JAV lietuviams tai buvo antras didelis karas jų istorijoje, palikęs pėdsaką ir spaudoje, ir ne vieno jų likimuose. Kas liečia spaudą, tai Filipinai tarptautinėse naujienose pagrindinę vietą užėmė 1899 m. pradžioje. Pranešinėdami apie karo veiksmus lietuvių laikraščių redaktoriai nešykštėjo ir vertinimų. Neretai amerikiečių siekiai Filipinuose tiesiai įvardinti imperialistiniais. JAV lygintos su monarchistinėmis Rusija ir Vokietija, karas vadintas pasunkėjusios darbininkų padėties JAV kaltininku.

Tokie vertinimai skambėjo ir anuomet populiarių oratorių kalbose daugybėje renginių lietuvių kolonijose, nes karas tapo ir intensyvios to meto išeivijos ideologinės kovos dalimi. Nenuostabu, kad didžiausia to meto lietuvių organizacija JAV – Susivienijimas lietuvių Amerikoje – XIV seime 1900 m. priėmė protesto rezoliuciją, reikalavusią baigti karą ir leisti filipiniečiams patiems spręsti savo likimą.

Lietuvių nuotaikos atspindėjo ženklios amerikiečių dalies nusiteikimą, kėlusį nemažas problemas JAV kariškiams. Mat savanorių srautas, lyginant su Ispanijos–JAV karu, ženkliai sumenko ir kiekybiškai, ir kokybiškai; kaip teigė ne vienas lietuvis, armijoje buvo pilna girtuoklių, tinginių ir vagių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)