LSMU ligoninės Kauno klinikos Šeimos medicinos klinikoje COVID-19 vakcinomis pasiskiepijusių 4181 medikų analizė parodė, kad kas antras (53,59 proc.) patyrė nepageidaujamą reakciją į skiepą. Tai pažymėjo daugiau pasiskiepijusių moterų (56,6 proc.) nei vyrų (43,49 proc.). Po skiepo imuninis atsakas (aukštas IgG antikūnų titras) susiformavo 92,4 proc. nepatyrusiems vakcinos šalutinio poveikio, 97,1 proc. patyrusiems šalutinį poveikį, 98,3 proc. patyrusiems šalutinį poveikį ir vartojusiems vaistus bei visiems (100 proc.) 53 asmenims, patyrusiems sunkų šalutinį poveikį.

Kodėl moterims dažnesnis COVID-19 skiepų nepageidaujamas poveikis?

Dėl skiepų netyla ginčai. Iš dalies taip yra todėl, kad skiepijimas visada buvo prieštaringas klausimas, dar nuo tada, kai daugiau nei prieš 200 metų, mėgindamas užkirsti kelią raupams, Jenneris pirmą kartą paskiepijo nuo šios ligos vaiką panaudodamas raupais sergančios karvės pūlius iki mūsų dienų, kai tarsi virusas plinta pasipriešinimas skiepijimui. Visai logiška, kad vienas iš svarbiausių ir dažniausiai užduodamų su skiepais susijusių klausimų yra klausimas apie COVID-19 skiepų saugumą ir nepageidaujamą (šalutinį) poveikį. Visi vaistai, taip pat ir vakcinos, gali sukelti nepageidaujamą poveikį sveikatai, kuris pasireiškia ne visiems asmenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)