Lietuvoje apklausą atlikusios bendrovės "TNS Gallup" tyrimų direktorius Mindaugas Degutis penktadienį teigė, kad palyginti su kai kuriais ES piliečiais, Lietuvos gyventojai gana gerai žino, kur ir kaip skirstomi ES pinigai.

"Lietuvoje tik 16 proc. proc. žmonių mano, kad didžiausia ES išlaidų dalis tenka biurokratijos išlaikymui - tai mažiausias procentas visoje ES", - kalbėjo jis.

Tuo tarpu 44 proc. suomių, 43 proc. vokiečių, 40 proc. slovėnų ir dauguma kitų ES narių piliečių mano, kad daugiausia pinigų yra skiriama biurokratijai išlaikyti. Latvijoje taip manančių yra 27 proc. Estijoje - 19 procentų.

Biurokratijos išlaikymui ES realiai skiria apie 5-6 proc. biudžeto lėšų. "Kai kuriose senose šalyse yra susiformavęs negatyvus įvaizdis, kad ES yra didelė biurokratinė institucija, kuriai išlaikyti reikia daug lėšų. Šiuo požiūriu Lietuva - lyg ir labiausiai apsišvietęs kraštas", - dėstė M.Degutis.

Lietuvos gyventojai taip pat žino, kam ES skiria daugiausiai lėšų. "Tyrimas parodė, kad Lietuvos gyventojai žino, jog daugiausia lėšų ES skiria žemės ūkiui", - kalbėjo M.Degutis.

ES žemės ūkiui skiria virš 40 proc. visų biudžeto lėšų.

25 proc. Lietuvos gyventojų žino, kad didžiausią dalį lėšų ES skiria žemės ūkiui, tuo tarpu ES vidurkis - 17 procentų. "Lietuvos gyventojai labai teisingai įsivaizduoja ES lėšų paskirstymą", - teigė sociologas.