Prekyba opijumi sudaro maždaug dešimtadalį Afganistano ekonomikos. Opijaus kainos praėjusių metų rugpjūtį, palyginti su geguže, išaugo beveik dvigubai. Be to, paskutiniais metais šalyje ypač didėja stimuliatoriaus metamfetamino gamyba.

Atlikus šį tyrimą pavyko pašnekinti pagrindinius, šiandien jau istorijos vadovėliuose aprašomo ir prieš kelis dešimtmečius vykusio, tačiau vis dar neužmiršto Afganistano karo (1979–1989 m.) veteranus iš Lietuvos. Jie pasakoja vienaip ar kitaip girdėję apie tai, kad karo metais narkotikų kontrabanda išties egzistavo. Per sovietų armijos invaziją į Afganistaną buvo paplitęs ne vien tik įvairių kvaišalų vartojimas tarp kareivių, bet ir krovinių su narkotikais gabenimas cinkuotais karstais iš Afganistano į visas tuometes Sovietų Sąjungos respublikas ar net Vakarų Europos šalis. Manoma, kad plataus masto kontrabandą organizavo ir vykdė sovietų karininkai, kuriuos pridenginėjo sovietinės KGB ir GRU žvalgai.

Prieš kautynes – „žolės“ suktinė

Šiandien istorikai, sociologai bei tyrinėtojai vis dažniau pateikia sensacingas išvadas, kad per didžiausius pasaulio karus skirtingų šalių kariai, siekdami išlikti budriais, nemiegančiais ir bet kokia kaina palaikyti tinkamą kovinę formą, nevengė vartoti narkotikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją