MOUT (Military Operations on Urban Terrain, angl.) arba MOBA (Military Operations in Built-Up Areas, angl.) – tokiais trumpiniais karinėje literatūroje paprastai žymimos kovos urbanizuotose vietovėse.

1975-aisiais pasaulyje buvo 5 megapoliai, kuriuose gyveno daugiau kaip 10 milijonų žmonių, 2000-aisiais tokių miestų pasaulyje buvo 19, o šiuo metu skaičius jau įpusėjo trečią dešimtuką. Skaičiuojant milijoninius Žemės miestus, tokių dabar mūsų planetoje jau yra gerokai daugiau negu 550. Suprantama, panašių vietovių reljefas pasižymi kvartalų labirintais, keletos lygių kelių, magistralių voratinkliu, viadukais, akligatviais, įvairiausių formų bei dydžių statiniais ir po visa šia infrastruktūra esančia kanalizacija, šiluminėmis, drenažo trąsomis, vamzdynais, metro, rūsiais, tuneliais bei panašiais požeminiais įrenginiais.

JAV Armijos lauko statute FM 3-06.11 „Kombinuotosios ginkluotės operacijos urbanizuotose vietovėse“ aiškiai įvardijamas skirtumas tarp klasikinio kovos lauko aplinkos, kurį galime įsivaizduoti kaip „plokščią vaizdinį su gyliu ir pločiu“ (frontas, užnugaris, flangai), ir mūšio mieste, kuris pereina į papildomų išmatavimų lygmenį, apimdamas net 5 skirtingus elementus: 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją