Šių nesutariančių pusių mūšio lauku tapo Vilniaus katedros aikštė. Vaikai ir paaugliai visai kitaip įsivaizduoja šios viešos erdvės paskirtį nei pareigūnai, savivaldybės valdininkai bei dvasininkai.

Vilniaus meras Artūras Zuokas pataikavimu Bažnyčiai, paminant miestiečių poreikius, išgarsėjo dar 2003 metų vasarą, kai kardinolo Audrio Juozo Bačkio pamokytas uždraudė Katedros aikštėje rengti festivalį „Sostinės dienos. Vilnius 2003”.

„Kardinolas Bačkis nenori, kad Katedros aikštėje vyktų renginiai ir aš visiškai pritariu šiai pozicijai. Turime gerbti Bażnyčios svarbą ir tikinčiųjų interesus”, – tąsyk yra sakęs A.Zuokas.

Tuo metu meras net raštu atsiprašė už savo pavaduotojo planus rengti prie bažnyčios koncertus ir vaidinimus. „Prašau priimti mano asmenišką atsiprašymą už kilusį nesusipratimą”, – laiške kardinolui rašė A.Zuokas. Šįmet istorija kartojasi – Vilniaus vadovas vėl pataikauja Dievo tarnams.

Vaikščiojo galvomis

Antradienio vakarą Katedros aikštėje vyko dar neregėta protesto akcija. Šimtai jaunuolių susirinko, kad akivaizdžiai pareikštų: mums čia smagu ir mes turime teisę čia būti! Nors nebuvo nei plakatų, nei pasisakymų iš tribūnos, aikštė kelias valandas virė: vienas jaunuolis virvėmis žongliravo ritę, kiti fechtavosi špagomis, boksavosi, grojo gitaromis, spardė kamuolius, žaidė šachmatais, ritulį, svaidė skraidančias lėkštes, važinėjosi paspirtukais, riedlentėmis, riedučiais, dviračiais, net kaitino arbatą ir vakarieniavo.

L.T. pastebėjimas – nė vienas pramogautojų negėrė alkoholio ir nerūkė „žolės”, o cigaretės dūmą retsykiais pešė vos keliolika.

Jaunimui atrodo, kad taip leidžiant laiką Katedros aikštėje niekas neturi būti smerkiamas, o juolab vežamas į policijos nuovadas už neva viešosios tvarkos pažeidimus.

A.Zuokas pasireklamavo

Meras A.Zuokas šį prieš jį patį nukreiptą jaunimo susibūrimą bandė paversti sau naudinga viešųjų ryšių akcija. Nors į Katedros aikštę kostiumuotą A.Zuoką limuzinu atvežė asmeninis vairuotojas ir atlydėjo patarėja, meras į jaunimo gretas mėgino įsilieti kaip savas vaikinas.

Politikas žarstė propagandą, kaip Vilniaus savivaldybė rūpinasi jaunąja miestiečių karta, o A.Zuoko patarėja tuo metu dalijo popierius apie sostinėje numatomas įrengti riedutininkų aikšteles, BMX dviračių trasas.

Kraupios replikos

Bendraudami su meru jaunuoliai stengėsi atrodyti piktesni nei yra iš tikrųjų. „Zuokui gėda! Zuokui gėda!” – skandavo saujelė vyrukų. Kažkas bandė A.Zuoką patraukti per dantį: „Duokit oranžinių dviračių! Gali būti ir nespalvoti”. Kai meras pasišovė pats išbandyti jaunimo pramogas, balsas iš minios šaukė: „Duokit jam ką nors, kad užsimuštų”. Bet politikas praleido šią repliką pro ausis ir drąsiai šoko ant riedlentės. Ši apvirto. Meras ne tik liko gyvas – net neužsigavo!

Beprotiškos baudos

Vilniaus policininkai neslepia gavę iš savivaldybės griežtą nurodymą tramdyti Katedros aikštėje besismaginančius riedutininkus, riedlentininkus, dviratininkus.

Pareigūnai vadovaujasi merijos potvarkiu, kuriame rašoma, jog pagal galiojančias Tvarkymo ir švaros taisykles draudžiama žaisti sportinius arba kitokius žaidimus, taip pat važinėti riedučiais ir riedlentėmis tam nepritaikytose vietose.

Policininkai aikštėse važinėjantiems vilniečiams dalija įspėjimus ir už viešosios tvarkos pažeidimus grasina baudomis iki 2 tūkst. litų. Nuovadose atsiduria net tie, kurie tik sėdi Katedros aikštėje su riedučiais.