Kai kas pasakytų, jog nėra skirtumo, ką ir kokiomis sąlygomis pasirašė Rusija. Putinui juk negalioja jokios sutartys nei sąlygos – užsinorės ir atsiims tas žemes. Tačiau čia situacija yra kitokia. Čia nuomininkas yra Kinija, iš kurios niekas nieko neatims. Maža to, minėtas ekspertas teigia, jog pasibaigus nuomos laikotarpiui Kinija tų žemių tiesiog nebeatiduos. Gal prasitęs nuomą, gal taip pasiims, bet neva tai šios teritorijos Kinijai liks su visam. Ir kalba eina ne tik apie čia minimą teritoriją. Sako, kad kinai ir šiaip po truputį absorbuoja Rusijos pasienio su Kinija plotus. Teigiama, kad Rusijos pasienio miestuose kinų kalba jau yra vartojama dažniau nei rusų. Kinai juose apsigyvena ir asimiliuojasi. Manoma, jog praėjus dar penkeriems ar dešimčiai metų vietines tų miestų tarybas sudarys etniniai kinai.

Aišku, tai yra tik spėlionės ir niekas šiandien negali pasakyti kaip viskas bus, tačiau ši versija neatrodo tokia ir nereali. Kinija jau seniai žvalgosi į ištekliais turtingas Sibiro žemes ir panašu, jog jų pasirinkta strategija yra jas užvaldyti ne kariniu, o ekonominiu keliu.

O man, beskaitant šias mintis, sukilo prisiminimai iš mano kelionių po Kiniją. Esu jau kažkiek jas aprašęs ir buvau prisižadės pratęsti, paserviruojant dar neminėtų niuansų iš šios gigantiškos šalies.
Kinijoje buvau keliskart ir paskutinis apsilankymas joje gana stipriai skyrėsi nuo pirmojo. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją