotrauką.

Neabejotina, jog įvairių šalių žiniasklaida naujieną daugybę kartų kartojo ir kurį laiką kartos, papildydama tuo, ką nauja pasakė BBC svečiai. Arba su keistokomis interpretacijomis. Rusų interneto dienraštis „Lenta.ru“ informaciją apie žymiojo teroristo žūtį įvardijo keistokai – „Zarqawį išdavė tėvynė“.

Taip šiuolaikiniame pasaulyje tampama žvaigžde. Nesvarbu, kokia iš tiesų priešistorė, kaip viskas vyko iš tikrųjų ir kiek būta aukų. Al Zarqawis ketvirtadienį buvo pasaulio žiniasklaidos ir tos žiniasklaidos vartotojų, tai yra visų mūsų, žvaigždė.

Prancūzų filosofas Jeanas Baudrillardas dabartinę žiniasklaidos kuriamą tikrovę apibūdina simuliakro sąvoka. Jo žodžiais tariant, simuliakras reiškia netikrą, televizijos ekrane ar kompiuterio monitoriuje „padarytą“ tikrovę. „Kas mums rūpi ta Čilė, pabėgėlių plaustai, Bolonija ar Lenkija? Visa tai išnyksta televizoriaus ekrane“, – savo knygoje „Simuliakrai ir simuliacija“ rašo filosofas. Iš tiesų koks mums, vartotojams, skirtumas. Na, gal tik žiauroka, nes žuvusieji juk tikri. Bet aukos – jie, o ne mes, esantys šiapus ekrano.

Juk realybė lieka tokia, kokia yra. Bagdade ketvirtadienį, sprogus dviem bomboms, žuvo 15 žmonių, o dar 36 buvo sužeisti. Apie išpuolius pranešta netrukus po to, kai šalies premjeras paskelbė, kad nukautas „al Qaeda“ lyderis Irake.

„Užsienio politikos komentaras“ – šeštadienį 8.50 val. (kart. pirmadienį 6.55 val.).