Konsultuoja „Northway" medicinos centro specialistai: gydytojas ortopedas-traumatologas Giedrius Kvedaras, fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vedėjas gyd. Tomas Sinevičius, kraujagyslių chirurgas Artūras Mackevičius, „Nothway Wellness" pedikiūrininkė Marija Golkina ir lazerinės medicinos specialistas, gydytojas onkodermatologas Viktoras Sidorovas.

Visą dieną neišsiavus iš aukštakulnių labai skauda padus...

Nenorėtume veltis į ginčą, ar žmogų sukūrė Dievas, ar evoliucijos eigoje iš beždžionės letenos išsivystė pėda, tačiau viena aišku, jog nei Ieva ir Adomas iš rojaus neišėjo su aukštakulniais batais, nei beždžionės puošėsi batais su platforma. Pėda - sudėtinga kaulų, sąnarių, raiščių, sausgyslių ir raumenų sistema, kuri palaiko tam tikrą formą, išlinkimus, amortizuoja mūsų svorį.

Kiekvienas nukrypimas nuo vidurkio - tiek anatomijos pokyčiai (plokščia, per daug išgaubta pėda, didelis antsvoris), tiek neteisingas apkrovimas lemia sąnarių, raumenų, raiščių, sausgyslių perkrovą, kojų nuovargį, pėdų skausmus, nuospaudas, krypstančius pirštus ir taip toliau. Jei jaučiate diskomfortą, venkite aukštakulnių ar bent jau avėkite jais kuo trumpiau. Tokio skausmo gydymas - patogi avalynė, ramybė, kojų masažas, vonelės, tepalai nuo uždegimo. Įsisenėjus skausmui, atsiradus anatominiams pokyčiams teks gydytis ilgiau ir sunkiau.

Ar besilaukiančiai moteriai galima avėti aukštakulnius?

Nėštumas - nemenkas išbandymas visam organizmui. Artėjant gimdymui būsima mamytė priauga nemažai kilogramų, laisvėja dubens žiedo jungtys, dažniau juntamas sąnarių maudimas, nuovargis. Šiuo laikotarpiu reikėtų ypač tausoti save ir neprisidaryti bereikalingų rūpesčių. Aišku, jei jaučiatės puikiai, retsykiais galite pasipuošti bateliais aukšta pakulne, tik saugokitės traumų.

Ar galima nešioti aukštakulnius turint stuburo problemų?

Jei moterys, nuolat avinčios aukštakulnius, staiga juos pakeistų lygiapadžiais, jaustų tokį patį diskomfortą (tempimą, raumenų skausmą) kaip ir tos, kurios batus žema pakulne pakeistų aukštakulniais. Gydytojai rekomenduoja avėti patogią avalynę, kuri nevaržytų judesių, leistų kojai kvėpuoti.

Ar gali skaudėti sąnarius dėl aukštų kulniukų?

Taip, gali.

Nuo kokio amžiaus galima avėti aukštakulnius?

Griežtų nurodymų lyg ir nėra, bet patartina sulaukti, kol visiškai susiformuos kaulinis skeletas - tai atsitinka apie 18-23 metus.

Kaip tiesinti kreivą mažąjį kojos pirštą?

Dažniausiai mažylis pirštas būna pakrypęs į vidų ant ar po ketvirtu pirštu. Susirgimo priežastys panašios į gerokai dažnesnę patologiją - į išorę iškrypusį nykštį. Beje, dažnai pasitaiko, kad abu šie pirštai iškrypę. Esant mažam iškrypimui dažnai pakanka patogios avalynės, įdėklų į batus ar tarpupirščius. Jei iškrypimas trauminės kilmės ar itin stiprus, atliekamos tiesinamosios operacijos.

Operacijos apimtis ir pobūdis priklauso nuo iškrypimo dydžio ar išnirimą lemiančių kaulų ir sąnarių deformacijos bei būklės. Ankstyvesnėse stadijose, esant mažesniems pakitimams, daromos paprastesnės operacijos, o gydymas lengvesnis ir trumpesnis.

Ką daryti, kai išnyra kojos pirščiukas?

Jei tai trauminis išnirimas, būtina atstatyti kuo skubiau - pirmomis valandomis ar dienomis, nes po savaitės ir daugiau gali nebepavykti atstatyti be operacijos.

Kas atsitinka avint per mažus batus?

Mažų, nepatogių batų pasekmės - greitas kojų nuovargis, pėdų skausmai, nuospaudos, krypstantys pirštai ir panašiai. Nereikėtų avėti netinkančios ar prastos avalynės. Ypač sergantiesiems cukriniu diabetu ar esant giminėje besiskundžiančių pėdos deformacijomis žmonių.

