VUL Santaros klinikų gydytoja neurologė Vaiva Sutnikienė pasakojo, jog tam tikri procesai smegenyse senstant yra normali fiziologinio proceso dalis, pavyzdžiui, kiek lėtėjantis informacijos apdorojimo greitis. Tačiau svarbiausia, kad bėgant metams žmogus nesusirgtų neurologinėmis ligomis, tokiomis kaip Alzheimerio liga ar kitomis retesnėmis neurodegeneracinėmis ligomis.

Nors dar nėra iki galo nustatyta, dėl ko išsivysto šios ligos, tačiau tikrai yra dalykų, ką galima padaryti dėl šviesaus proto senatvėje.

Stengtis išvengti arba koreguoti ŠKL

Pasak gydytojos neurologės, vienas iš svarbiausių veiksnių, kaip galima padėti smegenims bėgant metams, yra širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) rizikos korekcija.

„Yra įrodyta, kad procesus, kurie atsiranda smegenyse ne dėl neurodegeneracinių veiksnių, bet dėl širdies ir kraujagyslių ligų, mes tikrai galime koreguoti. Juos pakoregavus galima užkirsti kelią pažinimo funkcijų blogėjimui, kuris atsiranda dėl ŠKL“, – sakė V. Sutnikienė.

Įdomu tai, kad hipertenzija, cholesterolio padidėjimas kenkia ir kraujagyslėms, ir smegenims. Tad rūpintis kraujagyslėmis ir širdimi verta ir dėl smegenų sveikatos.

„Kraujagysliniai rizikos veiksniai, kuriuos galima koreguoti, yra visiems žinomi. Tai hipertenzija, cukrinis diabetas, rūkymas, nutukimas, cholesterolio padidėjimas, nesaikingas alkoholio vartojimas, mažas fizinis aktyvumas. Visa tai galima koreguoti ir tada galime tikėtis, kad kraujagyslės nebus pažeistos, tad ir smegenų kraujagyslėms nebus pakenkta“, – patarė gydytoja.

Kaupkite žinių rezervą

Pasak pašnekovės, gana sunku tiksliai pasakyti, kaip apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos, bet kai ką tikrai galime padaryti. Vienas iš tokių dalykų yra pažinimo funkcijų lavinimas.

„Kognityvinis rezervas, žinios, kurias sukaupiame per gyvenimą, yra susijusios su tikimybe ateityje susirgti Alzheimerio liga. Kognityvinis rezervas yra kaupiamas tada, kai žmogus mokosi, dirba įdomų darbą, užsiima malonia veikla. Yra įrodyta, kad kognityvinis rezervas tikrai turi apsauginį poveikį nuo Alzheimerio ligos“, – sakė V. Sutnikienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)