Bandymų duomenimis, 800 megahercų (MHz) “iMac” kompiuteriai atidaro interneto tinklapius vidutiniškai 2 kartus lėčiau nei kur kas pigesni PC su “Windows XP” operacijų sistema. Tiek “Mac OS X”, tiek “Windows” operacijų sistemose standartinė interneto naršyklė yra “Microsoft Internet Explorer” (IE). Tiesa, reikėtų paminėti, kad skirtingoms operacijų sistemoms IE yra visiškai skirtingos programos. Pastebėta, kad bandymų metu netgi “antikvariniai” PC tinklapius atidaro greičiau.

Esant sparčiam interneto ryšiui “iMac” kompiuteriai “CNN.com” ir “Apple Store” tinklapius užkraudavo vidutiniškai per 10 sekundžių, o tokius tinklapius, kaip “Slashdot”, kraudavo dar ilgiau, nors jie ir neperkrauti dideliais grafiniais paveiksliukais.

Buvo padaryta išvada, kad problema susijusi ne su sudėtingais tinklapių išeities tekstais, o su paties tinklapio “perpiešimo” mechanizmu, kai visi tinklapio komponentai jau atsiųsti.

Iš pradžių buvo “įtariama” interneto naršyklė, tačiau pabandžius alternatyvias naršykles (“Opera” ir kitas), pastebėta, kad visos jos dirba lėčiau nei jų ekvivalentai PC platformoms.

“Apple” atstovas paaiškino, kad problema – ne aparatūrinėje įrangoje, o operacijų sistemoje “Mac OS X”. “Apple” programuotojai stengėsi kuo greičiau išleisti naująją OS į rinką, todėl vietoje naujų technologijų kūrimo buvo panaudotos kai kurios senosios, perdarytos taip, kad būtų lengvai integruojamos į naująją OS – todėl našumo potencialas “Mac OS X” realizuotas tik dalinai.

“Apple” atstovas nepasakė, kada bus išleisti OS atnaujinimai, padidinantys “Mac OS X” našumą arba spartesnės interneto naršyklės. Kai kurių šaltinių duomenimis, tai atsitiks ne anksčiau kaip po kelių mėnesių.