Klausimo kaina

„Kvaila būtų stengtis būti tokiais pat, kaip mes, - visai teisingai pastebi Sarah Michelle Gellar. – juk kiekvienas iš mūsų turi savo asmeninį virėją ir dietologą. Gerai atrodyti – tai dalis mūsų profesijos.“

Asmeninis virėjas atsieina 1000-3500 JAV dolerių per savaitę. Pirminė dietologo konsultacija – 100-200 JAV dolerių.

Christina Aguilera ir daugelis kitų žvaigždžių naudojasi dietologo Philippe Goglia, pravarde „Metabolinis žmogus“, paslaugomis. Kažkada jis užkariavo „Misteris Amerika“ titulą, o po to pradėjo pilnėti. Tada Goglia ir sukūrė savo įžymiąją lieknėjimo filosofiją: kiekvienas žmogus privalo maitintis atitinkamai savo unikaliam medžiagų apykaitos tipui. Šis atradimas padėjo buvusiam misteriui atsikratyti 50 kg, ir dabar jis maitina savo klientus patiekalais, pagamintais pagal vienetinius receptus, sukurtus individualiai kiekvienam.

Patikrinti šio metodo efektyvumą nesudėtinga: pirminė dietologo konsultacija kainuoja 495 JAV dolerius, sekanti – 245 JAV dolerių, visos kitos – po 65 JAV dolerius.

Benas Afflekas ir Mattas Damonas mėgsta kartais pasislėpti netoli Palm-Springso įsikūrusiame SPA kurorte „We Care“. Tie, kas galvoja, kad įžymieji bičiuliai ten ilsisi, stipriai apsirinka. „Kurortinių linksmybių“ programoje – vien tik daržovių sultys su enzimais ir klizmos. Be to, ištisą parą. SPA centro savininkų manymu, taip organizmo valymas vyksta kur kas efektyviau. Nežiūrint į tai, kad procedūros nėra itin patrauklios, centras „We Care“ pasižymi dideliu populiarumu. Užsirašyti į jį reikia mažiausiai prieš tris savaites, o vienas organizmo valymo kursas kainuoja nuo 907 iki 2500 JAV dolerių.

Žvėrys, žuvys ir kurapkos...

Vien tik žvaigždžių, gyvūnijos bičiulių, pavardžių sąrašo pakaktų, kad mėsos mėgėjai pasijustų nejaukiai. Penelope Cruz, Pamela Anderson, Alicia Silverstone, Natalie Portman.... Visos jos – prisiekusios vegetarės.

Tarp kitko, Natalie Portman mėsą liovėsi valgyti aštuonerių metų, kai tėvas nusivedė ją į medicinos konferenciją. Ten ji pirmą kartą išgirdo apie bandymus, atliekamus su gyvūnais, ir nuo to laiko prie mėsos nebeprisiliečia. Būdama vienuolikos, mergaitė atsisakė žuvies, o penkiolikos – sūrio. Kuo gi nusikalto sūris? Išstudijavusi mokslines publikacijas, N.Portman aptiko, kad kai kurioms sūrio rūšims gaminti naudojami veršienos fermentai…

Dar didesniu griežtumu maisto atžvilgiu pasižymi Alicia Silverstone. Ji – veganė, t.y. visiškai nevartoja gyvulinės kilmės produktų. Aktorė pasirinko griežčiausią mitybos režimą po filmo „Betmanas ir Robinas“ premjeros: žiaurūs ir griežti žiūrovai tada pavadino ją „Storąja pele“ (filme ji vaidino „Šikšnosparnį“).Alicia tvirtina, kad perėjusi prie augalinio raciono, atsikratė alergijos, dėl kurios kentėjo nuo vaikystės, ir pajuto iki šiol nematytą jėgų antplūdį.

Štai kaip neseniai atrodė žvaigždės meniu:

Pusryčiai – greipfrutų sultys, dribsniai su sojų pienu ar du grūdų skrebučiai su sojų kremu.

Pietūs – šviežios daržovės, duona, virtos pupelės su tofu (sojos varškė).

Vakarienė – tofu su grybais, žirneliais ir ryžiais arba paprika, farširuota ryžiais, kukurūzais ir brokoliais.

Bet šie laikai jau praėjo, ir štai jau keletas metų kaip Alicia Silverstone minta vien tik vaisiais, daržovėmis, riešutais, saulėgrąžų sėklomis ir įvairiais ūgliais. Reikėtų pridurti, kad mityba vien tik šviežiu augalinės kilmės maistu – naujausias dietinis Holivudo atradimas. Čia kaip grybai po lietaus dygsta restoranai, kuriuose maistas nėra termiškai apdorojamas. Tarp lankytojų galima sutikti Demi Moor ir daugelį kitų. Bet, greičiausiai, susidomėjimas termiškai neapdorotu augalinės kilmės maistu yra laikinas dalykas. Skersvėjai ateina ir išeina, o pačių populiariausių Holivudo dietų sąrašas taip ir išlieka nepakitęs.

Ypatingo dėmesio zona

Viena populiariausių Holivudo dietų jau ne pirmus metus „The Zone“ (Zona). Jos principas paprastas: kiekvieno patiekalo sudėtyje turi būti 40 procentų angliavandenių, 30 procentų. baltymų ir 30 procentų riebalų. Būtent toks santykis, naujosios metodikos autorių tvirtinimu, leidžia organizmui pasiekti optimalią medžiagų apykaitos „zoną“ – tą, kur prie minimalaus suvartoto kalorijų kiekio maksimaliai pagaminama energijos.

Ir nors tai atrodo labai paprasta, tačiau laikytis šios dietos labai sudėtinga, todėl maistą įžymybės priverstos užsisakinėti specialiuose „Zone“ centruose. Tarp šios dietos gerbėjų – Renee Zellweger ir Winona Rider. Laikydamasi šiek tiek pakeisto šios dietos varianto pakankamai greitai svorį po gimdymo numetė ir Britney Spears.

Kita iš mados neišeinanti dieta – „South Beach“. Periodiškai jos laikosi Nicole Kidman (nors paprastai ši aktorė puikiai apsieina be dietų, kadangi valgo nedaug). Laikantis šios dietos, reikia vartoti daugiau „teisingųjų“ angliavandenių (grūdai, vaisiai, daržovės) ir sumažinti „neteisingųjų“ angliavandenių (saldumynų, rafinuotų miltų gaminių) vartojimą.

Pirmas dvi savaites reikia visiškai atsisakyti duonos, bulvių, ryžių, pyragaičių, cukraus, ledų, alkoholio. Rezultatas: netenkama 7-10 kg. Palaipsniui dieta tampa ne tokia griežta, į racioną po truputį galima įtraukti „draudžiamus“ produktus, o pasiekus norimą svorį, reikėtų prisilaikyti tik pagrindinių dietos principų: kuo mažiau saldumynų ir miltinių patiekalų.

Daug prieštaravimų sukėlęs daktaras Atkinsas

Dar viena Holivudo žvaigždžių „numylėtinė“ – daktaro Atkinso dieta, jau ne pirmus metus medicinos sluoksniuose provokuojanti nesibaigiančias diskusijas. Nežiūrint į tai, kad šią mitybos sistemą gydytojai ne kartą yra paskelbę ypač žalinga sveikatai ir netgi mirtinai pavojinga, jos gerbėjų skaičius ne mažėja. Atkinso nuomone, angliavandenių perteklius provokuoja perteklinio insulino gamybą ir apetito padidėjimą. Todėl besilaikantiems šios dietos leidžiama suvalgyti tik 15-60 g angliavandenių per dieną ir praktiškai neribojamas baltyminis maistas, įskaitant įvairiausius mėsos delikatesus bei plaktą grietinėlę.

Ko gero, lengviau būtų išvardinti įžymybes, nepripažįstančias Atkinso dietos, nei prisiminti visus, kas kartais prie jos sugrįžta: Angelina Jolie, Jessica Simpson, Jennifer Aniston, Renee Zellweger. Tarp kitko, R.Zellweger laikosi ypatingai griežto šios dietos varianto – soja, soja ir vien tik soja.

O Catherine Zeta-Jones netgi grasinosi paduoti į teismą keletą solidžių leidinių už pranešimą, kad ji laikosi Atkinso dietos. Aktorė bijojo, kad tokiu būdu atstums nuo savęs sveikos gyvensenos šalininkus. Catherine tvirtinimu, ji svorį po gimdymo mažino laikydamasi kur kas mažiau pavojingų dietų.

Beje, jei kalbėti apie Zeta-Jones šiandien, tai griežtos dietos jai – praeities dalykas. Šiandien Catherine - aktyvios mitybos sistemos „Weight watchers“ šalininkė - įsijungė į šių didvyriškų žmonių eiles. Kodėl didvyriškų? Įsivaizduokite: prieš įsidedant į burną eilinį maisto kąsnelį, jie kiekvieną kartą skrupulingai paskaičiuoja, kiek jame kalorijų, riebalų ir ląstelienos. „Stebintys svorį“ – taip pažodžiui verčiamas dietos pavadinimas – rašo mitybos dienoraštį ir lanko specialias paskaitas, kur įsisavina nelengvą lieknėjimo mokslą.

Kam gabalėlį „pranos“?

Dar didesniu griežtumu pasižymi makrobiotinė dieta, kurios ištikima gerbėja yra Madona.

Vedybinio gyvenimo pradžioje dainininkė vos neišsiskyrė su vyru, kuris nenorėjo laikytis griežtų makrobiotikos postulatų ir kampuose slėpdavo bulvių traškučius ir kitą „neteisingą“ maistą. O juk ši dieta draudžia bet kokius produktus, kurie neturi „pranos“, tai yra energijos. Jos neturi mėsa, pienas, kiaušiniai, vynuogės, mango, bananai, bet koks gazuotas vanduo, cukrus ir kofeinas, o taip pat visi neekologiški ir nenatūralūs produktai.

Laikytis tokio mitybos stiliaus, suprantama, ne kiekvieno jėgoms, todėl pasiūlysime palengvintą variantą ( jį Madonai paskyrė asmeninis dietologas pasaulinio turo metu: tikriausiai, maitintis vien tik „prana“, kai laukia didelis krūvis, yra pakankamai sudėtinga).

Pusryčiai – dribsniai su liesu pienu; dvi kietųjų rugių duonos riekelės su sviestu ir medumi.

Priešpiečiai – morka ar saliero stiebas.

Pietūs – lėkštė daržovių sriubos, viso grūdo duona, obuolys arba žieminės salotos: supjaustyti raudonieji arba baltieji kopūstai, po1 valg.šaukštą konservuotų ankštinių pupelių ir saldžiųjų kukurūzų, smulkintų graikinių riešutų ir razinų, po vieną sutarkuotą burokėlį ir morką, pusė tarkuoto obuolio, pusės citrinos sulčių, lengvo majonezo.

Pavakariai - (pagal pageidavimą) - lėkštė bet kokios vegetariškos sriubos iš pakelio.

Vakarienė–

Pirma diena. Menkės filė, troškinta piene su petražolėmis; 2-3 bet kokie šakniavaisiai, keptas obuolys.

Antra diena. Kepta vištos krūtinėlė be odelės, 2-3 šakniavaisiai, griežinėlis sūrio, obuolys.

Trečia diena. Du valg.šaukštai konservuoto tuno su bulvėmis, išvirtomis su lupenomis arba ryžiais; žieminės salotos. Salotos iš obuolių, razinų ir šešių migdolų riešutėlių.

Ketvirta diena. Kepti vištienos gabalėliai su anakardžių riešutėliais. Keptas obuolys.

Penkta diena. Lašišos filė, kepta orkaitėje su trimis bet kokiais mėgstamais šakniavaisiais.

Šešta diena. Daržovių ragu iš paprikos, morkos, brokolių, pupelių su kedro riešutėliais ir sojų padažu.

Septinta diena. Galima pasirinkti be kurį variantą iš visų išvardintų, o nuo aštuntos dienos – viskas iš naujo.

Labai gerbia makrobiotinę dietą ir Gwyneth Paltrow, kuri visgi nėštumo metu visiškai atsipalaidavo ir leido sau kimšti greitąjį maistą iš pigių kiniško maisto užkandinių bei marinuotą silkę. Pagimdžiusi dukrą aktorė, apgailestaudama dėl savo ankstesnio elgesio, vėl sugrįžo į buvusios dietos vėžes.

Turintiems silpnus nervus

Gwyneth Paltrow turi dar vieną dietinę paslaptį: pagal galimybes ji stengiasi valgyti stovėdama visiškai nuoga prieš veidrodį. „Taip geriau matosi, kaip organizmas reaguoja į maistą,“ - aiškina savo naują keistą elgesį aktorė. Tarp kitko, panašias mažas gudrybes naudoja praktiškai visos įžymios gražuolės.

Elizabeth Hurley vienu metu vaikščiojo į restoranus su peiliu ir šakute iš žaislinio servizo, kad suvalgytų kuo mažiau. Victoria Beckham visus namus užkišo pakeliais su džiovintomis krevetėmis: kad ir kur bebūdama pajutusi alkį visada turėtų ką užkąsti, nepadarant didelės žalos figūrai. Pamela Anderson kramto kramtomąją gumą be cukraus, o Madona – becukrius ledinukus. Jaučianti nežmonišką potraukį saldumynams, Beyonce Knowles nešiojasi su savimi bananus, suvalgydama po vieną (90 kcal.) kiekvieną kartą, kai užsimano šokolado.

