Paprastai manoma, kad žmonės tampa tėvais todėl, kad vaikai suteikia džiaugsmo. Tačiau ar tikrai? Mokslininkams tradicinio mąstymo nepakanka jau vien dėl to, kad laimingi žmonės paprasčiausiai gali būti labiau linkę turėti vaikų, taigi laimės ir tėvystės ryšys čia niekuo dėtas. Tačiau naujausias tyrimas, kuris lygina identiškus dvynius – tuos, kurie yra tėvai, ir tuos, kurie jais dar netapo – gali atsakyti į šį klausimą apie laimę.

Tyrime, kuriam vadovavo Pensilvanijos sociologijos profesorius Hansas-Peteris Kohleris, nustatyta, kad žmonės su vaikais yra laimingesni nei be vaikų. Tačiau toji laimė tarp tėvų ir motinų skiriasi.

Lygindamas identiškus dvynius, Kohleris nustatė, kad motinos, turinčios vieną vaiką, yra apie dvidešimt procentų laimingesnės nei analogiškos bevaikės moterys; nors tėvystės laimė mažesnė, vyrai kone septyniasdešimt penkis procentus laimingesni tampa susilaukę pirmagimio sūnaus, nei dukters. Pirmojo vaiko lytis nesvarbi motinoms, kadangi moterys labiau nei vyrai mėgaujasi tiek mergaičių, tiek berniukų draugija, spėja Kohleris.

Įdomu tai, kad antrasis ir trečiasis vaikai visiškai neprisideda prie tėvų laimės. Faktiškai šie vaikai daro motinas kiek mažiau laimingas nei tas, kurios turi vienintelį vaiką – nors jos vis tiek laimingesnės nei moterys, visiškai neturinčios vaikų.

„Jei norite būti maksimaliai laimingi, turite apsiriboti vienu vaiku“, - reziumuoja Kohleris pridurdamas, kad veikiausiai žmonės trokšta kitų vaikų dėl pirmagimio gerovės ir laimės arba manydami, kad jei pirmagimis jiems suteikė tiek laimės, tai tiek pat suteiks ir kiti vaikai.

Kohleris priduria, kad ankstesniuose tyrimuose buvo domimasi, kaip santuoka arba vaiko gimimas daro įtaką laimei. Jo tyrime, priešingai, klausiama apskritai apie tėvystę ir laimę. Jis mano, kad „tiesiog susilaukus vieno vaiko, galima žymiai padidinti savo laimę“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją