Ši naujoji paini Turniškių istorija, kurioje iki šiol apstu nutylėjimų, kaip reta apaugusi gandais bei įvairių sąmokslų versijomis.

Tariamų sąmokslininkų, minimų kuluaruose, labai daug – nuo Lietuvos priešų Rusijoje iki vietinių V.Adamkaus politinių oponentų arba net buvusių jo sąjungininkų.

Savomis sąmokslo teorijomis, regis, įtikėję ir skandalo dalyviai – prezidento patarėjai. Tačiau tokiu atveju pastarųjų atsakomybė dėl kilusio skandalo dvigubai išaugtų, nes, užuot užkirtę kelią tokiems išorės ar vidaus poveikiams, ponai sukūrė itin palankią progą politinei padėčiai „jaukti”.

Beje, pastarasis Turniškių skandalas rutuliojosi laikui bėgant.

Praėjusios savaitės pradžioje žiniasklaidoje pasirodė naujiena, kad prezidentūra už 3 milijonus litų iš Vyriausybės kanceliarijos valdomos Akcinės komunalinių paslaugų bendrovės išpirks namą Turniškėse, kuriame reziduoja prezidentas Valdas Adamkus. Esą jokio kito teisinio būdo perimti prezidento rezidencijos pastatą prezidentūros žinion nebuvo.

Po kelių dienų pasirodė kita keista žinia – prezidento rezidencijos pastatas ilgiau nei pusmetį buvo įkeistas komerciniam bankui. Rezidencijos gyventojas V.Adamkus apie tai nebuvo informuotas ir esą sužinojo atsitiktinai.

Galiausiai „driokstelėjo” pribloškianti naujiena – du prezidento patarėjai Edminas Bagdonas ir Rytis Muraška nusipirko kotedžus prestižinėse Turniškėse, statytus už tą pačią komercinio banko paskolą, dėl kurios ir buvo įkeista prezidento rezidencija. Šioji žinia „išsprogdino” prezidento komandą – pirmadienį po dienos svarstymų ir didžiulio spaudimo prezidento patarėjai Turniškių naujakuriai atsistatydino iš savo postų.

Tačiau pastarieji, atrodo, nei iki, nei po atsistatydinimo nesuvokė, ką gi bloga ar neteisėta yra padarę. E.Bagdonas ir R.Muraška nepripažįsta išskirtinėmis sąlygomis įgiję būstus Turniškėse, taip pat tvirtina mokėję už savo kotedžus – viešbučius ne mažesnę nei rinkos kainą.

Be to, buvę V.Adamkaus talkininkai tvirtina nieku gyvu nežinoję tos esminės aplinkybės, kad jų naujieji būstai pastatyti būtent už banko paskolintus pinigus, gautus įkeičiant prezidento rezidenciją.

Jūratė Damulytė:
Šalies vadovo bruožas „būti visiems geram” šioje prezidentūros krizės akivaizdoje kažin ar yra privalumas.

Tokiu atveju juk negali pykti – atsistatydinimas logiškas ir dėsningas. Tačiau ar tik šiedu patarėjai pritrūko valios, atsakomybės ir įžvalgos? Juk ir pats prezidentas Valdas Adamkus bei dar didesnė jo komandos dalis, taip pat ir prezidentūros kancleris, žinojo ir nusprendė neviešinti prezidento rezidencijos įkeitimo istorijos, kurią sužinojome tik po metų.

Šis nutylėjimas šių dienų aplinkybėmis panašus į dangstymą. Daugelį kartų prezidento kartotus „skaidriai”, „viešai”, „išsamiai” ar „principingai” šiuo atveju pakeitė „tyliai” ir „be triukšmo”.

Nors triukšmas, kuris būtų kilęs prieš pusmetį dėl prezidento rezidencijos įkeitimo, galėjo užkirsti kelią pačiai prezidentūrai itin skausmingam pastarųjų dienų „Turniškių skandalui”.

Tiesiog nesuprantama, kodėl nei šalies vadovui, nei jo komandai neparūpo keistos vyriausybinės akcinės bendrovės vykdytos operacijos nekilnojamuoju turtu Turniškėse. Tik dabar pažiro šalies vadovo kreipimaisi ir į Seimą, ir į teisėsaugą prašant išsamaus mįslingos –valstybinės – privačios akcinės bendrovės veiklos tyrimo.

Kuo pateisinama tokia vėluojanti šalies vadovo reakcija?

Antradienį prabilęs viešu pareiškimu per televizijas V.Adamkus kalbėjo apie sektiną jo patarėjų ryžtingo pasitraukimo pavyzdį ir čia pat pareiškė visiškai pasikliaujantis sava komanda.

O ar tokia komanda dar apskritai yra? Daugelis besilanką šiuo metu prezidento rūmuose sako tą patį – prezidentūroje visiškas pakrikimas. Vyrauja nežinia ir nepasitikėjimas. Tai, beje, yra ir paties, šiuo metu nežinia kieno „įtakoje” esančio, V.Adamkaus „nuopelnas”. Šalies vadovo bruožas „būti visiems geram” šioje prezidentūros krizės akivaizdoje kažin ar yra privalumas.

Akivaizdu, kad toks pakrikimas prezidentūroje ypač parankus V.Adamkaus oponentams, kurių politinėje arenoje prezidentas, ne be savo komandos pastangų, yra įgijęs gerokai daugiau nei sąjungininkų.

Belieka viltis, kad pastarais skandalas bus proga prezidentūrai sustiprėti, o ne pretekstas patekti dar didesnėn „netikrų draugų” įtakon.