Pratybos vyksta Pabradės centriniame poligone. Taktikos sekcijos viršininkas Vilmas Šatas, instruktoriai, kurie, mūsų duomenimis, tikrai gerai išmokę britų pratybų vedimo metodiką, jų eigą detalizuoti vengia.

Taip jie daro ne todėl, kad bijotų žiniasklaidos. Jie būgštauja, kad išspausdinę sugadintume visą idėją. O esmė yra psichologinė - kariūnai nieko neturi žinoti apie pratybų eigą. Jie niekada nežino, kas bus toliau. Pvz., šioje programoje yra 4 valandų fizinės ir psichologinės ištvermės išbandymas, kurį ištverti itin sunku. Sekina nežmoniškai ir dar tyčiojasi. Bet kaip yra iš tiesų instruktoriai tyli. Tada šių eilučių autorė pasisiūlė dalyvauti 65 km taktiniame orientaciniame žygyje.

Žygin

Velkuosi lauko uniformą, užsimetu kuprinę su sausu daviniu bei trapia duonele, vadinama "kombikormu", ir mėginsiu nueiti tuos 65 km. Iš Centrinio poligono Pabradėje, nuo 7 val. kas 45 minutes išeina 4 kandidatų į kariūnus būriai. Visi ginkluoti ir ekipuoti. Velka didžiules kuprines su atsarginiu apavu, kastuvėliais, gertuvėmis, miegmaišiais, kilimėliais ir daugybe kitų kario reikmenų. Per žygį draudžiama kalbėti. Visa informacija perduodama nebyliais valdymo signalais.

Būriams vadovauja du karininkai instruktoriai ir vienas trečio kurso kariūnas, einantis būrio vado pareigas. Maršrutas - per Mašalotę, Santaką, ieškuškes persikeliama per Lakają, einama Žukaučiznos link per Maldžiūnus, Girinius ir grįžtama į stovyklą jau kitą dieną.

II būrio instruktorius 25 metų vyr. ltn. Saulius Gražulevičius trejus metus karininko mokslus ėjo Bundesvere (Vokietija). Dabar jis Karo akademijos ketvirto kurso instruktorius bei tęsia studijas neakivaizdžiai, nes, pasirodo, užsienyje išduoti diplomai pas mus nepripažįstami.