Vienos žvaigždės ryja vatos kamuoliukus, suvilgytus apelsinų sultyse, kad skrandyje pajustų sotumą. Kitos įžymybės geria pienių arbatą arba vartoja jūros kopūstų tabletes, pagreitinančias medžiagų apykaitą. Trečios – praleidžia atostogas egzotiškose šalyse, kur jas traukia... paprastas vandentiekio vanduo, kurio gerti, deja, nerekomenduojama. O įžymiosios gražuolės geria be baimės, norėdamos pasigauti kokią nors žarnyno infekciją ir tokiu būdu numesti per porą dienų vieną kitą kilogramą. Galima, tarp kitko, gerti ir švarų vandenį, tik ledinį. Tada organizmui prireiks visų 40 kcal., kad sušildytų skystį iki kambario temperatūros, kurioje organizmas pajėgs jį įsisavinti.

Tarp kur kas nepavojingesnių fokusų – actas su vandeniu arba citrinų sultys su kajeno pipirais. Tačiau visi šie gėrimai, priešingai paplitusiai nuomonei, ne sudegina kalorijas, o sudirgina skrandžio gleivinę, išprovokuodami pykinimą. Beje, būtent šio efekto dauguma ir siekia.. Momentinis atsikratymas ką tik suvalgytų pietų – viena iš labiausiai žvaigždžių pasaulyje paplitusių priemonių lieknumui palaikyti, vedanti, kaip žinoma, tiesiai prie anoreksijos.

Nuo pastarojo negalavimo kenčia, pavyzdžiui, Lindsey Lochan, kuri taip pat buvo pastebėta įnikusi į piliules, skirtas lieknėjimui. Deja, yra tikimybė, kad jaunoji žvaigždė sakė netiesą, kai dosniai patarinėjo bendraamžėms, kaip ji pati laikosi ypatingai sveiko mitybos rėžimo: avižų košė pusryčiams, vištiena be odelės pietums, žuvis su daržovėmis vakarienei, morkos su salierais užkandžiams.

Iki nervinės anoreksijos vienu metu buvo priėjusi ir Peta Wilson. Dabar ji stengiasi maitintis protingai ir subalansuotai.

Lieknos ir protingos

Tarp kitko, protingai maitintis stengiasi ne vien tik Peta. Pastaraisiais metais griežtos dietos tampa nepopuliarios, užleisdamos pozicijas protingai mitybai. Būtent tokio režimo laikosi, pavyzdžiui, Heidi Klum, kurios figūrą daugelis pripažįsta kaip etaloną. Netgi pagimdžiusi dukrelę ir pasitaisius 15 kg, foto modelis nepradėjo kankinti savęs badavimais, o paprasčiausiai sumažino savo racioną iki 1700 kcal, protingai pasvarsčiusi, kad jaunai mamytei valgyti dar mažiau – tai jau nusikaltimas.

Laikas nuo laiko Heidi prisilaiko daktaro Perrikonės trijų dienų dietos. Ši dieta ne tik padeda atsikratyti perteklinio svorio, bet ir lygina raukšles bei suteikia odai gaivumo. Cukrus, rafinuotieji angliavandeniai ir prisotintieji riebalai yra išbraukiami, užleisdami vietą vaisiams, daržovėms ir virtai lašišai. Pusryčiams – avižų košė su uogomis ar vaisiais, pietums ir vakarienei – gabalėlis virtos raudonos žuvies su žaliomis salotomis. Taip pat būtina per dieną išgerti ne mažiau 5 litrų vandens ir suvalgyti kaip įmanoma daugiau daržovių ir vaisių.

Beje, mūsų pokalbis apie dietas nebus visapusiškas, jeigu mes neišklausysime pačių pikantiškiausių holivudiško kūno formų savininkės Jennifer Lopez nuomonės. „Man atrodo, kad sveiko žmogaus organizmas pats pasako, ko jam reikia. Žmonės paprasčiausiai nebemoka savęs išklausyti. Asmeniškai aš žinau, kas man tinka, o kas ne. Mano lieknėjimo priemonė – vartoti kuo mažiau angliavandenių, ypatingai vakare. O visiškai išbraukti juos raciono, taip pat kaip ir mėsą, pieną ar cukrų, - tai beprotybė. Juk kažkodėl pasaulyje jie egzistuoja.“

Beje, pati Jennifer giežtą tabu uždėjo tik dviems produktams – tabakui ir alkoholiui. Protinga, ar jums taip neatrodo?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)