Įsakymą dėl moksleivių judėjimo apribojimo vasarą Švietimo ministras Remigijus Motuzas turėtų pasirašyti ateinančią savaitę.

Dokumente numatoma, kad 16 metų nesulaukę moksleiviai lauke galės būti iki 21 valandos, o iki 22 valandos – tik pateikę tėvų pasirašytą raštą, leidžiantį jiems tai daryti. 16-18 metų jaunuoliai į namus grįžti privalės iki 23 valandos, rašoma profesinės sąjungos pranešime spaudai.

Švietimo darbuotojų organizacijos pirmininko Alekso Bružo teigimu, šis įsakymas užtikrins nepertraukiamą vaikų drausminimą ir ugdys tam tikrus integravimosi į visuomenę, kurioje galioja įstatymai, įgūdžius.

„Atsakomybę už šio įsakymo nesilaikymą turės prisiimti moksleivių tėvai“, - DELFI pabrėžė A. Bružas. Bendros tvarkos nesilaikančių vaikų tėvai privalės išklausyti miesto švietimo skyriuose organizuojamas paskaitas dėl vaikų auklėjimo.

Profesinė švietimo darbuotojų sąjunga siūlo nuo paskaitų atleisti tik tuos tėvus, kurie atitinkamą valandų skaičių tvarkys mokyklą, padės mokytojams organizuoti ekskursijas, žygius, budės per pamokas.

„Siūlymai „Dėl komendanto valandos vasarą įvedimo moksleiviams“ – pirmas bet ne paskutinis žingsnis sprendžiant moksleivių drausmės klausimą“, - pabrėžė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis.

Pilietinių iniciatyvų centro direktorius Girvydas Duoblys apie sprendimą vasarą apriboti moksleivių judėjimo laisvę sužinojo tik iš DELFI. „Be mokyklų bendruomenių, Mokinių parlamento žinios priimtas sprendimas sukels labai dideles įtampas tarp jaunimo ir suaugusiųjų, policija užsiims darbu, kuris iš tiesų nėra jų funkcija, nes pareigūnai nesugaudys visų, kurie ne laiku vaikšto gatvėmis. Tai rodo, kad mūsų valstybė orientuojasi į policinės valstybės struktūrą.“, - komentavo G. Duoblys.

Tačiau, jo nuomone, didžiausia šio sprendimo blogybė, kad šeima iš viso nušalinama nuo bet kokios atsakomybės už vaikus ir jų vertybinio stuburo auginimo.