Nors LSAS aplenkė iniciatyvius studentus ir pirma sumokėjo skolą, “Studentų bendruomenė” įvykdė savo pažadą ir surinkti pinigai penktadienio popietę nuvežti į LSAS.

Organizacija dovanojamų pinigų atsisakė, o iš naujos LSAS prezidentės Indrės Vareikytės studentai ir žurnalistai neišgirdo atsakymų į visus rūpimus klausimus – dauguma jų peradresuoti buvusiam prezidentui Viačeslavui Palkevičiui.

LSAS pinigų atsisakė

Porą dienų “Studentų bendruomenė” kvietė aukoti pinigus studentų atstovybių sąjungai nešant juos į Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutą (TSPMI). Studentai LSAS suaukojo 90 litų.

Oficialiai pirmą dieną LSAS prezidentės pareigas ėjusi Indrė Vareikytė atsisakė priimti “Studentų bendruomenės” pinigus.

“Nenorime turėti šių pinigų”, - paaiškino I. Vareikytė, patikindama, kad LSAS turi lėšų savo veiklai vykdyti.

Galiausiai buvo nuspręsta, kad pinigai bus panaudoti vienkartine stipendija paremiant aktyvų studentą. Kol tokios paramos vertas studentas bus surastas, 90 litų suma gulės LSAS seife.

Pasak “Studentų bendruomenės” nario, VU TSPMI magistranto Justino Dementavičiaus, įteikdami paramą studentai parodė supratimą, kad LSAS reikalingi pinigai.

Akcijos rengėjai sako, kad svarbiausia - pačios aukos simbolinė prasmė. Jie teigia siekę pakviesti studentų savivaldos vadovus ir atstovus "nevirti savo sultyse", o pradėti atvirą ir tiesioginį dialogą su visa studentija.

Kontrolės komisijos ataskaita – už uždarų durų

Prieš porą savaičių LSAS visuotiniame susirinkime pateiktos Kontrolės komisijos išvados. Tačiau jos skaitytos už uždarų durų. I. Vareikytė nenorėjo komentuoti, kodėl buvo priimtas sprendimas kontrolės komisijos ataskaitą skelbti ne viešai.

Ji ignoravo ir DELFI prašymus pateikti Kontrolės komisijos ataskaitą, pažadėjusi, kad artimiausiu metu ji bus patalpinta LSAS internetiniame puslapyje.

Anot jos, Kontrolės komisija ataskaitoje nurodžiusi sritis, kuriose išleista daugiau pinigų, nei planuota metų pradžioje. Prezidentė užsiminė, kad LSAS transporto išlaidos buvo didesnės nei planuota, bet jos esą išaugo dėl organizacijos veiklos plėtros.

“Tai nėra pinigai, kurie buvo panaudoti neefektyviai”, - patikino I. Vareikytė.

Naujoji prezidentė taip pat negalėjo pasakyti, koks LSAS metinis biudžetas. Ji pažadėjo, kad biudžetinė ataskaita taip pat bus patalpinta internetiniame puslapyje.

DELFI primena, kad iki šiol LSAS internetiniame puslapyje neskelbiama ir organizacijos teisinė bazė.

I. Vareikytė negalėjo atsakyti, kodėl keletą mėnesių nebuvo mokama už telefono paslaugas, pažymėjusi, jog “LSAS neturi skolų”. Minėtus klausimus prezidentė siūlė užduoti buvusiam LSAS prezidentui Viačeslavui Palkevičiui.

“Šnekėti už kitą žmogų (V. Palkevičių – DELFI) ir už jį prisiimti atsakomybę, aišku, aš negaliu”, - sakė ji.

Šią savaitę spaudoje skelbta, kad praėjusių metų pabaigoje LSAS paėmė 100 tūkstančių litų paskolą. Žiniasklaidoje teigta, kad šie pinigai jau išleisti ir dar negrąžinti.

LSAS prezidentė patvirtino, kad organizacija yra paėmusi paskolą. Ji esą skirta “organizacijos finansinės veiklos užtikrinimui”, nes lėšos iš projektinės veiklos ateina vėliau – kol jos pasiekia organizaciją, naudojamasi paskola. Pasak I. Vareikytės, per metus lėšos „turėtų išsilyginti“.

Penktadienio popietę DELFI kalbintas buvęs LSAS prezidentas V. Palkevičius pažadėjo atsakyti į studentams rūpimus klausimus.

Neišgirdo, ko norėjo

“Studentų bendruomenė” susitikime su LSAS komanda pastebėjo, kad studentams trūksta informacijos apie LSAS veiklą, kad naujienos interneto svetainėje neatnaujinamos. Taip pat organizacija kritikuota dėl neatsakymo į žiniasklaidoje išsakomą kritiką bei studentams rūpimus klausimus.

Studentų iniciatyvinė grupė teigia siekianti, kad studentų savivalda nebūtų tokia uždara, kaip dabar atrodanti. LSAS patarta imtis daugiau skaidrumo ir viešumo veiklos ataskaitas skelbiant internete bei linkėta nebijoti kalbėti. Tam pritarė ir I. Vareikytė, pažadėjusi savo kadencijos metu siekti organizacijos skaidrumo ir atvirumo.

Gegužę sutarta diskutuoti apie studentų savivaldas aukštosiose mokyklose.

Po susitikimo vienas iniciatyvinės grupės narių, VU TSPMI antro kurso magistrantas Liutauras Gudžinskas DELFI sakė nesulaukęs atsakymų į visus jį dominusius klausimus.