Jei penktadienio mitinge prie ŠMM priskaičiuota apie porą šimtų dvyliktokų, tai pirmadienį į nesankcionuotą mitingą S. Daukanto aikštėje jaunuolių susirinko keliskart mažiau.

Susirinkusieji apie organizuojamą mitingą prie Prezidentūros ir planuojamą įteikti viešą kreipimąsi į Prezidentą Valdą Adamkų tebuvo girdėję interneto komentaruose ir siuntinėjamose SMS žinutėse.

Prezidentas šiandien visą dieną lankėsi Visagine ir Zarasuose, tad Prezidentūroje nebuvo. Su abiturientais susitiko Prezidentūros priimamojo darbuotojai, kuriems buvo įteiktas viešas abiturientų kreipimasis.

Kaip DELFI sakė LR Prezidento patarėja Irena Vaišvilaitė, viename kreipimosi punktų siūloma atsisakyti lietuvių kalbos testo valstybinio egzamino perlaikymo, vietoje jo indeksuojant metinį lietuvių kalbos pažymį. Kreipimusi taip pat siekta atkreipti prezidento dėmesį į egzaminų vykdymo pažeidimus.

Anot Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, Prezidento nuomone, moksleivių atžvilgiu padarytas nusikaltimas.

“Yra korepetitoriai, kurie apie užduotis sužino prieš mėnesį ir ruošia savo grupes mokinių, kurie išmoksta spręsti egzamino uždavinius, nors šiaip matematikos nemoka. Ir kai mums tenka dėstyti tokiems studentams, pažymiai būna puikiausi, o žinių – nulis. Mes labai suinteresuoti, kad tokio dalyko nebūtų. Dori, geri palieka už borto, o visokie ponų vaikeliai ir tie, kurie turi pinigų, pralenda”, - piktinosi Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto Matematinės statistikos katedros docentas Algirdas Šukys, atėjęs palaikyti moksleivių.

Įteiktame laiške Prezidentui jis prašo imtis ryžtingų veiksmų, kad “tokia gėdinga ir nusikalstamai pavojinga situacija mūsų respublikoje nepasikartotų”. “Nereikia laukti; kad neatsitiktų taip, kaip Prancūzijoje, kad nepradėtų jaunimas protestuoti po egzaminų radę laisvesnio laiko”, - perspėja VU docentas.

Dėl “Metalicos” koncerto praleis fizikos egzaminą

Susirinkusieji Daukanto aikštėje dalijosi egzaminų užduočių nutekėjimo atvejais. Abiturientų nuomonės dėl lietuvių kalbos testo valstybinio egzamino perlaikymo skyrėsi. Vieni su šiuo sprendimu kategoriškai nesutiko, kiti, priešingai, sakė, jog tai -vienintelis kelias pasiekti teisybę.

“Čia atėjęs norėčiau abiturientų sąjūdietiško aktyvumo į tiesą, į laisvę, į demokratiją. Man gaila, kad amžiną atilsį Rolando Pavilionio nėra, jis, ko gero, čia būtų. Taip neturi būti”, - svarstė abiturientės tėvas Arvydas.

“Aš visiskai nekaltinu jaunimo, kad jis uosto dūmus, aš kaltinu struktūras, kurios leido patekti šiems nuodams” , - apie egzaminų užduočių nutekėjimą vaizdžiai kalbėjo ponas Arvydas.

“Man dabar svarbiau “Metalica”, - sakė Vilniaus Jono Basanavičiaus vidurinės mokyklos abiturientas Edvinas, ketinąs dėl Taline (Estija) vyksiančio šios kultinės roko grupės koncerto neiti į koncerto rytdieną - birželio 14 dieną - vyksiantį fizikos egzaminą. Abiturientas pasakojo išsilaikęs pakankamai egzaminų, jog gautų brandos atestatą, tad fizikos egzaminą praleisiąs.

Tos pačios mokyklos abiturientės Inga, Živilė ir Sandra sakė mitingu siekiančios sukelti didesnį skandalą, kad būtų perlaikomas ir matematikos valstybinis egzaminas, apie kurio užduotis jos esą išgirdusios ketvirtą valandą ryto. Jos sakė, jog mielai perlaikytų visus egzaminus.

Kalbinti Vilniaus Žvėryno gimnazijos abiturientai buvo įsitikinę matematikos valstybinio egzamino perlaikymo nereikalingumu - esą jo metu būtų pateikiamos sunkesnės užduotys ir nuo to būtų tik blogiau.

Moksleiviai pasakojo netikį, kad anglų kalbos ir istorijos užduotys keičiamos. Jie vienas per kitą vardijo lietuvių kalbos (teksto interpretacijos) egzamino kūrinių nutekėjimo atvejus. Pasak dvyliktokų, mokyklinės interpretacijos užduočių temas buvo galima įsigyti už 15 litų. Paryčiais mokyklinio lietuvių kalbos (teksto interpretacijos) egzamino užduotys esą “atpigusios” iki 3 litų.

“Perki lietuvių ir anglų kalbos egzaminus, istoriją gauni nemokamai”, - juokavo Žvėryno gimnazijos abiturientai.

“Jaudinatės, kad išlaikysit? Mes jaudinamės, kad būtų tas egzamino variantas”, - taip prieš egzaminą, pasak abiturientų, kalbėjo dalis moksleivių.

Abiturientai dalijosi gandais, neva valstybinio anglų kalbos egzamino užduotys kainuoja 2000 litų. “Lauksime iki ryto, gal atpigs”, - juokavo jie.

Nuo Prezidentūros abiturientai pasuko ŠMM link. Čia jie susitiko su ŠMM pareigūnais, kurie atsakinėjo į abiturientams rūpimus klausimus.

ŠMM užtikrino, kad anglų kalbos ir istorijos egzaminų užduotys pakeistos, o laikant likusius egzaminus bus imamasi griežtesnių priemonių. Moksleiviai sužinojo, jog matematika perlaikoma nebus, tačiau nusirašiusiųjų darbai bus anuliuojami.

Abiturientai, iš vakaro sužinoję apie egzamino užduotis, kviečiami pranešti pasitikėjimo telefonu (8 5) 274 31 15, 275 61 80. Konfidencialumas garantuojamas.

Nacionalinio egzaminų centro interneto puslapyje www.egzaminai.lt veikia rubrika „Laikykite egzaminus sąžiningai“, kurioje pateikiami platinami užduočių falsifikatai.