„Jaunimo linija“ įsikūrė Vilniuje, 1991-ųjų vasario 16 dieną ir yra viena iš VšĮ „Jaunimo psichologinės paramos centras“ programų. Jo įkūrėja psichologė – psichoterapeutė dr. Kristina Ona Polukordienė sako, jog šio darbo ėmėsi vedina nuojautos, kad tokia pagalba labai reikalinga. „Tuo metu Lietuvoje nebuvo psichologinės pagalbos telefono, kuriame dirbtų savanoriai. Nuojauta, kad psichologinės pagalbos poreikis labai didelis pasiteisino“, - kalba ji.

Vilniaus „Jaunimo linijos“ įkūrėjai vėliau padėjo atsirasti kitiems savanoriškos psichologinės pagalbos telefonams Lietuvoje. „Jaunimo linijos“ tarnybos atsirado 1993 metais Kaune ir 1997 metais Klaipėdoje. Siekiant psichologinę pagalbą padaryti kuo prieinamesnę, nuo 2003-ųjų gruodžio visos trys tarnybos veikia vienu telefonu – 8 800 28888.

„Tačiau net ir išsiplėtę negalime atsakyti į visus skambučius. Tai rodo, jog psichologinės pagalbos poreikis milžiniškas, taigi būtina toliau ieškoti galimybių atsakyti į kuo daugiau skambučių“, - sako dr. K.O.Polukordienė.

Po to, kai trys skirtinguose miestuose esančios tarnybos pradėjo dirbti vienu numeriu, atsirado galimybė prisiskambinti iš mobiliųjų telefonų, buvo vykdoma aktyvi reklaminė kampanija. Dėl šių priežasčių skambučių skaičius padidėjo daugiau nei penkis kartus. Jei per dešimt Vilniaus „Jaunimo linijos“ veiklos metų buvo atsakyta į 97 tūkst. skambučių, tai dabar per metus visos trys tarnybos atsako vidutiniškai į 130 tūkst. skambučių.

Buvęs „Jaunimo linijos“ konsultantas, šiandien konsultacinės įmonės „Kitokie projektai“ partneris Viktoras Keturakis sako, kad darbą „Jaunimo linijoje“ prisimena kaip intensyvaus mokymosi periodą. „Mokydamasis suprasti ir padėti kitiems įgijau vertingos asmeninės ir profesinės patirties“, - sako jis.

V.Keturakis mano, jog šiandien surasti žmonių, norinčių dirbti savanorišką darbą nėra lengva. Esą tam įtakos turi vis labiau visuomenėje įsigalintis pragmatiškumas. „Tačiau toks dalykas kaip „Jaunimo linija“ rodo, kad ne viskas yra tik naudos siekimas“, - sako jis.

Šiuo metu be jokio materialinio užmokesčio „Jaunimo linijos“ tarnybose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje dirba 80 savanorių.

Penkioliktojo gimtadienio proga „Jaunimo linija“ gegužės 5 dieną, Vilniuje „Siemens arenoje“ rengia nemokamą koncertą „Renkuosi gyvenimą!“. Koncerto tikslas - keisti jaunų žmonių požiūrį į savižudybę ir psichologinę pagalbą, taip pat populiarinti savanorišką veiklą bei padėkoti tiems, kas jau dirba savanorišką darbą.

Koncerte be honorarinio atlygio sutiko dalyvauti jaunimo grupė „Skamp", „Inculto“, Jurga, Marijonas Mikutavičius, „Biplan“, Alanas Chošnau, Taja, Linas ir Simona, realybės šou "Dangus" dalyviai, „Pieno lazeriai“, "Saulės kliošas", "Gyvai".