Nemokamos kraujo donorystės programą VKC pradėjo vykdyti prieš 5 mėnesius. Per tą laiką nemokamų kraujo donorų dienos buvo surengtos Vilniaus miesto valdžios institucijose, policijoje, aukštosiose mokyklose, kolegijose bei Lietuvos kariuomenės daliniuose.

Centro specialistų teigimu, nemokamos kraujo donorystės propagavimas rado didelį būrį rėmėjų, kurie paskatina nemokamus donorus. Pastarieji rėmėjų buvo kviečiami į koncertus ir spektaklius, jiems buvo dovanojamos knygos.

Nemokamos kraujo donorystės programos tikslas - per ateinančius dvejus metus visai atsisakyti apmokamų kraujo donorų paslaugų ir įgyvendinti nemokamą donorystę.

Pasak medikų, tokia sistema diegiama todėl, kad komercinė kraujo donorystė kelia tam pavojų visuomenės sveikatai. Jie teigia, kad donorai, kurie savo kraują parduoda kaip prekę, linkę slėpti persirgtas ligas, atsitiktinius lytinius santykius, per kuriuos galėjo užsikrėsti ilgo inkubacinio periodo infekcinėmis ligomis.

Medikų teigimu, visas donorų ar ketinančių tapti donorais kraujas laboratorijose yra tikrinamas kiekvieno kraujo davimo metu, ar jame nėra žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV), sifilio ir virusinių hepatitų B bei C

Praėjusiais metais donorai kraują davė 74 301 kartą, iš kurių 2801 - nemokamai (3,9 proc.). 2000 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 30 133 donorai, kurie kraują davė 65 462 kartus, iš kurių tik 2 364 kartus - nemokamai (3,1 proc.).

2001 m. pabaigoje Lietuvoje veikė 9 kraujo donorystės įstaigos, iš kurių 3 kraujo centrai (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje) bei 6 kraujo perpylimo skyriai. Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo kraujo donorams kasmet išmokamos piniginės kompensacijos mažėja: 1999 metais buvo išleista 4,8 mln. litų, 2000 m. - 3,7, 2001 m. - 4,3 mln., 2002 metais numatyta 3,9 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją