– Kokia gi dabar situacija istorinėje senosios Klaipėdos teritorijoje, vis bandant atstatyti šią unikalią, grynai vokiškos architektūros pilį?

– 2021 m. rugpjūčio 1 d. Mažosios Lietuvos istorijos muziejui priklausančio Klaipėdos pilies muziejaus archeologinės ekspozicijos rekonstruotoje piliavietės šiaurinėje kurtinoje užbaigtas stambus Klaipėdos piliavietės sutvarkymo darbų etapas, prasidėjęs dar 2006 m. rudenį. Piliavietė išvalyta nuo menkaverčių XX a. statinių, atkurta dalis jos bastioninio etapo (XVII–XVIII a.) gynybinių įrenginių (rytinis griovys, rytinė ir šiaurinė kurtinos), pažymėti viduramžių pilies kontūrai pilies kieme bei bastioninių įtvirtinimų ribos pietiniame krašte, piliavietėje nutiesta šiuolaikinė infrastruktūra. Taip iš esmės įgyvendinta didelio ir ambicingo piliavietės renovacijos plano pirmoji dalis. Minėtas planas (greičiau vizija) neturi konkrečiai apibrėžtų datų ir galutiniame etape numato pilną viduramžių pilies statinių atkūrimą. Tolesnis šių darbų etapas būtų likusių bastioninės pilies gynybinių elementų (šiaurinių ir vakarinių kurtinų bei griovių jų išorėje, pietrytinių ir pietvakarinių bastionų, senojo tilto į pilį) atkūrimas. Patirtis, kaip tai daryti, jau sukaupta, techniniai projekto įgyvendino aspektai išbandyti. Belieka priimti sprendimus ir ieškoti lėšų jiems įgyvendinti. Tačiau ne viskas taip paprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją