Išeikime į Klaipėdos gatves - pamatysime šimtus žmonių (ir nebūtinai moterų), kurie, matyt, grįžo jeigu ne iš plantacijų, tai tikrai iš poilsinės kelionės po Karibų salas.

Smarkiai įdegusios žingsniuoja ištisos šeimos, sodriu rusvumu stebina efektingos blondinės ir šalia jų pėdinantys raumeningi vyrukai, nuo įdegio blizga ir studentų, ir pagyvenusių ponių veidai.

Situacija paaiškėja paplepėjus su vieno iš beveik trisdešimties uostamiestyje esančių soliariumų studijų administratore. „Ką jūs, kokie Karibai? Pas mus visi eina. Net vyrai. Taigi tai normalu“, - stebėjosi šokoladinė panelė.

Gal intensyvus įdegis - paskutinis mados šauksmas? Gal mokslininkai pagaliau įrodė, kad soliariumai ne žaloja, o atjaunina odą? Gal dirbtinė saulė tikrai pranašesnė už tikrąją?

Šiuos klausimus uždavėme mados industrijos ir medicinos specialistams, soliariumų lankytojams ir darbuotojams. Visi jie kaip susitarę tikino - kas per daug, tas nesveika.

Vyrai nebebijo

Soliariumų salono „La Bamba“ administratorė Orinta Rakauskaitė pasakojo, kad šiuo metu po dirbtine saule vis dažniau gulasi vaikinai ir vyrai. „Gal keičiasi visuomenės nuomonė? Gal jie jau nebebijo būti palaikyti netradicinės seksualinės orientacijos atstovais?“ - spėliojo ji.

O.Rakauskaitė sakė, kad į soliariumą eina visi – studentai, pagyvenę vyrai ir net moksleiviai. „Dažnai vaikus atsiveda mamos – tikima, kad lempos gali pagydyti tam tikras odos ligas“, - aiškino administratorė.

Žiemą ir pavasarį soliariumuose lankytojų ypač daug – žmonės esą pasiilgsta saulės, nori pasiruošti paplūdimių sezonui, kad pliaže neatrodytų nepadoriai blyškūs. „Rudenį dažniausiai ateina tie, kurie nori išlaikyti vasarą paplūdimiuose gautą įdegį“, - pasakojo O.Rakauskaitė.

Mergina tikino, kad daug klaipėdiečių soliariumo duris praveria prieš savaitgalį – penktadienį ir šeštadienį vyksta daug pobūvių ir vakarėlių, kuriuose žmonės nori atrodyti seksualūs.

Anot „La Bamba“ darbuotojos, nuomonėje, kad soliariumas daro žalą žmogaus odai, yra tiesos. „Todėl ir siūlome apsauginius kremus. Gaila, kad dažniau mūsų patarimais naudojasi jauni žmonės, o brandžios moterys, kurios kaip tik turėtų pasirūpinti savo sveikata, juos ignoruoja“, - sakė administratorė.

Gražiai įdegusi klaipėdietė tikino, kad soliariumų darbuotojai privalo būti įdegę. „Esame gyva reklama. Tačiau aš niekada nesigulu po lempomis, nepanaudojusi apsauginių priemonių. Nenoriu, kad senatvėje kūnas būtų raukšlėtas“, - teigė O.Rakauskaitė.

Administratorė neneigė, kad masišką žmonių susidomėjimą soliariumais lemia mada. „Žmonės varto žurnalus, domisi, kas gražu ir madinga. Tačiau nereikėtų persistengti. Kiekvienas turi rinktis individualiai – degintis jam ar ne. Man, pavyzdžiui, balti kūnai negražūs“, - prisipažino mergina.

Paplūdimys vargina

Klaipėdoje dirbanti drabužių dizainerė Lina Morkūnienė sakė, kad perdėtas rusvumas niekada nebuvo ir tikriausiai nebus madingas.

„Tokios mados nėra. Manau, labai nestilinga būti per daug rusvam. Kiekvienas vasarą norime būti nors kiek rusvi, bet intensyvus šokoladinis įdegis, kurį ypač mėgsta klaipėdietės, nėra nei gražu, nei sveika“, - aiškino madų kūrėja.

L.Morkūnienė sakė, kad nėra madinga ir blyški oda. „Pasirenkame individualiai pagal stilių, odos tipą, veido bruožus. Aš, pavyzdžiui, kartais einu į soliariumą, bet vien todėl, kad nemėgstu vartytis pliaže – tai vargina. Rusvas odos atspalvis gali papuošti, bet intensyvus įdegis gali sugadinti visą vaizdą“, - įsitikinusi dizainerė.

