Kontrolės skyriaus viršininkė G.Belian sakė neįžiūrinti "West" rūkalų ženklo vaizdajuostės kadre. LŽ nepasibodėjo gauti konservatorių rinkimų agitacijos klipo vaizdajuostę ir dar kartą atidžiai pasižiūrėti, ar iš tikrųjų joje nėra reklamuojami rūkalai. Taip, ant lėktuvo šono "West" cigarečių reklamos veik nesimato, vaizdajuostėje užfiksuotas greitas veržlus skrydis.

Tačiau kitame epizode, kuriame lakūnas džiaugiasi sėkmingu skrydžiu ir rodo pergalės mostą Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui, ant jo kostiumo aiškiai matyti "West" ženklas.

Baudos

Niekas neimtų ieškoti šios istorijos tęsinio, ar bent aiškintis viską iki galo, jeigu Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) darbuotojai būtų nuoseklūs. Tačiau jie pradžioje beatodairiškai ir "principingai" taiko įstatymo raidę, o po to traukiasi į krūmus.

Taip nutiko ir vertinant J.Kairio skrydį. Imta ir nubausta. Tiesa, lakūnui iš keblios padėties išsisukti padėjo ne bet kas, o pats Seimo pirmininkas. Tačiau būtent jo pasirašytas Tabako reklamos draudimo įstatymas - skubotas ir neapmąstytas - išvydo dienos šviesą ir pradėtas uoliai taikyti.

Ko gero, nė lapė nebūtų sulojusi, jeigu tokia ar panaši reklama būtų paviešinta ne tokio garsaus padangių aso kaip J.Kairys. Niekas nesuteiktų malonės, pavyzdžiui, nusižengusiam laikraščiui. Atvirkščiai, politikai, ko gero, rankutėmis plojo, kai dėl vieno ar kito menkesnio paklydimo buvo baudžiama žiniasklaida.