Paskui V.Putinas pasidžiaugė: „Neutralizuota daugelis banditų formuočių vadeivų, išaiškinti ir perkirsti dauguma kanalų, kuriais banditai gaudavo informaciją, pinigus, ginklus“.

Prieš keletą metų čečėnų separatistų adresu V.Putinas išmetė kitą lakią ir grėsmingą frazę: “skandinti juos išvietėje“. Kalinių žargonu tai reikštų „naikinti“.

Į tokias frazes Kaukaze jau būta atsakų. Nereikėjo laukti ir dabar: Kurčalojaus gyvenvietėje susprogdintos bataljono „Vostok“ kareivinės, keliolika žmonių žuvo, keliasdešimt sužeista. Kad nelaimė neatrodytų politiškai sureikšminta, vietos prokuratūra paskelbė, jog sprogimas vyko nuo buitinių dujų. Bet neatmetama versija, kad balonai su dujomis susprogo dėl detonacijos. Tai reiškia, kad galėjo būti įvykdytas teroro aktas.

Batalionas „Vostok“ – elitinis specialios paskirties (žvalgybos) Rusijos gynybos ministerijos 42-osios divizijos padalinys. Dabar jam vadovauja buvęs čečėnų karo vadas Sulimas Jamadajevas. Būtent brolių Jamadajevų dėka 1999-ųjų rudenį kovotojų kontroliuojamas Gudermesas federalams pasidavė be šūvio. Kartu su kitu baltaljonu „Zapad“ ir 5000 tūkstančių karių prezidento apsauga, vadovaujama Ramzano Kadyrovo, šios karinės formuotės kontroliuoja visą Čečėniją.

Per trejus metus žuvo apie 100 šio bataljono karių, o praėjusį birželį bataljonas įvykdė vieną žiauriausių savo operacijų – sudegino ir išžudė Borozdinovkos kaimą, esantį prie sienos su Dagestanu.

Atrodo, kad šis išpuolis ir yra kerštas už tą operaciją. Čečėnų kovotojai seniai medžioja „Vostok“ smogikus ir patį S.Jamadajevą. Rudenį žuvo jo brolis Džabrailas.

Bet rusų apžvalgininkai pastebi, kad Jamadajevai turi ir kitų priešų. Šis įtakingas klanas nesutaria su vyriausybės vadovo pareigas vykdančio Ramzano Kadyrovo aplinka. Kas gali paneigti, kad jo tėvo, Čečėnijos prezidento Achmedo Kadyrovo žūtis prieš kelerius metus nebuvo Jamadajevų suokalbio su čečėnų kovotojais rezultatas...

Bet grįžkime prie V.Putino „frazių-skrajučių“. Vasario pradžioje Rusijos prezidentas skambiai pareiškė, kad iš esmės antiteroristinė operacija Čečėnijoje baigta, belieka išgaudyti atskiras smogikų grupeles. Dabar jis vėl kviečia suvienyti viso pasaulio antiteroristines jėgas ir „naikinti žiurkes“, nes, kaip jis sakė FST draugijoje, „vien per pastaruosius metus Rusijoje buvo įvykdyta 160 teroro išpuolių“, nors „FTS bendradarbiauja su daugiau kaip šimtu specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos organizacijų 67-iose šalyse“.

Italų laikraštis „La Repubblica“ rašo, kad šitaip V.Putinas nori užgesinti naujo įstatymo dėl nevyriausybinių organizacijų kritiką ir pažaboti neatslūgstančią pagrobimų ir teroro aktų bangą Kaukaze. Vadinasi, vienos prezidento frazės – vidiniam vartojimui, kitos – tarptautinei visuomenei. Jeigu Didžiajame aštuonete (G8) pirmininkaujanti Rusija būsimame susitikime Sankt Peterburge tarptautinio saugumo temą suformuluos taip: „islamo teroristai – tai žiurkės, kurias reikia naikinti“, - Maskvos misija G8 grupėje tuo gali ir baigtis. Jau dabar JAV ir Europa antiteroristinę koaliciją linkusios paaukoti demokratijos Rusijoje vardan.

Bet kyla kitas klausimas: ar Vakarai ją aukos taikos Kaukaze vardan? Retorinis klausimas. Praėjo daugiau kaip 16 metų nuo pirmojo (tiksliau – antrojo, jeigu skaičiuosime XIX amžiaus vidurio carinės Rusijos karą Kaukaze) karo Čečėnijoje pradžios. Žuvo tūkstančiai rusų kareivių, jau nekalbant apie vainachų terpės išnaikinimą. Tiek metų Europos Taryba, kitos organizacijos ir valstybės, atrodo, kasmet parašo „paukščiuką“ prie priemonės – apsvarstyti žmogaus teisių padėtį Kaukaze. Nuščiuvo raginimai sėsti už derybų stalo su čečėnų sukilėlių vadais. Žmogaus teisių gynėjai pavargo fiksuoti nežmoniško susidorojimo su vietos gyventojais faktus, o Rusijos kareivių motinos – protestuoti prieš Kremliaus ir generolų savivalę.

Tuo tarpu padrąsintas V.Putinas savo bendrus ragina valyti urvus su žiurkėmis, skandinti jas išvietėse. Jis realistas: čečėnų pasipriešinimas niekada neišsikvėps. Vietoj kelių ar keliasdešimt karo vadų iškyla tuzinai naujų, kurie pasipriešinimą dažnai nudažo žiauria teroro spalva.

Netgi karikatūrinis islamo pranašo paniekinimas Vakaruose dar paryškins šią kraujo spalvą. Musulmonai kyla prieš krikščionis, Kaukazo tautos – prieš Rusijos vykdomą genocidą.

Esame ant kruvinų globalinių permainų slenksčio.