*** puikus maisto ir vyno derinys

**(*) labai geras derinys

** geras derinys

*(*) vidutiniškas derinys

* patenkinamas derinys

(*) gerti galima, bet jokio malonumo

(-) netinkamas derinys

Patiekalas

Virti tarkuotų bulvių didžkukuliai su mėsa, užpilti spirgučių ir grietinės padažu –karšti, garuojantys. Kramtant tradiciškai lengvai elastingai subyra į smulkius bulvių konsistencijos gabalėlius, padengtus krakmolo sluoksneliu. Mėsos įdaras trapus. Padažas aiškiai kvepia kepintais lašinukais, tačiau grietinė padažą padaro gana tirštą. Klasika.

Su vynais:

**(*) Austriškas nebrangus Gruner Veltliner Steinfeder kategorijos vynas (2004).

Vynas gana neutralus, švelnios rūgšties ir sausas. Iš karto neutralizuoja sunkų padažą. Gerai atitinka didžkukulio skonio tekstūrą, nuplauna riebalus, dera su įdaru. Nurijus lieka švelnus baltųjų pipirų aromatas.

** Prancūziškas Chablis AOC (2004).

Nuostabiai rūgštus ir ganėtinai švelnus, subtilus ir elegantiškas vynas. Kvepia persikais ir dūmeliu. Su didžkukuliais sustiprėja jo rūgštis ir vaisių skonis. Puikiai „nuplauna“ didžkukulių klesterį. Vynas gal kiek per elegantiškas tokiam maistui, tačiau nurijus lieka malonus vaisiškas poskonis, jokių pašalinių efektų.

** Graikiška Retsina ( 2003).

Vynas įprastai kvepia derva, sakais, su džiovintais grybais troškintais kopūstais. Daug švelnios rūgšties. Labai drąsus derinys. Vynas akivaizdžiai dominuoja, tačiau didžkukulis skalsiai nukeliauna į skrandį. Nurijus lieka mėtų, spyglių skonis burnoje.

(*)Sauvignon Blanc (2004) iš Naujosios Zelandijos

Vynas kvepia ličiu, šiek tiek žaliomis šakelėmis. Burnoje tradiciškai žolinis. Tačiau per mažai rūgšties ir minerališkumo tam, kad atsilaikyti prieš didžkukulius. Burnoje atsiskleidęs vyno saldumas prastai dera su tokiu maistu.

(-)Chardonnay (brandintas ąžuolo statinėje ) iš Čilės.

„Ąžuolinis“ vynas kvepia riešutais, naminiu sviestu, džiovintais abrikosais ir melionu, guava. Didžkukulis iš karto pralaimi, įgauna ąžuolo statinės skonį, burnoje juntamas perdėtas vaisių skonis ir alkoholio šiluma. Nurijus lieka aitrokas poskonis.

(-)Cava Extra Brut, Ispanija

Vos užgėręs didžkukulį putojančiu vynu, pasijunti sotus. Angliarūgštė pakutena didžkukulio paviršių, tačiau nėra jokio sinergijos. Didžkukulis pasunkėja, supaprastėja. Lašinukų spirgučių padažas su sausu putojančiu vynu dera neblogai.

(-) Manzanilla Cheresas, Ispanija

Vynas kvepia graikiškais riešutais, džiovintais obuoliais, uogiene. Sausas. Dominuojantis. Burnoje susikerta su kitu dominuojančiu – didžkukulio skoniu. Per daug dominavimo. Alkoholis užkaitina burną. Tačiau kai kam toks derinys gali ir patikti.

(-) Prancūziškas Rose (2004) iš ‚Grenache‘ vynuogių

Šis rausvasis vynas kvepia raugerškiu, trešnėmis. Maloniai salsteli. Nelabai intensyvi rūgštis, truputį karsteli. Tačiau derinys netinkamas arba visiškai neutralus. Nurijus burnoje lieka džiovintų vyšnių skonis. Per mažai rūgšties, kad atsirastų bent kiek harmonijos.

(-)Beaujolais Nouveau (2005), Prancūzija

Pirmasis raudonasis vynas iš pretendentų sąrašo iš karto išbraukė visus kitus raudonuosius. Nors božolė nuvo nepasižymi taninais ir yra pakankamai rūgštus, tačiau su didžkukuliais jis visai suprastėjo, liko tik džiovintų vyšnių skonis. Didžkukulis, paveiktas vyno, paskleidė bulvių ir žalio krakmolo kvapą.

Apibendrinimas:

Su didžkukuliais reiktų gerti baltąjį vyną su kuo daugiau ir kuo minkštesne rūgštimi (gerai tinka vėsaus klimato ‚Chardonnay‘ ir ‚Gruner Veltiner‘ vynuogių veislių vynai). Reiktų vengti brandinto ąžuolo statinėse, turinčio taninų, saldaus ir alkoholiško vyno. Paprasti ir pigesni vynai tinka geriau už brangius ir sudėtingus.

P.S. Didžkukulius su vynu ragavo ir galutinį verdiktą įtakojo Rasa Sužiedelienė, Daiva Marcinkienė, Jūratė Sprindžiūnaitė, Jurgis Šliogeris, Darius Voisiat ir Rita Bacytė.