Ar būtina darbe persiauti?

Jei avalynė patogi, kokybiška, kojos neprakaituoja, netinsta ir nepavargsta - nebūtina.

Kodėl natūralios odos avalynė geriau nei dirbtinės?

Sintetinės medžiagos prasčiau sugeria prakaitą, kvapus, dažniau sukelia alergines reakcijas. Odinė avalynė patvaresnė ir geresnė.

Kokias rinktis šlepetes?

Geriausia atviras, kad kojos galėtų „kvėpuoti".

Kaip dažnai reikia daryti pedikiūrą?

Kojas reikia prižiūrėti nuolat, ypač žiemą, kai avalynė uždara, mūvime sintetines kojines. Pedikiūrą rekomenduojama daryti kas mėnesį. Jei nėra galimybės, bent jau kas du ar tris mėnesius. Namie patartina naudoti dezodoruojančias, maitinančias, šaldančias ar šildančias, saugančias nuo suskeldėjimo priemones.

Kaip tvarkyti pageltusius, {skilusius ar įaugusius kojų nagus?

Pirmiausia reikia nustatyti priežastį. Tai gali būti ir prasto lako, nuolatinio kojų nagų lakavimo arba prasidėjusio kojų grybelio pasekmė. Pageltusius nagus reikia poliruoti, o įaugusių nagų problema yra pašalinama pedikiūro procedūros metu. Vien pedikiūro neužteks, jei nagas įaugęs seniai, reikės kreiptis į chirurgą. Nagai skilinėja, kai trūksta vitaminų, todėl patartina naudoti gydomuosius lakų pagrindus arba aliejukus.

Kai kojos prižiūrimos nuolat, o ne priešokiais, tokių bėdų galima išvengti.

Kaip pašalinti nuospaudas?

Nuospaudos susidaro dėl nepatogios avalynės, o darant pedikiūrą jos yra pašalinamos. Pažangiausias nuospaudų šalinimo būdas - moderniu pedikiūro aparatu. Tai kur kas steriliau ir efektyviau nei pjaustyti.

Kojos brinksta, tinsta, dažnai juntamas nuovargis...

Viena iš priežasčių gali būti lėtinis veninės kraujotakos nepakankamumas. Tokiu atveju reikia būtinai kreiptis į kraujagyslių chirurgą, kad įvertintų paviršinių ir giliųjų kojų venų būklę bei paskirtų reikiamą gydymą. Be to, nuovargis gali būti viena iš lėtinės veninės kraujotakos sutrikimo priežasčių. Kojos gali tinti ir dėl širdies bei inkstų susirgimų. Žodžiu, reikėtų pasitarti su specialistais.

Kodėl ant kojų atsiranda kraujosruvos?

Kraujosruvos ant kojų atsiranda dėl jungiamojo audinio silpnumo, trūkusių kapiliarų, vartojant kraują skystinančius vaistus. Jei kraujosruvos atsiranda savaime, pacientą reikėtų ištirti dėl trombocitų patologijos.

Kaip naikinti ant kojų atsiradusias karpas?

Jei karpos nenaikinamos, jų daugės. Pavienes karpas geriausia šalinti lazeriu, daugybines - lazeriu arba medikamentais.

Kaip šalinti plaukus nuo kojų?

Plaukų šalinimo būdų yra įvairių: galima skusti, depiliuoti vašku, norint pasiekti ilgalaikj efektą - šalinti lazeriu.

Ar galima išgydyti plokščiapėdystę?

Galima sumažinti ir sušvelninti dėl plokščiapėdystės atsirandančius skausmus, nepatogumus. Gydomoji mankšta, masažai, ortopedinė avalynė gali padėti ateityje išvengti pėdos deformacijos ir kitų problemų.

Ar įmanoma pratimais ir mankšta patiesinti kreivas kojas?

Suaugusiam žmogui mankštomis kaulų neištiesinsime, tačiau galime iš dalies koreguoti krūvio pasiskirstymą sąnariams, sumažinti skausmus. Esant dideliems pakitimams, skausmams, pirmiems sąnarių dėvėjimosi požymiams galima taikyti operacinį gydymą. Vargu ar būtų teisinga operuoti nedidelius kosmetinius defektus. Vaikams lavinant tam tikras raumenų grupes, atkreipiant dėmesį į taisyklingą laikyseną, sėdėseną, eiseną, stovėseną, galima koreguoti kojų formą.