Paklausta, ką mano apie soliariumuose nuolat besideginančius žmones, L.Morkūnienė neslėpė: „Nepritariu tokiai priklausomybei. Vaikšto po miestą blondinės visos „išsisoliarinusios“, ir tai yra gražu? - klausė dizainerė. - Tikrai taip nemanau.“

Į soliariumą dukart per savaitę einanti klaipėdietė Julija sakė nesuprantanti tų, kurie šiam malonumui išleidžia paskutinius pinigus. „Einu tik dėl būtinybės – esu tamsaus gymio, todėl nuolat reikia tą rusvumą palaikyti. Norėčiau turėti blyškią odą, bet, matyt, nelemta“, - apgailestavo ji.

Julija sakė, kad jai mielesnės pramogos prie jūros. „Gali pasimėgauti, su draugais pabūti, o soliariume – ankšta ir labai karšta“, - pasakojo mergina.

Lieka dėmių

Dermatologė Aldona Kajutytė sakė nesuprantanti, kodėl klaipėdiečiai taip dažnai varsto soliariumų duris. „Neneigsiu, žalingas gali būti ir tikrosios saulės poveikis, bet kam reikia save papildomai žaloti. Pacientams patariu vasarą net į gatvę einant pasitepti apsauginiu kremu“, - teigė ji.

Gydytoją stebina kai kurių žmonių lengvabūdiškumas. „Ateina pacientės, skundžiasi, kad po deginimosi pablogėjo odos būklė. Man dar nespėjus išrašyti receptą vaistams, jos jau klausia, kada vėl galės eiti į soliariumą“, - pasakojo A.Kajutytė.

Specialistė spėjo, kad dažniausiai žmonės šia mada užsikrečia vieni nuo kitų – draugė pamato gražų kitos draugės įdegį ir panašiai.

„Bet juk kiekvieno žmogaus organizme pigmento kiekis skirtingas. Jeigu draugė gražiai įdegė, nereiškia, kad ir kita įdegs taip pat rusvai. Norėdami pasiekti norimą rezultatą, žmonės neišlenda iš soliariumų ir paplūdimių, o po to vaikšto kaip šarpėjų veislės šunys – visi raukšlėti“, - teigė A.Kajutytė.

Gydytoja sakė, kad tamsesnio gymio žmogui du apsilankymai soliariume per savaitę yra norma, o kitam, baltesniam, gali pridaryti nemažai žalos.

„Atsiranda dėmių, suintensyvėja apgamai, oda sausėja. Žmonės nežino, kad prieš einant į soliariumą reikėtų išgydyti odą – jeigu yra smulkių raudonų dėmių, jos po deginimosi tampa baltos. Klaidingai manoma, kad po įdegio jos išnyks. Tada kaltinami soliariumai, tačiau tai pačių žmonių neapsižiūrėjimas“, - sakė dermatologė.

Trūksta kantrybės

A.Kajutytė aiškino, kad pastaruoju metu soliariumuose nukentėjusių pacientų ypač padaugėjo. „Oras vėsokas, prie jūros dar retas deginasi, o pasiruošti artėjančiai vasarai norisi, todėl ir skuba žmonės, negalvoja apie pasekmes. Trūksta kantrybės. Paplūdimių sezonui reikia ruoštis palaipsniui“, - sakė dermatologė.

Paklausta, kaip vertina gausybę smarkiai rusvų klaipėdiečių, A.Kajutytė teigė, kad jai tokia mada atrodo juokinga. „Suprantu, kad tai verslas, tačiau visur reikia saiko“, - įsitikinusi ji.

Anot jos, gyvename tokioje gamtinėje juostoje, kur įdegis žmonių odai nėra būdingas ir tik sukelia jai papildomą stresą. 78 proc. Centrinės Europos gyventojų priskiriami antrajam odos tipui – jų oda jautri, sunkiai įdega.

Mokslininkai dar 1996-aisiais paskelbė apie žalingą soliariumų poveikį žmogaus odai – jie sukelia spartų odos senėjimą, odos sausumą ir senatvinėmis gėlėmis vadinamas keratomas. Ilgalaikiai odos pakenkimai gali tapti viena odos vėžio arba melanomos atsiradimo priežasčių.

Pirmoji dirbtinai įdegusį kūną pradėjo propaguoti garsioji drabužių dizainerė Koko Šanel (Coco Chanel). Tačiau Vakaruose ilgą laiką dievintas įdegis pamažu praranda savo populiarumą – JAV vėl tampa madingi blyškus kūnai, Europoje sparčiai mažėja soliariumų skaičius. Paryžiuje, kuris diktuoja kone viso pasaulio madų tendencijas, soliariumų liko vos vienas kitas.

Šiuo metu Vilniuje reklamuojami 93, Kaune – 86, Klaipėdoje – 29 soliariumai.