Apie 9 dienas užsikrėtęs SARS-CoV-2 žmogus gali užkrėsti kitus, o labiausiai užkrečiamas yra per pirmąsias 5 dienas po simptomų atsiradimo (nuo 5 iki 10 dienos po užsikrėtimo). Kai kurių simptomų neturinčių žmonių virusų krūvis yra panašus į turinčių simptomus ir jie taip pat gali platinti virusus. Kas trečiam SARS-CoV-2 užsikrėtusiam žmogui COVID-19 ligos simptomai nepasireiškia.

Delta atmaina užsikrėtę skiepyti žmonės pirmas 5 dienas išskiria į aplinką tiek pat viruso, kaip ir neskiepyti. Po to jų išskiriamo viruso kiekis ryškiai krenta. Todėl pilnai pasiskiepijusiems žmonėms rekomenduojama išsitirti praėjus 3–5 dienoms po rizikingo kontakto su infekcijos šaltiniu, net jei jie neturi simptomų, ir viešoje uždaroje patalpoje 14 dienų po kontakto arba kol jų tyrimo rezultatas bus neigiamas dėvėti kaukę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)